Prati nas

Vijesti

Hrvatski umirovljenici najsiromašniji u regiji

Najniža mirovina u Hrvatskoj je 125 eura, a u susjednoj Sloveniji gotovo 400 eura više. Veću mirovinu od građana Hrvatske primaju u Bosni i Hercegovini, a tek 10-ak eura manju u Srbiji.  Dob za umirovljenje je 65 godina, dok u Srbiji žene idu u mirovinu 3 i pol godine prije muškaraca.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Hrvtski umirovljenici kopaju po kontejneru
foto: BigStock

U Hrvatskoj je više od milijun umirovljenika, a njih 70% živi na granici siromaštva. Ne žive puno bolje ni svi susjedi.

Slovenija i Hrvatska ruku pod ruku? Da, kad je u pitanju prijateljstvo, ali ne kad su u pitanju mirovine. “U Hrvatskoj je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću svega 37%,
pa 70%-80% umirovljenika nema socijalne uvjete za život – ispod je granice siromaštva”, kaže Mato Obradović, umirovljenik iz Osijeka za RTL.


U Sloveniji? “59 posto od plaće, a prije krize je bila 72%. Kod nas sad u prosjeku 60% penzionera ima penziju 600 eura, a prag siromaštva je 617 eura”, objašnjava Francika Ćetković, umirovljenica iz Maribora.

Najniža mirovina u Hrvatskoj je 125 eura, a u susjednoj Sloveniji gotovo 400 eura više. Veću mirovinu od građana Hrvatske primaju u Bosni i Hercegovini, a tek 10-ak eura manju u Srbiji.  Dob za umirovljenje je 65 godina, dok u Srbiji žene idu u mirovinu 3 i pol godine prije muškaraca.

Umirovljenici 10-ak europskih zemlja ukazali su na sve nepovoljniji položaj u kojem se nalaze. “Najteže je biti umirovljenik u Srbiji od svih drugih vrsta zanimanja. Danas očekujem na ovom skupu da razmijenimo ideje i mišljenja i pravac djelovanja da pretvorimo u neke zajedničke akcije i to ne samo u regionu, nego i šire”, kazao je Miloš Grabundžija, predsjednik Sindikata penzionera Srbije.

I dok Slovenci i Makedonci pod stare dane uživaju u 60 % svoje plaće, u drugim zemljama to nije slučaj. “Hrvati su najsiromašniji umirovljenici i nadam se da ćemo osvjestiti također i prisutne političare i javnost o tome da ova vlada kao i svaka vlada koja želi normalno i demokratski funkcionirati, mora se pouzdati u starije osobe i omogućiti im normalan i dostojanstven život”, kazala je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske

Mato koji je cijeli život radio na željeznici i Francika koja je radni vijek provela u tekstilnoj industriji žele umirovljeničke dane dostojne čovjeka. Cijeli prilog pogledajte ovdje.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP