Prati nas

Kuhinja

Vrijeme je za pripremu sirupa od bazge

Nazivaju je Judinim stablom jer se smatra da se Juda objesio na bazgu. Rusi je sade ispred kuće kako bi otjerali zle duhove, dok Englezi vjeruju da je bazga povezana s vješticama i da je vješticama najmilije pretvoriti se u – pogađate – bazgu.

Objavljeno

|

Kako napraviti sok od bazge?
foto: Slatkisvijet.com

Bazga, premalo cijenjena biljka, svojevremeno je svrstavana u porodicu kozokrvnica, no znanstvenici su je, nakon brojnih sitraživanja, premjestili u porodicu moškovičevki. Nazivaju je Judinim stablom jer se smatra da se Juda objesio na bazgu. Kako prenosi Jutarnji list, Rusi je sade ispred kuće kako bi otjerali zle duhove, dok Englezi vjeruju da je bazga povezana s vješticama i da je vješticama najmilije pretvoriti se u – pogađate – bazgu.

Od ove podcijenjene biljke, za koju se neki usude reći da je korov, možemo pripremiti pravu retro deliciju – domaći sok koji nas svojim mirisom i odličnim okusom vraća u djetinjstvo. Recept vam donosi portal Slatkisvijet.com.

Sastojci

40 cvijetova bazge
5 l vode
3,5 kg šećera
50 g limunske kiseline (limuntusa)

Priprema

Cvjetove bazge namočite u vodi, poklopite i ostavite neka odstoje 24 sata na hladnom i tamnom mjestu. Idući dan cvjetove bazge procijedite, a tekućinu prokuhajte sa šećerom. Kada se šećer otopi dodajte limunsku kiselinu pa još kratko sve prokuhajte. Kuhani sirup spremite u sterilizirane staklene boce – oprane i zagrijane u pećnici. Sok ohladite na sobnoj temperaturi pa spremite na suho i tamno mjesto. Sirup prije posluživanja razrijedite vodom te poslužite s ledom kao osvježavajući napitak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.