Prati nas

Mozaik

Što kada djeca napuste roditeljski dom

Jeste li čuli za sindrom praznog gnijezda? Iako svaki roditelj želi da mu dijete odraste i osamostali se, kad se to napokon i dogodi, mnoge obuzme tuga s kojom se ponekad teško nositi. No to je posve normalno i događa se svima.

Objavljeno

|

Što kada djeca odu?
foto: Pixabay.com

Blogerica i životna trenerica Suzanne Mountain odnedavno ponovo živi u tihom i urednom domu. Naime, njezina su djeca odselila i život joj se promijenio. Koliko je ta promjena doista velika i sveobuhvatna, opisala je u svojem blogu.

Kad je naša kći otišla na fakultet, strašno nam je nedostajala. Život se nekako nastavio sve dok i naš sin nije otišao, a mi smo ostali sami u tihom i mirnom domu. Doista smo osjetili ono što se naziva „sindrom praznog gnijezda“.

Ovo je sedam lekcija koje smo pritom naučili:

1. Susrest ćete se s raznim emocijama

Znate da će vaša djeca odrasti i napustiti dom. To tako mora biti i zbog toga ste ponosni i sretni i znate da ste svoj posao dobro obavili. Znala sam da će mi naša kći nedostajati, no ipak nisam bila spremna za takav udarac. Suzdržavala sam se da ne plačem nakon što smo je ostavili u studentskom domu, iako sam znala da ću je ubrzo opet vidjeti. Tjedan dana poslije, njezin petnaestogodišnji brat je prokomentirao kako ne voli ulaziti u njenu praznu sobu jer ga to podsjeća na to da je nema.

Tri godine kasnije vraćala sam se s posla i na radiju čula pjesmu koja je govorila o sinu koji je napustio roditeljski dom. Nisam mogla zaustaviti suze i jedva sam se dovezla kući. S druge strane, otkako ih nema, spavam puno bolje jer se više nitko ne vraća kući usred noći i ne lupa vratima.

2. Preispitivat ćete svoj identitet kao roditelja

I kad vaša djeca odu, vi ste i dalje roditelj, no bez svakodnevnih obaveza, a to može biti poprilično čudno. Iznenada nema nikoga tko će vas zvati „mama“. Također, kad me sad netko pita koliko su mi stara djeca, gotovo mi je neugodno reći da imaju 18 i 21 godinu. Kao da se moje roditeljsko iskustvo više ne računa ako se radi o odraslim ljudima.

3. To će utjecati na vaša prijateljstva

Stopa „sijedih razvoda“ u porastu je i u SAD-u i u Velikoj Britaniji. Kad više nema djece o kojoj morate brinuti, počnete više izlaziti, komunicirati s više ljudi i osvježavati neka stara prijateljstva. A time dolazite u priliku da vam netko novi zapne za oko.

4. Vaša će vam se kuća činiti jako velikom

Iznenada je to jedan miran dom. Kuća se ponekad može činiti prevelikom i pretihom. Nedostajati će vam mnoge stvari na koje ste se prije žalili. Također, po kući ima značajno manje rublja i posuđa za oprati, nema hrpe za peglanje, nema svakodnevnog kuhanja, kuća je čista i uredna.

5. Tehnologija je mač s dvije oštrice

Moderna tehnologija omogućuje vam da komunicirate s ljudima na način na kojem bi vam sve prethodne generacije pozavidjele. No budite upozoreni – možda vam se neće svidjeti ono što ćete doznati o vašoj djeci na društvenim mrežama.

6. Napravite plan

Ne dopustite da vas iznenadi. Znate što se sprema i imate vremena pripremiti se na to. Nekima je lakše kad slobodno vrijeme ispune raznim zanimacijama kako ne bi očajavali nad praznim domom. Putujte. Makar i na kraće relacije. Napravite listu stvari koje želite napraviti i krenite na posao.

7. Oni se vraćaju

I napokon, zapamtite da se djeca ipak vraćaju. Taman kad ste se navikli na tišinu i mir, semestar je gotov i eto njih ponovno kod kuće sa svom onom galamom i prohtjevima. Osim toga, broj mladih sa završenim fakultetom koji se vraćaju u roditeljski dom raste iz dana u dan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.