Kako se svađati?
foto: BigStock

Možemo li ostati prijatelji s bivšima?

Autor: • 02. 05. 2017. • Kolaž, Ljubav i seks1186 • Verzija za ispis Verzija za ispis

„Možemo li ostati prijatelji?“ – to je standardno pitanje koje se izgovara poslije svakog prekida veze ili razvoda braka.

To pitanje ponekad se postavlja iz čiste kurtoazije, tek toliko da onaj drugi ne bi bio baš toliko povrijeđen. U drugim slučajevima to doista i mislimo: stvarno bismo željeli ostati u dobrim odnosima s time koga napuštamo jer nam je do njega ili nje zapravo stalo – ali ne u romantičnom smislu.Iako je to plemenita namjera, britanski filozof Alain de Botton u videu „Škola života“ kaže kako prijateljstvo nakon prekida veze ili braka rijetko funkcionira. „Čvrsto vjerujemo u ideju da mi zapravo nismo čudovišta i koliko nam je poznato, dobri ljudi uvijek nastoje ostati prijatelji sa svojim bivšima“, kaže de Botton.

Međutim, prijateljstvo poslije prekida romantične veze najčešće uzrokuje novu patnju za onoga tko je ostavljen. „Korak od ljubavnika do prijatelja je prilično ponižavajuća degradacija. Svaki susret s bivšim nužno će ponovno zapaliti tračak nade a nakon toga i novu bol. Na taj način nećemo dobiti prijatelja, već nesvjesnog mučitelja“, kaže de Botton.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Povezane teme

Comments are closed.