Prati nas

Vijesti

Stiže nacionalna mirovina za one bez radnog staža

Procjenjuje se da oko 100.000 osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj nema nikakva primanja, iako ih samo 9287 prima socijalnu pomoć. Institut nacionalne mirovine trenutno ima stotinjak država diljem svijeta kao osnovni mehanizam zaštite starijih osoba od siromaštva.

Objavljeno

|

Uvjeti za nacionalnu mirovinu
foto: Pexels

Nacionalna mirovina – mirovina za starije od 65 godina koji nemaju dovoljno staža da bi ostvarili starosnu mirovinu ili ga uopće nemaju pa u starosti nemaju nikakvih primanja – mogla bi se u Hrvatskoj uvesti 2021. godine, a obuhvatit će osobe koje su najmanje 15 godina živjele u Hrvatskoj i nemaju nikakvih drugih izvora prihoda, javlja Jutarnji list. Ostali uvjeti, prije svega oni vezani uz imovinski cenzus, te iznos nacionalne mirovine tek će se utvrditi.

Osnovni uvjeti za nacionalnu mirovinu

– starost od najmanje 65 godina
– najmanje 15 godina života u Hrvatskoj
– nemanje nikakvih drugih prihoda

Proizlazi to iz prijedloga Strategije socijalne skrbi za starije osobe za razdoblje od 2017. do 2020. godine, koju je Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike jučer uputilo u javnu raspravu. Prema planu aktivnosti, u posljednjem kvartalu 2018. godine trebala bi biti dovršena sveobuhvatna analiza stanja, do kraja 2019. utvrđivat će se kriteriji za obuhvat potencijalnih korisnika, imovinski i dohodovni cenzus te parametri za izračun visine nacionalne mirovine, a do posljednjeg kvartala 2020. planira se uspostavljanje zakonodavnog okvira. U 2021. bi, dakle, mogla krenuti isplata nacionalnih mirovina.

Procjenjuje se da oko 100.000 osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj nema nikakva primanja, iako ih samo 9287 prima socijalnu pomoć.

Uvođenje nacionalne mirovine najavljuje se posljednjih 15-ak godina, a bilo je i jedno od važnih predizbornih obećanja ove Vlade te je u programu Vlade za mandat od 2016. do 2020. godine nacionalna mirovina postavljena kao jedan od temeljnih ciljeva u sklopu zaštite socijalno ugroženih.

Institut nacionalne mirovine trenutno ima stotinjak država diljem svijeta kao osnovni mehanizam zaštite starijih osoba od siromaštva: u Hrvatskoj u riziku od siromaštva živi oko 17 posto populacije u dobi od 25 do 55 godina te čak 26 posto osoba starijih od 65 godina, piše Jutarnji list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.