Prati nas

Kuhinja

Lagani tart od limuna

Svaki domaćin ili domaćica ima svoj idealan recept za prhko tijesto na kojem mijenja samo punjenja. Mi smo se odlučili za klasik – tart od limuna. Riječ je o izrazito osvježavajućoj slastici, idealnoj za vruće ljetne dane. Krema nakon hlađenja mora biti svilenkasta, čvrsta tek toliko da se ne razlijeva kod rezanja.

Objavljeno

|

Recept za pitu od limuna
foto: Mojevrijeme.hr

Motivirani popularnim kulinarskim emisijama, odlučili smo se okušati u onome što bismo mi nazvali pitom, no Britanci ga zovu tart. Jer, razlika je mala, ali postoji. Tart je pečeno jelo koje se sastoji od tijesta, najčešće oblikovanog u svojevrsnu plitku posudu koja se puni različitim nadjevima, od slatkog do slanog; od voća do mesa. Često je, kao u našem slučaju, punjen i kremom od mlijeka ili vrhnja, jaja i nekog aromatičnog sastojka koji će udahnuti dušu cijelom jelu. Zatvorite li tart gornjom korom, dobit ćete – pitu.

Svaki domaćin ili domaćica ima svoj idealan recept za prhko tijesto na kojem mijenja samo punjenja. Mi smo se odlučili za klasik – tart od limuna. Riječ je o izrazito osvježavajućoj slastici, idealnoj za vruće ljetne dane.

Sastojci

Za prhko tijesto

85 g maslaca
235 g brašna
1,5 žlica šećera
2 žlice ulja
1 žumanjak
prstohvat soli

Za kremu od limuna

4 jaja i 2 bjelanjka
225 g šećera
2 žlice ribane limunove korice
1,8 dcl limunova soka (4 veća limuna)
3 dcl kiselog vrhnja (20% mm)

Priprema

U hladnu zdjelu stavite na kocke izrezan hladni maslac i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete sipku mrvičastu smjesu. Važno je da se smjesa što manje grije pa će nadobudniji kuhari rashladiti ruke u mrzloj vodi, no mi to nismo radili. Kuhačom u smjesu zamiješajte šećer, dodajte ulje i žumanjak i oko tri žlice mrzle vode pa izradite tijesto dok se ne oblikuje u grumen. Možete se pomoći i rukama, no važno je što brže zamijesiti smjesu i što manje ju grijati rukama.

Ako možete, razvaljate ga i stavite u kalup za pite, najbolje s odvojivim dnom. Izuzetno je važno voditi računa o veličini kalupa. Ova količina sastojaka dovoljna je za Ikein kalup unutarnjeg promjera 30 cm. Razvaljajte ga šire od samog kalupa kako biste mogli oblikovati uzdignuti rub i prenesite u kalup. Ako se ne da razvaljati, brzo naribajte tijesto, rasporedite ravnomjerno po kalupu, uz nešto više mase uz same rubove, i rukama ga natisnite kako bi se oblikovao jednoličan sloj tijesta bez rupica. Rubovi neka budu uzdignuti oko 2 centimetra i utisnuti u valove kalupa. Obavezno izbodite tijesto vilicom (kako se ne bi izdizalo prilikom pečenja) i stavite u frižider na desetak minuta.

Za to vrijeme izmiješajte kuhačom jaja i bjelanjke. Kada nastane glatka smjesa, sipajte u nekoliko navrata šećer i miješajte, a potom dodajte limunov sok i koricu. Izmiješajte i stavite sa strane.

Nakon 10 minuta hlađenja, stavite praznu koru peći na 170°C (grijači gore i dolje, bez ventilatora) i pecite 23 minute.

Za to vrijeme u drugoj zdjeli promiješajte kiselo vrhnje da postane glatko pa procijedite u to smjesu jaja, limuna i šećera. Razradite dok ne postane potpuno jednolično. Grudice vrhnja možete razbiti i pjenjačom.

Iz pećnice izvadite kalup s tijestom. Tijesto bi trebalo biti lagano odvojeno od kalupa, zlatno žute boje. U njega pažljivo rasporedite 2/3 smjese za kremu. Potom ga vratite u pećnicu i dolijte ostatak kreme. Možete i uz pomoć malog lončića ili sipače. Ako imate sigurnu ruku i visok rub tijesta, možete odmah uliti svu kremu i tart prebaciti u pećnicu. Važno je da se smjesa ne prelije preko ruba kore. Smanjite temperaturu na 130°C i pecite 40 minuta. Nadjev pri vađenju mora lagano drhtati u sredini. Krema nakon hlađenja mora biti svilenkasta, čvrsta tek toliko da se ne razlijeva kod rezanja. Hladite sat vremena na sobnoj temperaturi, a potom sat vremena u hladnjaku. Prije služenja, možete posipati šećerom u prahu i ukrasiti mentom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.