Prati nas

Kuhinja

Lagani tart od limuna

Svaki domaćin ili domaćica ima svoj idealan recept za prhko tijesto na kojem mijenja samo punjenja. Mi smo se odlučili za klasik – tart od limuna. Riječ je o izrazito osvježavajućoj slastici, idealnoj za vruće ljetne dane. Krema nakon hlađenja mora biti svilenkasta, čvrsta tek toliko da se ne razlijeva kod rezanja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Recept za pitu od limuna
foto: Mojevrijeme.hr

Motivirani popularnim kulinarskim emisijama, odlučili smo se okušati u onome što bismo mi nazvali pitom, no Britanci ga zovu tart. Jer, razlika je mala, ali postoji. Tart je pečeno jelo koje se sastoji od tijesta, najčešće oblikovanog u svojevrsnu plitku posudu koja se puni različitim nadjevima, od slatkog do slanog; od voća do mesa. Često je, kao u našem slučaju, punjen i kremom od mlijeka ili vrhnja, jaja i nekog aromatičnog sastojka koji će udahnuti dušu cijelom jelu. Zatvorite li tart gornjom korom, dobit ćete – pitu.

Svaki domaćin ili domaćica ima svoj idealan recept za prhko tijesto na kojem mijenja samo punjenja. Mi smo se odlučili za klasik – tart od limuna. Riječ je o izrazito osvježavajućoj slastici, idealnoj za vruće ljetne dane.


Sastojci

Za prhko tijesto

85 g maslaca
235 g brašna
1,5 žlica šećera
2 žlice ulja
1 žumanjak
prstohvat soli

Za kremu od limuna

4 jaja i 2 bjelanjka
225 g šećera
2 žlice ribane limunove korice
1,8 dcl limunova soka (4 veća limuna)
3 dcl kiselog vrhnja (20% mm)

Priprema

U hladnu zdjelu stavite na kocke izrezan hladni maslac i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete sipku mrvičastu smjesu. Važno je da se smjesa što manje grije pa će nadobudniji kuhari rashladiti ruke u mrzloj vodi, no mi to nismo radili. Kuhačom u smjesu zamiješajte šećer, dodajte ulje i žumanjak i oko tri žlice mrzle vode pa izradite tijesto dok se ne oblikuje u grumen. Možete se pomoći i rukama, no važno je što brže zamijesiti smjesu i što manje ju grijati rukama.

Ako možete, razvaljate ga i stavite u kalup za pite, najbolje s odvojivim dnom. Izuzetno je važno voditi računa o veličini kalupa. Ova količina sastojaka dovoljna je za Ikein kalup unutarnjeg promjera 30 cm. Razvaljajte ga šire od samog kalupa kako biste mogli oblikovati uzdignuti rub i prenesite u kalup. Ako se ne da razvaljati, brzo naribajte tijesto, rasporedite ravnomjerno po kalupu, uz nešto više mase uz same rubove, i rukama ga natisnite kako bi se oblikovao jednoličan sloj tijesta bez rupica. Rubovi neka budu uzdignuti oko 2 centimetra i utisnuti u valove kalupa. Obavezno izbodite tijesto vilicom (kako se ne bi izdizalo prilikom pečenja) i stavite u frižider na desetak minuta.

Za to vrijeme izmiješajte kuhačom jaja i bjelanjke. Kada nastane glatka smjesa, sipajte u nekoliko navrata šećer i miješajte, a potom dodajte limunov sok i koricu. Izmiješajte i stavite sa strane.

Nakon 10 minuta hlađenja, stavite praznu koru peći na 170°C (grijači gore i dolje, bez ventilatora) i pecite 23 minute.

Za to vrijeme u drugoj zdjeli promiješajte kiselo vrhnje da postane glatko pa procijedite u to smjesu jaja, limuna i šećera. Razradite dok ne postane potpuno jednolično. Grudice vrhnja možete razbiti i pjenjačom.

Iz pećnice izvadite kalup s tijestom. Tijesto bi trebalo biti lagano odvojeno od kalupa, zlatno žute boje. U njega pažljivo rasporedite 2/3 smjese za kremu. Potom ga vratite u pećnicu i dolijte ostatak kreme. Možete i uz pomoć malog lončića ili sipače. Ako imate sigurnu ruku i visok rub tijesta, možete odmah uliti svu kremu i tart prebaciti u pećnicu. Važno je da se smjesa ne prelije preko ruba kore. Smanjite temperaturu na 130°C i pecite 40 minuta. Nadjev pri vađenju mora lagano drhtati u sredini. Krema nakon hlađenja mora biti svilenkasta, čvrsta tek toliko da se ne razlijeva kod rezanja. Hladite sat vremena na sobnoj temperaturi, a potom sat vremena u hladnjaku. Prije služenja, možete posipati šećerom u prahu i ukrasiti mentom.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP