Prati nas

Kuhinja

Lagani tart od limuna

Svaki domaćin ili domaćica ima svoj idealan recept za prhko tijesto na kojem mijenja samo punjenja. Mi smo se odlučili za klasik – tart od limuna. Riječ je o izrazito osvježavajućoj slastici, idealnoj za vruće ljetne dane. Krema nakon hlađenja mora biti svilenkasta, čvrsta tek toliko da se ne razlijeva kod rezanja.

Objavljeno

|

Recept za pitu od limuna
foto: Mojevrijeme.hr

Motivirani popularnim kulinarskim emisijama, odlučili smo se okušati u onome što bismo mi nazvali pitom, no Britanci ga zovu tart. Jer, razlika je mala, ali postoji. Tart je pečeno jelo koje se sastoji od tijesta, najčešće oblikovanog u svojevrsnu plitku posudu koja se puni različitim nadjevima, od slatkog do slanog; od voća do mesa. Često je, kao u našem slučaju, punjen i kremom od mlijeka ili vrhnja, jaja i nekog aromatičnog sastojka koji će udahnuti dušu cijelom jelu. Zatvorite li tart gornjom korom, dobit ćete – pitu.

Svaki domaćin ili domaćica ima svoj idealan recept za prhko tijesto na kojem mijenja samo punjenja. Mi smo se odlučili za klasik – tart od limuna. Riječ je o izrazito osvježavajućoj slastici, idealnoj za vruće ljetne dane.


Sastojci

Za prhko tijesto

85 g maslaca
235 g brašna
1,5 žlica šećera
2 žlice ulja
1 žumanjak
prstohvat soli

Za kremu od limuna

4 jaja i 2 bjelanjka
225 g šećera
2 žlice ribane limunove korice
1,8 dcl limunova soka (4 veća limuna)
3 dcl kiselog vrhnja (20% mm)

Priprema

U hladnu zdjelu stavite na kocke izrezan hladni maslac i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete sipku mrvičastu smjesu. Važno je da se smjesa što manje grije pa će nadobudniji kuhari rashladiti ruke u mrzloj vodi, no mi to nismo radili. Kuhačom u smjesu zamiješajte šećer, dodajte ulje i žumanjak i oko tri žlice mrzle vode pa izradite tijesto dok se ne oblikuje u grumen. Možete se pomoći i rukama, no važno je što brže zamijesiti smjesu i što manje ju grijati rukama.

Ako možete, razvaljate ga i stavite u kalup za pite, najbolje s odvojivim dnom. Izuzetno je važno voditi računa o veličini kalupa. Ova količina sastojaka dovoljna je za Ikein kalup unutarnjeg promjera 30 cm. Razvaljajte ga šire od samog kalupa kako biste mogli oblikovati uzdignuti rub i prenesite u kalup. Ako se ne da razvaljati, brzo naribajte tijesto, rasporedite ravnomjerno po kalupu, uz nešto više mase uz same rubove, i rukama ga natisnite kako bi se oblikovao jednoličan sloj tijesta bez rupica. Rubovi neka budu uzdignuti oko 2 centimetra i utisnuti u valove kalupa. Obavezno izbodite tijesto vilicom (kako se ne bi izdizalo prilikom pečenja) i stavite u frižider na desetak minuta.

Za to vrijeme izmiješajte kuhačom jaja i bjelanjke. Kada nastane glatka smjesa, sipajte u nekoliko navrata šećer i miješajte, a potom dodajte limunov sok i koricu. Izmiješajte i stavite sa strane.

Nakon 10 minuta hlađenja, stavite praznu koru peći na 170°C (grijači gore i dolje, bez ventilatora) i pecite 23 minute.

Za to vrijeme u drugoj zdjeli promiješajte kiselo vrhnje da postane glatko pa procijedite u to smjesu jaja, limuna i šećera. Razradite dok ne postane potpuno jednolično. Grudice vrhnja možete razbiti i pjenjačom.

Iz pećnice izvadite kalup s tijestom. Tijesto bi trebalo biti lagano odvojeno od kalupa, zlatno žute boje. U njega pažljivo rasporedite 2/3 smjese za kremu. Potom ga vratite u pećnicu i dolijte ostatak kreme. Možete i uz pomoć malog lončića ili sipače. Ako imate sigurnu ruku i visok rub tijesta, možete odmah uliti svu kremu i tart prebaciti u pećnicu. Važno je da se smjesa ne prelije preko ruba kore. Smanjite temperaturu na 130°C i pecite 40 minuta. Nadjev pri vađenju mora lagano drhtati u sredini. Krema nakon hlađenja mora biti svilenkasta, čvrsta tek toliko da se ne razlijeva kod rezanja. Hladite sat vremena na sobnoj temperaturi, a potom sat vremena u hladnjaku. Prije služenja, možete posipati šećerom u prahu i ukrasiti mentom.

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP