Prati nas

Mozaik

8 stvari koje bi bake i djedovi željeli reći roditeljima

Bake i djedovi često se suzdržavaju reći što doista misle o životima svoje djece i unuka. Ne žele biti nametljivi, ne žele se miješati, ne žele biti dosadni. No kad bi jednom doista otvorili dušu, vjerojatno bi rekli neku od stvari s ovog popisa.

Objavljeno

|

Savjeti roditeljima
foto: Pixabay

Ako ste baka ili djed, ove stvari vjerojatno ne biste trebali reći roditeljima svojih unuka, piše magazin The Pruce. Možda biste se mogli provući s jednom ili dvije, i to samo ako budete vrlo diplomatični i mudri. Možda vam zato pomogne saznanje da i drugi bake i djedovi dijele vaše osjećaje i frustracije.

Ako ste pak roditelj i slučajno se naletjeli na ovaj tekst, sjetite se da je ponekad ono što zvuči kao kritika tek dobronamjeran savjet motiviran ljubavlju i brigom.

Djeca ne trebaju još stvari

Igračke za djecu prodaju se posvuda, no nemojte se bojati reći „ne“. Ako nekad kažete „ne“, onda će svako „da“ biti još posebnije. Također, svako „da“ znači da ćete kući donijeti još jednu stvar te tako dodatno povećati nered u svom domu i u životima vaše djece. Nered stvara stres. Smanjite ga tako što ćete se koncentrirati na ono što vaša djeca doista trebaju, a što se većinom ne može kupiti u trgovini.

Trošite vrijeme na stvari koje su doista važne

Ako nešto zahtijeva ogromnu količinu vremena, zapitajte se je li to vašem djetetu doista važno. Ako nešto radite samo da biste zadivili rodbinu, zato što to rade i drugi roditelji ili zato što time zadovoljavate neku svoju potrebu, ne zavaravajte se da to radite zbog svog djeteta. Djeca zapravo ne trebaju savršenu rođendansku zabavu ili besprijekorno uređenu sobu. Oni trebaju da ih saslušate, da se zabavite s njima i dopustite im da budu neuredna, kreativna i svoja.

Kontrolirajte vrijeme koje provedete pred ekranom

Ne možete kriviti dijete ako je ovisno o ekranu ako ni sami ne možete ostaviti vaš mobitel na miru više od deset minuta. Neprestano provjeravanje mobitela je navika koje se možete otarasiti baš kao i drugih navika. Pokušajte ostaviti telefon kod kuće kad negdje idete ili ga ostavite u autu kad dijete vodite u park. Odredite neko vrijeme koje će čitava obitelj provesti bez mobitela. Od večera pa do uspavljivanja, lijepo je imati neko vrijeme oslobođeno mobitela.

Češće večerajte s vašom djecom

Djeca koja redovito večeraju sa svojim roditeljima, imaju bolje ocjene i rjeđe se upuštaju u rizična ponašanja. Osim toga, vjerojatno se i zdravije hrane. Večera je sjajno vrijeme da čujete što ima novo u životima članova vaše obitelji. Ako skoro nikad niste u mogućnosti zajedno večerati, moguće je da vaša djeca imaju previše obaveza. Razmislite o tome da ih malo rasteretite.

Hranite djecu pravom hranom

Bake i djedovi vole vidjeti da njihova unučad jede prave obroke u pravo vrijeme, a ne da po cijele dane grickaju neke gluposti. Vjerujemo da će djeca koja su započela s jednostavnom hranom, pripremljenom na jednostavan način i koja uključuje puno voća i povrća, manje čeznuti za junk foodom. Međutim, znamo da je to teška bitka. I sami se s time borimo.

Pazite koliko trošite

Kupujete li stvari za to što ih trebate? Ili kad vidite nešto što vam se sviđa, izmišljate razloge zašto vam to treba? Smanjite impulzivnu kupovinu. Razmislite 24 sata prije nego nešto kupite. Vjerojatno će vas nagon da kupite tu stvar proći. Sjetite se da novac valja čuvati jer će vam trebati za školovanje vaše djece. Već sad počnite štedjeti za to.

Ne budite „helikopter roditelj“

Ključno je da djeca nauče sama obavljati neke stvari i brinuti o sebi, a to neće moći ako uvijek lebdite nad njima kao helikopter. Ako domaća zadaća izgleda presavršeno, znajte da nikoga neće prevariti. Djeca moraju sama znati obavljati svoje zadatke, čak i ako rezultati nisu uvijek savršeni. Osim toga, djeca moraju iskusiti i razočaranje i neuspjeh jer tako će više cijeniti i radovati se uspjehu.

Olakšajte nam kontakt s djecom

Naravno da želimo blizak odnos s unucima. Svi bake i djedovi su takvi. No i djeca imaju puno koristi od takvih susreta. Ponekad se čini da je posjet baki i djedu posljednja stavka na dnevnom redu, a mi ne želimo nazivati jer vas ne želimo previše opterećivati i gnjaviti. Razumijemo da i vi i djeca imate puno obaveza. No zar bi obaveza i aktivnosti trebalo biti toliko da se ne stignete podružiti s vlastitom obitelji?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.