Prati nas

Kuhinja

Lagani tart od limuna

Svaki domaćin ili domaćica ima svoj idealan recept za prhko tijesto na kojem mijenja samo punjenja. Mi smo se odlučili za klasik – tart od limuna. Riječ je o izrazito osvježavajućoj slastici, idealnoj za vruće ljetne dane. Krema nakon hlađenja mora biti svilenkasta, čvrsta tek toliko da se ne razlijeva kod rezanja.

Objavljeno

|

Recept za pitu od limuna
foto: Mojevrijeme.hr

Motivirani popularnim kulinarskim emisijama, odlučili smo se okušati u onome što bismo mi nazvali pitom, no Britanci ga zovu tart. Jer, razlika je mala, ali postoji. Tart je pečeno jelo koje se sastoji od tijesta, najčešće oblikovanog u svojevrsnu plitku posudu koja se puni različitim nadjevima, od slatkog do slanog; od voća do mesa. Često je, kao u našem slučaju, punjen i kremom od mlijeka ili vrhnja, jaja i nekog aromatičnog sastojka koji će udahnuti dušu cijelom jelu. Zatvorite li tart gornjom korom, dobit ćete – pitu.

Svaki domaćin ili domaćica ima svoj idealan recept za prhko tijesto na kojem mijenja samo punjenja. Mi smo se odlučili za klasik – tart od limuna. Riječ je o izrazito osvježavajućoj slastici, idealnoj za vruće ljetne dane.



Sastojci

Za prhko tijesto

85 g maslaca
235 g brašna
1,5 žlica šećera
2 žlice ulja
1 žumanjak
prstohvat soli

Za kremu od limuna

4 jaja i 2 bjelanjka
225 g šećera
2 žlice ribane limunove korice
1,8 dcl limunova soka (4 veća limuna)
3 dcl kiselog vrhnja (20% mm)

Priprema

U hladnu zdjelu stavite na kocke izrezan hladni maslac i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete sipku mrvičastu smjesu. Važno je da se smjesa što manje grije pa će nadobudniji kuhari rashladiti ruke u mrzloj vodi, no mi to nismo radili. Kuhačom u smjesu zamiješajte šećer, dodajte ulje i žumanjak i oko tri žlice mrzle vode pa izradite tijesto dok se ne oblikuje u grumen. Možete se pomoći i rukama, no važno je što brže zamijesiti smjesu i što manje ju grijati rukama.

Ako možete, razvaljate ga i stavite u kalup za pite, najbolje s odvojivim dnom. Izuzetno je važno voditi računa o veličini kalupa. Ova količina sastojaka dovoljna je za Ikein kalup unutarnjeg promjera 30 cm. Razvaljajte ga šire od samog kalupa kako biste mogli oblikovati uzdignuti rub i prenesite u kalup. Ako se ne da razvaljati, brzo naribajte tijesto, rasporedite ravnomjerno po kalupu, uz nešto više mase uz same rubove, i rukama ga natisnite kako bi se oblikovao jednoličan sloj tijesta bez rupica. Rubovi neka budu uzdignuti oko 2 centimetra i utisnuti u valove kalupa. Obavezno izbodite tijesto vilicom (kako se ne bi izdizalo prilikom pečenja) i stavite u frižider na desetak minuta.

Za to vrijeme izmiješajte kuhačom jaja i bjelanjke. Kada nastane glatka smjesa, sipajte u nekoliko navrata šećer i miješajte, a potom dodajte limunov sok i koricu. Izmiješajte i stavite sa strane.

Nakon 10 minuta hlađenja, stavite praznu koru peći na 170°C (grijači gore i dolje, bez ventilatora) i pecite 23 minute.

Za to vrijeme u drugoj zdjeli promiješajte kiselo vrhnje da postane glatko pa procijedite u to smjesu jaja, limuna i šećera. Razradite dok ne postane potpuno jednolično. Grudice vrhnja možete razbiti i pjenjačom.

Iz pećnice izvadite kalup s tijestom. Tijesto bi trebalo biti lagano odvojeno od kalupa, zlatno žute boje. U njega pažljivo rasporedite 2/3 smjese za kremu. Potom ga vratite u pećnicu i dolijte ostatak kreme. Možete i uz pomoć malog lončića ili sipače. Ako imate sigurnu ruku i visok rub tijesta, možete odmah uliti svu kremu i tart prebaciti u pećnicu. Važno je da se smjesa ne prelije preko ruba kore. Smanjite temperaturu na 130°C i pecite 40 minuta. Nadjev pri vađenju mora lagano drhtati u sredini. Krema nakon hlađenja mora biti svilenkasta, čvrsta tek toliko da se ne razlijeva kod rezanja. Hladite sat vremena na sobnoj temperaturi, a potom sat vremena u hladnjaku. Prije služenja, možete posipati šećerom u prahu i ukrasiti mentom.

.

Kuhinja

Zadnji je trenutak, napravite slasne kocke s mandarinama

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki.

Objavljeno

|

Autor

Mandarina je zimzeleno drvo koje može narasti do 3 metra visine. Od ostalih citrusa, između ostalog, razlikuje se i po širem listu. Kod nas najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti iz skupine japanskih unšiu mandarina koje se uzgajaju od 1934. godine.

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki po receptu slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.



Sastojci

Za biskvit

200 g šećera
4 jaja
100 g maslaca
naribana korica 1 veće naranče
100 g glatkog brašna
pola praška za pecivo

Za preljev biskvita

svježe cijeđeni sok od 2 naranče

Za kremu s mileramom

400 g milerama
60 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
1 žličica arome vanilije
1 želatina

Ostalo

500 g očišćenih mandarina ili nekog drugog voća
1 prozirni preljev za torte

foto: Pixabay

Priprema

Maslac otopite i ostavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom. Dodajte otopljeni maslac pa još kratko sve miješajte mikserom. Dodajte naribanu koricu naranče, prosijano brašno i prašak za pecivo. Kuhačom izmiješajte smjesu tako da uklonite sve grudice, a zatim pomalo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Pecite otprilike 15 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Ohlađeni biskvit navlažite sa sokom od dvije naranče. Ako koristite konzervirano voće, za vlaženje biskvita umjesto soka od naranče možete koristiti sok od kompota.

Za pripremu kreme želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju. Ostavite da nabubri pa otopite na laganoj vatri. Slatko vrhnje mikserom izradite u mekani šlag. U zasebnoj zdjelici pomiješajte mileram, šećer u prahu, aromu vanilije i otopljenu želatinu. Smjesu ulijte u zdjelu s tučenim slatkim vrhnjem i lagano sve sjedinite.

Kremu nanesite preko ohlađenog biskvita. Preko kreme posložite svježe mandarine ili neko drugo voće, može i iz kompota. Preko voća prelijte prozirni preljev za torte. Kolač dobro ohladite i poslužite.

Nastavi čitati