Prati nas

Kuhinja

Lagani tart od limuna

Svaki domaćin ili domaćica ima svoj idealan recept za prhko tijesto na kojem mijenja samo punjenja. Mi smo se odlučili za klasik – tart od limuna. Riječ je o izrazito osvježavajućoj slastici, idealnoj za vruće ljetne dane. Krema nakon hlađenja mora biti svilenkasta, čvrsta tek toliko da se ne razlijeva kod rezanja.

Objavljeno

|

Recept za pitu od limuna
foto: Mojevrijeme.hr

Motivirani popularnim kulinarskim emisijama, odlučili smo se okušati u onome što bismo mi nazvali pitom, no Britanci ga zovu tart. Jer, razlika je mala, ali postoji. Tart je pečeno jelo koje se sastoji od tijesta, najčešće oblikovanog u svojevrsnu plitku posudu koja se puni različitim nadjevima, od slatkog do slanog; od voća do mesa. Često je, kao u našem slučaju, punjen i kremom od mlijeka ili vrhnja, jaja i nekog aromatičnog sastojka koji će udahnuti dušu cijelom jelu. Zatvorite li tart gornjom korom, dobit ćete – pitu.

Svaki domaćin ili domaćica ima svoj idealan recept za prhko tijesto na kojem mijenja samo punjenja. Mi smo se odlučili za klasik – tart od limuna. Riječ je o izrazito osvježavajućoj slastici, idealnoj za vruće ljetne dane.


Sastojci

Za prhko tijesto

85 g maslaca
235 g brašna
1,5 žlica šećera
2 žlice ulja
1 žumanjak
prstohvat soli

Za kremu od limuna

4 jaja i 2 bjelanjka
225 g šećera
2 žlice ribane limunove korice
1,8 dcl limunova soka (4 veća limuna)
3 dcl kiselog vrhnja (20% mm)

Priprema

U hladnu zdjelu stavite na kocke izrezan hladni maslac i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete sipku mrvičastu smjesu. Važno je da se smjesa što manje grije pa će nadobudniji kuhari rashladiti ruke u mrzloj vodi, no mi to nismo radili. Kuhačom u smjesu zamiješajte šećer, dodajte ulje i žumanjak i oko tri žlice mrzle vode pa izradite tijesto dok se ne oblikuje u grumen. Možete se pomoći i rukama, no važno je što brže zamijesiti smjesu i što manje ju grijati rukama.

Ako možete, razvaljate ga i stavite u kalup za pite, najbolje s odvojivim dnom. Izuzetno je važno voditi računa o veličini kalupa. Ova količina sastojaka dovoljna je za Ikein kalup unutarnjeg promjera 30 cm. Razvaljajte ga šire od samog kalupa kako biste mogli oblikovati uzdignuti rub i prenesite u kalup. Ako se ne da razvaljati, brzo naribajte tijesto, rasporedite ravnomjerno po kalupu, uz nešto više mase uz same rubove, i rukama ga natisnite kako bi se oblikovao jednoličan sloj tijesta bez rupica. Rubovi neka budu uzdignuti oko 2 centimetra i utisnuti u valove kalupa. Obavezno izbodite tijesto vilicom (kako se ne bi izdizalo prilikom pečenja) i stavite u frižider na desetak minuta.

Za to vrijeme izmiješajte kuhačom jaja i bjelanjke. Kada nastane glatka smjesa, sipajte u nekoliko navrata šećer i miješajte, a potom dodajte limunov sok i koricu. Izmiješajte i stavite sa strane.

Nakon 10 minuta hlađenja, stavite praznu koru peći na 170°C (grijači gore i dolje, bez ventilatora) i pecite 23 minute.

Za to vrijeme u drugoj zdjeli promiješajte kiselo vrhnje da postane glatko pa procijedite u to smjesu jaja, limuna i šećera. Razradite dok ne postane potpuno jednolično. Grudice vrhnja možete razbiti i pjenjačom.

Iz pećnice izvadite kalup s tijestom. Tijesto bi trebalo biti lagano odvojeno od kalupa, zlatno žute boje. U njega pažljivo rasporedite 2/3 smjese za kremu. Potom ga vratite u pećnicu i dolijte ostatak kreme. Možete i uz pomoć malog lončića ili sipače. Ako imate sigurnu ruku i visok rub tijesta, možete odmah uliti svu kremu i tart prebaciti u pećnicu. Važno je da se smjesa ne prelije preko ruba kore. Smanjite temperaturu na 130°C i pecite 40 minuta. Nadjev pri vađenju mora lagano drhtati u sredini. Krema nakon hlađenja mora biti svilenkasta, čvrsta tek toliko da se ne razlijeva kod rezanja. Hladite sat vremena na sobnoj temperaturi, a potom sat vremena u hladnjaku. Prije služenja, možete posipati šećerom u prahu i ukrasiti mentom.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP