Kako do slovenske mirovine?
foto: BigStock

Slovenci uveli minimalnu starosnu mirovinu od 500 eura

Autor: • 26. 04. 2017. • Vijesti2789 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Slovenski parlament u utorak je bez glasa protiv prihvatio izmjene zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, prema kojima će umirovljenici s punim uvjetima za starosnu mirovinu imati zajamčenu mirovinu od 500 eura. Cilj je zakona osigurati da minimalne pune mirovine budu barem tako visoke da siromašni umirovljenici ne trebaju tražiti od države zaštitni dodatak, prenosi Hina.

To nije u suprotnosti s temeljnim načelima mirovinskog i invalidskog osiguranja, rekla je obrazlažući prijedlog ministrica za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak. Minimalnu mirovinu od 500 eura primalo bi, prema podacima vlade, oko 45.200 umirovljenika.Prema podacima mirovinskog osiguranja početkom godine mjesečnu mirovinu manju od 500 eura primalo je 98.200 penzionera, ali svi su oni umirovljeni s punim radnim stažom i potrebnim godinama života.

Zakon je prihvaćen jednoglasno bez glasa protiv, unatoč tome što su vladin prijedlog oporbene stranke najprije ocjenjivale populističkim potezom namijenjenim privlačenju birača, u zadnjoj godini mandata sadašnje vlade.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.