Prati nas

Vijesti

Marko Pavić, fizičar koji preuzima mirovinski sustav

‘Vidjet ćete, dobar je jako, upoznat ćete ga. Vidim da ga ne poznajete’, novinarima je rekao premijer Plenković. Pavić mu zahvaljuje na ukazanom povjerenju i poručuje da je dovoljno stručan za ovu fotelju.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tko je ministar Marko Pavić?
Marko Pavić (screenshot: N1)

Javnosti nepoznat Marko Pavić preuzima mirovinski sustav u novoj inkarnaciji Plenkovićeve vlade.

„Hvala premijeru na velikom povjerenju koje mi je ukazao. Dugo se godina bavim zapošljavanjem mladih, nadam se da ću opravdati povjerenje“, kazao je klimatolog Pavić na novinarsko pitanje kako će se, s obzirom na struku, snaći na novom radnom mjestu.


Pavić je od 2016. godine do danas radio kao državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a premijer Andrej Plenković za nje ga kaže: „Vidjet ćete, dobar je jako, upoznat ćete ga.Vidim da ga ne poznajete.“

Ranije je radio u Institutu za stručno usavršavanje mladih. Inženjer je fizike i magistar znanosti te predsjednik udruge bivših stipendista britanske Vlade u Hrvatskoj “Chevening Alumni Hrvatska” i član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Kako javlja Dnevnik.hr, imovinska kartica Marka Pavića i nije najzanimljivije štivo. Nije oženjen i nema djecu. Nema ni stan, auto, ušteđevinu, dionice… Otplaćuje tek dva simbolična kredita koja je podigao 2016. godine. Jedan u iznosu od 38 tisuća kuna (s mjesečnom ratom od 1190 kuna) i drugi od 14.523 kune (mjesečna rata 455 kuna). Kamata na oba kredita je 7,95 posto.

Kao državni tajnik primao je plaću od 14.554 kune neto (bruto 23.503). Od 12. siječnja Pavić je i član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no u imovinskoj kartici ne piše kolika su mu primanja po toj osnovi.

Od veljače 2015. do dolaska na mjesto državnog tajnika u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Pavić je bio voditelj EU projekata u Institutu za stručno usavršavanje mladih. Prije dolaska u Ministarstvo bio je i voditelj projekata u Udruzi Slap i to od rujna 2010. godine.

.

Vijesti

U samo mjesec dana udvostručio se broj građana koji strahuju od zaraze koronavirusom

Tri četvrtine građana (76,7%) navodi da je pojava koronavirusa znatno utjecala na njihov društveni život, od čega oko trećine građana (32,1%) potpuno izbjegava druženja s drugim ljudima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Raste strah građana od zaraze koronavirusom, ali on je jednak strahu od gubitka radnog mjesta, zaključak je ponovljenog istraživanja agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa.

Prvo istraživanje, koje je Hendal proveo još u veljači 2020., pokazalo je da je tek 25,6% građana imalo strah od zaraze koronavirusom. Međutim, tada su bili prisutni tek pojedinačni slučajevi zaraze u Hrvatskoj i nije se nazirala epidemija današnjih razmjera.


Ponovljeno istraživanje Hendala, provedeno u ožujku online metodom na reprezentativnom uzorku 500 građana, pokazuje da gotovo polovica građana (46,4%) strahuje od zaraze. Međutim, alarmantniji je podatak da čak 48,8% građana u radnom odnosu strahuje za svoje radno mjesto te od gubitka statusa zaposlenih.

Epidemija je uvelike utjecala na društveni život građana, a promijenile su se i kupovne navike. Pranje ruku je uz samoizolaciju i izbjegavanje izlaženja glavna mjera zaštite od virusa.

Strah od ljudi

Tri četvrtine građana (76,7%) navodi da je pojava koronavirusa znatno utjecala na njihov društveni život, od čega oko trećine građana (32,1%) potpuno izbjegava druženja s drugim ljudima. Zanimljivo je da 2,8% građana održava iste društvene kontakte kao i prije pojave koronavirusa.

Stvaraju zalihe

Što se tiče kupovine namirnica, čak 39,4% građana navodi kako su u posljednjih tjedan dana kupili veće zalihe prehrambenih i neprehrambenih artikala, a najtraženiji su bili mlijeko i mliječni proizvodi (73,7%), brašno i kvasac (73,0%), riža i tjestenina (71,5%), wc papir (67%), dezinficijensi (64,2%), smrznuto i konzervirano voće i povrće (63,1%) te kava i čaj (61,1%).

Peru ruke

Na pitanje kako se štite od moguće zaraze, većina građana (39,6%) navodi pojačano pranje ruku kao glavnu mjeru zaštite. 28,8% građana oprezno je kod ostvarivanja bilo koje vrste socijalnog kontakta, a 27,5% navodi samoizolaciju i ostanak kod kuće. Dodatno se pokazalo da 23,5% sudionika Hendalovog istraživanja koristi usluge dostave namirnica i hrane na kućnu adresu pa i samim time smanjuju vjerojatnost zaraze.

Istovremeno je istraživanje pokazalo i onu tamniju stranu, odnosno da 3% građana, unatoč neprestanim upozorenjima mjerodavnih institucija i medija, ne poduzima nikakve mjere zaštite.

Zadovoljni su radom Vlade RH

Građani čvrstom četvorkom ocjenjuju rad Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa. Građani su zadovoljni dosadašnjim radom Vlade, ministra zdravstva i javnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa te ih ocjenjuju prosječnom ocjenom 4,02. Pritom im trećina građana (33%) daje najvišu ocjenu 5.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP