Prati nas

Vijesti

Hrvatski umirovljenici najsiromašniji u regiji

Najniža mirovina u Hrvatskoj je 125 eura, a u susjednoj Sloveniji gotovo 400 eura više. Veću mirovinu od građana Hrvatske primaju u Bosni i Hercegovini, a tek 10-ak eura manju u Srbiji.  Dob za umirovljenje je 65 godina, dok u Srbiji žene idu u mirovinu 3 i pol godine prije muškaraca.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Hrvtski umirovljenici kopaju po kontejneru
foto: BigStock

U Hrvatskoj je više od milijun umirovljenika, a njih 70% živi na granici siromaštva. Ne žive puno bolje ni svi susjedi.

Slovenija i Hrvatska ruku pod ruku? Da, kad je u pitanju prijateljstvo, ali ne kad su u pitanju mirovine. “U Hrvatskoj je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću svega 37%,
pa 70%-80% umirovljenika nema socijalne uvjete za život – ispod je granice siromaštva”, kaže Mato Obradović, umirovljenik iz Osijeka za RTL.


U Sloveniji? “59 posto od plaće, a prije krize je bila 72%. Kod nas sad u prosjeku 60% penzionera ima penziju 600 eura, a prag siromaštva je 617 eura”, objašnjava Francika Ćetković, umirovljenica iz Maribora.

Najniža mirovina u Hrvatskoj je 125 eura, a u susjednoj Sloveniji gotovo 400 eura više. Veću mirovinu od građana Hrvatske primaju u Bosni i Hercegovini, a tek 10-ak eura manju u Srbiji.  Dob za umirovljenje je 65 godina, dok u Srbiji žene idu u mirovinu 3 i pol godine prije muškaraca.

Umirovljenici 10-ak europskih zemlja ukazali su na sve nepovoljniji položaj u kojem se nalaze. “Najteže je biti umirovljenik u Srbiji od svih drugih vrsta zanimanja. Danas očekujem na ovom skupu da razmijenimo ideje i mišljenja i pravac djelovanja da pretvorimo u neke zajedničke akcije i to ne samo u regionu, nego i šire”, kazao je Miloš Grabundžija, predsjednik Sindikata penzionera Srbije.

I dok Slovenci i Makedonci pod stare dane uživaju u 60 % svoje plaće, u drugim zemljama to nije slučaj. “Hrvati su najsiromašniji umirovljenici i nadam se da ćemo osvjestiti također i prisutne političare i javnost o tome da ova vlada kao i svaka vlada koja želi normalno i demokratski funkcionirati, mora se pouzdati u starije osobe i omogućiti im normalan i dostojanstven život”, kazala je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske

Mato koji je cijeli život radio na željeznici i Francika koja je radni vijek provela u tekstilnoj industriji žele umirovljeničke dane dostojne čovjeka. Cijeli prilog pogledajte ovdje.

.

Vijesti

Švedska se, kažete, sjajno nosi s koronavirusom? Kako to da njihov premijer najavljuje tisuće mrtvih?

Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Zbrajat ćemo mrtve u tisućama. Moramo se pripremiti na to”, rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za dnevni list Dagens Nyheter. Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna njega i s padom gospodarstva, prenosi Hina.

Lofven je upozorio da će pandemija koronavirusa potrajati “mjesecima, a ne tjednima”. “Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama.”


“Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da spriječimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sustav s time neće moći nositi“, rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo “više pacijenata na intenzivnoj njezi i puno više mrtvih”.

Procjenu žrtava od koronavirusa u zemlji temelji prema iskustvima drugih zemalja i širenju virusa u Švedskoj. Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Švedska je u odnosu na susjede uvela puno blaže mjere u suzbijanju širenja koronavirusa. “Mislim da se ne bi trebalo pretjerivati”, kaže Lofven. “Sve zemlje razmatraju kako nametnuti socijalnu distancu i ojačati zdravstveni sustav. Mi to činimo na drukčije načine, nekad smo i u drukčijim fazama epidemije.”

Lofven je rekao da je “slušao one s epidemiološkim znanjem” o pokušaju poravnanja krivulje zaraze, a vlada je slušala i druge u naporima za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP