Prati nas

Vijesti

Peticija Plenkoviću: Nađite 10 milijuna kuna za djecu u Klaićevoj

Bolnica bi za nabavku lijeka potrošila cjelogodišnji proračun za liječenje djece, a ravnatelj Zoran Bahtijarević, razumljivo, odbija odrediti koje dijete ima pravo na život, a koje ne. Zahtjeva se i da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2.5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb mjesečno, i to već od narednog mjeseca.

Objavljeno

|

Peticija za bolesnu djecu
foto: Pixabay

Zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije pokrenuli su građansku peticiju s kojom od Vlade traže nabavu lijeka za teško bolesnu djecu.

Peticiju “Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život” možete potpisati ovdje.

Smatraju da je došlo do akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici za što Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije odobrio dodatna sredstva za nabavku novog lijeka nedavno registriranog na razini EU koji im jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto.

Bolnica bi za nabavku lijeka potrošila cjelogodišnji proračun za liječenje djece, a ravnatelj Zoran Bahtijarević, razumljivo, odbija odrediti koje dijete ima pravo na život, a koje ne. “Kao ravnatelj dječje bolnice, ali i kao čovjek, nikada ne bih smio biti doveden u situaciju da moram birati kojem ću djetetu dati lijek, a kojem neću. Klaićeva nema novca za kupnju ovog lijeka jer je cjelogodišnji proračun za liječenje 20.000 djece ukupno 12 milijuna kuna”, kazao je za 24. sata.

Peticijom se traži da Vlada u ponedjeljak 19.6. na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača, uz hitno provođenje potrebnih procedura za uvoz lijeka u RH.

Zahtjeva se da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2.5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb mjesečno, i to već od narednog mjeseca.

Potpišete li peticiju, stavili ste svoj potpis i na zahtjev aa Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potrebu izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija u za hitne i posebno skupe potrebe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.