Prati nas

Vijesti

Hrelja: Nacionalne mirovine su dobar predizborni balon

HDZ-ov Josip Borić uzvratio je kako stječe dojam da se u sabornici često pokušava iskriviti ono što Vlada radi po pitanju umirovljenika. ‘Mi smo ozbiljni i želimo prema fiskalnim mogućnostima pomoći toj populaciji’, rekao je Borić nakon stanke.

Objavljeno

|

Tko je Silvano Hrelja?
Silvano Hrelja (foto: HSU.hr)

HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja poručio je u četvrtak kako podržava ideju o uvođenju nacionalne mirovine za starije od 65 godina koji nemaju dovoljno staža ili nisu radili, no i dodao kako mu ta sada aktualizirana priča sliči na “dobar predizborni balon”, dok mu je HDZ-ov Josip Borić uzvratio da pokušava iskriviti ono što Vlada čini za umirovljenike, javlja Hina.

“Ideju podržavam, no neodgovorno je ispucavati to pred izbore i baratati cifrom od 1.045 kuna bez kriterija i bez nacrta posebnog zakona koji bi to regulirao. Sve to lijepo zvuči, ali ispravljanjem jedne nepravde možemo uvesti nove nepravde u mirovinski sustav”, rekao je Hrelja nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru. Zapitao se i ima li zakonodavac na umu da će sve one mirovine koje danas za 15 godina staža iznose 900 kuna porasti na 1.045 kuna.


Gordo, kaže, zvuči izjava demografa Stjepana Šterca da država ljudima koji ne žive u Hrvatskoj daje 750 milijuna kuna. “Treba znati da su to individualna prava koja počivaju na uplatama doprinosa i da su ti ljudi koji danas žive u Srbiji, Makedoniji, Bosni, Njemačkoj… u jednom razdoblju života ovdje radili. Ne možemo se igrati s takvim izjavama, jer postoje međudržavni socijalni sporazumi”, poručio je Hrelja.

Borić (HDZ): Ozbiljni smo i želimo pomoći umirovljeničkoj populaciji

HDZ-ov Josip Borić uzvratio je kako stječe dojam da se u sabornici često pokušava iskriviti ono što Vlada radi po pitanju umirovljenika. “Mi smo ozbiljni i želimo prema fiskalnim mogućnostima pomoći toj populaciji”, rekao je Borić nakon stanke.

Nacionalna mirovina je, podsjetio je, dio Vladinog programa i bit će namijenjena starijima od 65 godina koji nemaju dovoljno staža ili nisu bili u radnom procesu. “Do kraja 2018. treba donijeti strategiju, a 2019. analizirati obuhvat korisnika s obzirom da se govori o 100 tisuća ljudi, kako bi do 2020. donijeli zakonodavni okvir. Što se tiče cenzusa, vodit ćemo računa koliko od tih 100 tisuća ima vlasništvo”, pojasnio je Borić.

.

Vijesti

Merkel u srijedu slavi 65. rođendan. Iako i dalje drhti, kaže: Sposobna sam

Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.

Objavljeno

|

Autor

“Osjećam se sasvim dobro i nema potrebe za brigom”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel o napadima drhtavice, javlja Deutsche Welle. Ona je tako u srijedu po drugi put govorila o temi koja tjednima zaokuplja pažnju javnosti. Njene riječi došle su poslije trećeg napada drhtavice koji je javno zabilježen, ovog puta na dočeku finskog premijera Anttija Rinnea. Drhtanje je bilo nešto blaže i kraće od prethodna dva puta.

Merkel je rekla da je u fazi “oporavka” nakon prve drhtavice početkom lipnja. Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.


“To očito još nije sasvim gotovo, ali postoji napredak i sada neko vrijeme moram živjeti s tim”, rekla je kancelarka, dodajući kako vjeruje da će napadi proći kako su i došli. Ona na potpitanja novinara nije željela precizirati što su uzroci zdravstvenih tegoba. “Inače sam čvrsto uvjerena da sam sasvim sposobna”.

Time je pokušala ugušiti rasprave o tome je li njeno zdravlje tako narušeno da više ne može obavljati kancelarski posao. Merkel u srijedu navršava 65 godina, piše Deutsche Welle.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP