Prati nas

Aktualno

Otkud zec u priči o Uskrsu?

Zeko je po prvi put zaskakutao i u poljima sakrio šarena jaja tek u doba prosvjetiteljstva. To je priča koja s Isusovim uskrsnućem ima isto toliko veze kao i Isusovo rođenje s Djedom mrazom.

Objavljeno

|

Uskršnji zec
foto: Pixabay

Otkuda zecu jaja? Ovo nije jedina nelogičnost običaja koji prate Uskrs. Za neke stručnjaci imaju objašnjenje no mnogo toga je još uvijek obavijeno velom nejasnoća, piše Deutsche Welle.

Priča o uskrsnom zecu i jajima mogla bi potjecati iz zaostalog Srednjeg vijeka. Ali to ipak nije tako. Jer zeko je po prvi put zaskakutao i u poljima sakrio šarena jaja tek u doba prosvjetiteljstva. To je priča koja s Isusovim uskrsnućem ima isto toliko veze kao i Isusovo rođenje s Djedom mrazom. Glavni “krivac” za to su upravo protestanti. Oni su svojoj djeci željeli objasniti zašto baš oko Uskrsa ima toliko mnogo jaja i zato su izmislili zeca – tako to objašnjava Alois Döring, stručnjak za narodne običaje.


“Za vrijeme posta katolici nisu smjeli jesti jaja, tako da je ih je za Uskrs bilo mnogo u kokošinjcu”, priča Döring. S protestantskog stajališta post je bio nešto što je naredio Papa, pa su ga zato odbijali. Jedino su slavili Uskrs, i to s mnogo šarenih jaja. Jaja su, naime, bila simbol novog života i time i Isusovog uskrsnuća iz mrtvih.

Posvećena i neposvećena jaja

U ruskoj pravoslavnoj crkvi još i danas postoji običaj posvećenja uskršnjih jaja. A kako bi se razlikovala posvećena i neposvećena jaja, u ranom kršćanstvu ih se počelo bojati. I onda su obojana posvećena jaja poklanjana. A kako se u svemu tome pojavio i zec – o tome nema preciznih informacija. “Samo znamo da su se prve priče o uskrsnom zecu pojavile u evangeličkoj literaturi u 17. stoljeću”, kaže Alois Döring. Doduše, ovisno o regiji, postojali su i lisica ili gavran koji su donosili uskrsne poklone, ali to se nije održalo. Döring pretpostavlja da su se zecu lakše mogle pripisati ljudske osobine.

No njegov kolega Gunther Hirschfelder sa Sveučilišta Regensburg ima drugačiju teoriju: u evanđeljima u Bibliji spominje se jedna životinja, daman, koje nema u Europi, nego samo u Aziji. I onda je uslijed krivog prijevoda od njega nastao zec. Daman je u stvari biološki u rodu sa slonovima, no izgleda poput zeca.

Zec i lažna boginja plodnosti

Neki znanstvenici su odgovor tražili u drevnim legendama. I pritom naišli na starogermansku božicu proljeća i plodnosti Ostaru. No i ta teorija je pogrešna. “Danas znamo da vjerovanje u ovu božicu nikad nije postojalo. Ona je izmišljotina mitovima opsjednutog 19. stoljeća”, kaže bonski stručnjak Döring. No spoznaja da drevni Germani nikad nisu ni čuli za Ostaru mnogim neonacistima danas ne smeta da Ostaru slave kao simbol germanskog naslijeđa. Njemački pojam za Uskrs „Ostern” najvjerojatnije korijene vuče iz starogermanskog naziva za zoru, smatraju jedni znanstvenici. Drugi pak vjeruju da „Ostern” korijene vuče iz „ausa” ili „austr” što znači „izliti vodu”. Blagoslovljenoj vodi na Uskrs pridavala su se neobična svojstva i rado je korištena kao voda pri krštenju.

Kao simbol Uskrsa često služi i vatra. Uskršnji krijesovi su popularni posvuda gdje ima kršćana pa tako i u Njemačkoj. I ovaj običaj, kako tvrdi Döring, svoje porijeklo vuče iz pretkršćanskih vremena. Kada se Uskrs slavi odlučeno je još na Prvom nicejskom saboru 325. Tada je odlučeno (zapravo preuzeto od Židova i njihovog Pesaha) da se Uskrs slavi na prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca.

/autorica: Sabine Damaschke, Deutsche Welle/

.

Aktualno

Kako obojati jaja na prirodan način

Pisanice ze bojaju već stolčjećima, puno prije nego su izumljene umjetne, tvorničke boje za jaja. Naše mame i bake znale su trikove kako obojati pisanice na posve prirodan način pomoću namirnica koje vjerojetno već imate u svojoj kuhinji.

Objavljeno

|

Uskrs bez šareno obojanih pisanica posve je nezamisliv. No, iako je jednostavnije kupiti gotovu boju za jaja i riješiti sve u samo nekoliko minuta, sve je više onih koji će posegnuti za starim metodama kojima su se služile naše mame i bake i jaja obojati na prirodan način. Takvo bojanje jaja ima svojih prednosti. Uz to što su takve boje potpuno neškodljive, većinu stvari koje trebate za prirodno bojanje pisanica vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. Osim toga, nijanse koje ćete dobiti bit će nježne i prirodne i zasigurno će oduševiti vaše ukućane.

Za početak, ako niste u mogućnosti nabaviti bijela jaja, ona uobičajena smeđa možete izbijeliti tako što ćete ih preko noći potopiti u vodu u koju ste dodali malo octa. Samo pazite, nakon takvog postupka, ljuska jajeta je malo osjetljivija pa budite oprezni da vam jaje ne pukne. Kod bojanja jaja postupak je uglavnom isti za sve boje: jaje valja kuhati s puno odabrane namirnice oko 10 minuta i onda ostaviti preko noći da se namaču.


foto: Pixabay

Za lijepu tamno smeđu nijansu, jaja kuhajte u jakoj kavi.

 

foto: Pixabay

Svjetlo smeđa ili narančasta jaja bit će ako ih prokuhate u ljuski žutog luka.

foto: Pixabay

Ako želite ružičasta jaja, posegnite za čajem od hibiskusa.

foto: Pixabay

Za divna žuta jaja, kuhajte ih u kurkumi.

foto: Pixabay

Jaja će biti ljubičasta ako ih obojite ljubičastim kupusom.

foto: Pixabay

Za crvenu boju jaja kuhajte u cikli.

foto: Pixabay

Zelena jaja dobit ćete ako ih obojite špinatom.

 

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP