Prati nas

Kuhinja

Napravite slasne kokosove kocke

Kao prava znamenitost, kokosova palma našla se 1904. godine na poštanskoj marki Francuske Gvajane, a potom i Samoe i Liberije. Brazilski glazbenik Ari Baroso u veljači 1939. godine posvetio joj je sambu „Brazil”, himnu koja se i danas izvodi na Copacabani.

Objavljeno

|

Kolači s kokosom
foto: SlatkiSvijet.com

Sočne kocke od kokosa i čokolade pripremaju se jednostavno i lako, a tako su ukusne, piše portal SlatkiSvijet.com. No prije nego krenete prema kuhinji, naučite nešto i o kokosu.

Postojbina kokosove palme ne može se sa sigurnošću utvrditi, no najvjerojatnije iznikla na Polineziji. Kao prava znamenitost, kokosova palma našla se 1904. godine na poštanskoj marki Francuske Gvajane, a potom i Samoe i Liberije. Brazilski glazbenik Ari Baroso u veljači 1939. godine posvetio joj je sambu „Brazil”, himnu koja se i danas izvodi na Copacabani. Nedavno je jedan kokosov orah prodat za 1,14 milijuna eura. Ubraja se u vrednije eksponate ugledne aukcijske kuće “Christie’s” u Londonu, a nalazio se na brodu “Bounty” kapetana Williama Bligha (1754-1817) te preživio poznatu pobunu.


Gdje raste kokos?

foto: Pixabay

Sastojci

Biskvit

4 jaja
200 g šećera
150 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
100 ml mlijeka
100 ml ulja
2 žlice kakaa u prahu

Krema od kokosa

500 ml mlijeka
45 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g kokosa

Čokoladna glazura

100 g čokolade za kuhanje
4 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
80 g margarina

Priprema

Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiksajte. Pola biskvitne smjese izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (cca 25×30 cm). U ostatak biskvitne smjese dodajte kakao u prahu. Svijetli biskvit ispecite napola pa premažite vrućim nadjevom od kokosa. Biskvit je dovoljno peći 8-10 minuta na temperaturi od 180 °C da bi bio napola pečen.

Za pripremu nadjeva malo mlijeka razmutite s brašnom, a ostatak mlijeka zajedno sa šećerom i kokosom zagrijte do vrenja. Dodajte pripremljeno brašno pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kremu od kokosa premažite preko polupečenog biskvita. Preko nadjeva od kokosa izlijte ostatak biskvitne smjese u koju ste dodali kakao.

Kolač vratite u pećnicu da se ispeče do kraja, otprilike još 25 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen. Ohlađen kolač prelijte čokoladom koju zajedno sa šećerom, vodom i margarinom otopite na pari ili laganoj vatri.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP