Prati nas

Kuhinja

Vrijeme je za pripremu sirupa od bazge

Nazivaju je Judinim stablom jer se smatra da se Juda objesio na bazgu. Rusi je sade ispred kuće kako bi otjerali zle duhove, dok Englezi vjeruju da je bazga povezana s vješticama i da je vješticama najmilije pretvoriti se u – pogađate – bazgu.

Objavljeno

|

Kako napraviti sok od bazge?
foto: Slatkisvijet.com

Bazga, premalo cijenjena biljka, svojevremeno je svrstavana u porodicu kozokrvnica, no znanstvenici su je, nakon brojnih sitraživanja, premjestili u porodicu moškovičevki. Nazivaju je Judinim stablom jer se smatra da se Juda objesio na bazgu. Kako prenosi Jutarnji list, Rusi je sade ispred kuće kako bi otjerali zle duhove, dok Englezi vjeruju da je bazga povezana s vješticama i da je vješticama najmilije pretvoriti se u – pogađate – bazgu.

Od ove podcijenjene biljke, za koju se neki usude reći da je korov, možemo pripremiti pravu retro deliciju – domaći sok koji nas svojim mirisom i odličnim okusom vraća u djetinjstvo. Recept vam donosi portal Slatkisvijet.com.



Sastojci

40 cvijetova bazge
5 l vode
3,5 kg šećera
50 g limunske kiseline (limuntusa)

Priprema

Cvjetove bazge namočite u vodi, poklopite i ostavite neka odstoje 24 sata na hladnom i tamnom mjestu. Idući dan cvjetove bazge procijedite, a tekućinu prokuhajte sa šećerom. Kada se šećer otopi dodajte limunsku kiselinu pa još kratko sve prokuhajte. Kuhani sirup spremite u sterilizirane staklene boce – oprane i zagrijane u pećnici. Sok ohladite na sobnoj temperaturi pa spremite na suho i tamno mjesto. Sirup prije posluživanja razrijedite vodom te poslužite s ledom kao osvježavajući napitak.

.

Kuhinja

Zadnji je trenutak, napravite slasne kocke s mandarinama

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki.

Objavljeno

|

Autor

Mandarina je zimzeleno drvo koje može narasti do 3 metra visine. Od ostalih citrusa, između ostalog, razlikuje se i po širem listu. Kod nas najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti iz skupine japanskih unšiu mandarina koje se uzgajaju od 1934. godine.

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki po receptu slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.



Sastojci

Za biskvit

200 g šećera
4 jaja
100 g maslaca
naribana korica 1 veće naranče
100 g glatkog brašna
pola praška za pecivo

Za preljev biskvita

svježe cijeđeni sok od 2 naranče

Za kremu s mileramom

400 g milerama
60 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
1 žličica arome vanilije
1 želatina

Ostalo

500 g očišćenih mandarina ili nekog drugog voća
1 prozirni preljev za torte

foto: Pixabay

Priprema

Maslac otopite i ostavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom. Dodajte otopljeni maslac pa još kratko sve miješajte mikserom. Dodajte naribanu koricu naranče, prosijano brašno i prašak za pecivo. Kuhačom izmiješajte smjesu tako da uklonite sve grudice, a zatim pomalo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Pecite otprilike 15 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Ohlađeni biskvit navlažite sa sokom od dvije naranče. Ako koristite konzervirano voće, za vlaženje biskvita umjesto soka od naranče možete koristiti sok od kompota.

Za pripremu kreme želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju. Ostavite da nabubri pa otopite na laganoj vatri. Slatko vrhnje mikserom izradite u mekani šlag. U zasebnoj zdjelici pomiješajte mileram, šećer u prahu, aromu vanilije i otopljenu želatinu. Smjesu ulijte u zdjelu s tučenim slatkim vrhnjem i lagano sve sjedinite.

Kremu nanesite preko ohlađenog biskvita. Preko kreme posložite svježe mandarine ili neko drugo voće, može i iz kompota. Preko voća prelijte prozirni preljev za torte. Kolač dobro ohladite i poslužite.

Nastavi čitati