Prati nas

Mozaik

Što kada djeca napuste roditeljski dom

Jeste li čuli za sindrom praznog gnijezda? Iako svaki roditelj želi da mu dijete odraste i osamostali se, kad se to napokon i dogodi, mnoge obuzme tuga s kojom se ponekad teško nositi. No to je posve normalno i događa se svima.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Što kada djeca odu?
foto: Pixabay.com

Blogerica i životna trenerica Suzanne Mountain odnedavno ponovo živi u tihom i urednom domu. Naime, njezina su djeca odselila i život joj se promijenio. Koliko je ta promjena doista velika i sveobuhvatna, opisala je u svojem blogu.

Kad je naša kći otišla na fakultet, strašno nam je nedostajala. Život se nekako nastavio sve dok i naš sin nije otišao, a mi smo ostali sami u tihom i mirnom domu. Doista smo osjetili ono što se naziva „sindrom praznog gnijezda“.


Ovo je sedam lekcija koje smo pritom naučili:

1. Susrest ćete se s raznim emocijama

Znate da će vaša djeca odrasti i napustiti dom. To tako mora biti i zbog toga ste ponosni i sretni i znate da ste svoj posao dobro obavili. Znala sam da će mi naša kći nedostajati, no ipak nisam bila spremna za takav udarac. Suzdržavala sam se da ne plačem nakon što smo je ostavili u studentskom domu, iako sam znala da ću je ubrzo opet vidjeti. Tjedan dana poslije, njezin petnaestogodišnji brat je prokomentirao kako ne voli ulaziti u njenu praznu sobu jer ga to podsjeća na to da je nema.

Tri godine kasnije vraćala sam se s posla i na radiju čula pjesmu koja je govorila o sinu koji je napustio roditeljski dom. Nisam mogla zaustaviti suze i jedva sam se dovezla kući. S druge strane, otkako ih nema, spavam puno bolje jer se više nitko ne vraća kući usred noći i ne lupa vratima.

2. Preispitivat ćete svoj identitet kao roditelja

I kad vaša djeca odu, vi ste i dalje roditelj, no bez svakodnevnih obaveza, a to može biti poprilično čudno. Iznenada nema nikoga tko će vas zvati „mama“. Također, kad me sad netko pita koliko su mi stara djeca, gotovo mi je neugodno reći da imaju 18 i 21 godinu. Kao da se moje roditeljsko iskustvo više ne računa ako se radi o odraslim ljudima.

3. To će utjecati na vaša prijateljstva

Stopa „sijedih razvoda“ u porastu je i u SAD-u i u Velikoj Britaniji. Kad više nema djece o kojoj morate brinuti, počnete više izlaziti, komunicirati s više ljudi i osvježavati neka stara prijateljstva. A time dolazite u priliku da vam netko novi zapne za oko.

4. Vaša će vam se kuća činiti jako velikom

Iznenada je to jedan miran dom. Kuća se ponekad može činiti prevelikom i pretihom. Nedostajati će vam mnoge stvari na koje ste se prije žalili. Također, po kući ima značajno manje rublja i posuđa za oprati, nema hrpe za peglanje, nema svakodnevnog kuhanja, kuća je čista i uredna.

5. Tehnologija je mač s dvije oštrice

Moderna tehnologija omogućuje vam da komunicirate s ljudima na način na kojem bi vam sve prethodne generacije pozavidjele. No budite upozoreni – možda vam se neće svidjeti ono što ćete doznati o vašoj djeci na društvenim mrežama.

6. Napravite plan

Ne dopustite da vas iznenadi. Znate što se sprema i imate vremena pripremiti se na to. Nekima je lakše kad slobodno vrijeme ispune raznim zanimacijama kako ne bi očajavali nad praznim domom. Putujte. Makar i na kraće relacije. Napravite listu stvari koje želite napraviti i krenite na posao.

7. Oni se vraćaju

I napokon, zapamtite da se djeca ipak vraćaju. Taman kad ste se navikli na tišinu i mir, semestar je gotov i eto njih ponovno kod kuće sa svom onom galamom i prohtjevima. Osim toga, broj mladih sa završenim fakultetom koji se vraćaju u roditeljski dom raste iz dana u dan.

.

Mozaik

Facebook stručnjaci su rekli svoje: ‘Van s arapskim brojkama iz hrvatskih škola!’

Važne informacije potražite u vjerodostojnim i provjerljivim izvorima. Facebook nije jedan od njih. Ali vas može zabaviti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Iako formalno nepriznata od obrazovnih sustava, Facebook akademija prepoznata je po golemoj produkciji multidisciplinarnih stručnjaka koji se ne libe prakticirati slobodu glasnog mišljenja, bilo da je riječ o čipiranju, Billu Gatesu ili koronavirusu.

Tako smo nakon plodonosne debate, u kojoj smo saznali sve o ljudima-gušterima, smanjenju populacije i “istinama o kojima se šuti”, odlučili provjeriti što dotični akademici, okupljeni na našoj Facebook stranici, misle o kvaliteti hrvatskoga školstva. Kako se već godinama govori o pretrpanosti osnovnoškolskog kurikuluma, pitali smo ih trebaju li djeca već u osnovnoj školi učiti arapske brojke.


U samo tridesetak minuta stiglo nam je prvih stotinu odgovora. Čak 45 njih je odlučilo odlučno reći NE suvišnim novotarijama poput arapskih brojki. Isti omjer zadržan je i kad je zbir glasova nakon sat vremena iznosio 200. U trenutku pisanja ovog teksta, čak 45 posto onih koji žele da se njihov glas čuje na društvenim mrežama misli da su arapske brojke – višak. Razlozi su brojni, no pretežu oni da “ima i korisnijih stvari za naučiti”.

Što su arapske brojke?

To su obične brojke koje upotrebljavamo u svakodnevnom životu. Arapske brojke su tradicionalni naziv matematičkih simbola 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 koji su omogućili upotrebu položajnoga decimalnoga brojevnoga sustava i unaprijedili metode računanja s pomoću abaka.

Ovako je o arapskim brojkama glasala Facebook akademija znanosti i umjetnosti

Njihova najstarija upotreba zabilježena je u Indiji 595., a uporaba nule, ključnog simbola koji omogućava djelotvornost sustava, zabilježena je 876. Preko Arapa, prijevodom na latinski al-Hvarizmijeve Knjige o uspostavljanju i suprotstavljanju u XII. st., arapske su brojke stigle u Europu. Njihovu širu primjenu potaknuo je Leonardo Fibonacci Knjigom o abacima, 1202. (Hrvatska enciklopedija)

Zašto smo postavili ovu anketu?

Da bismo vas podsjetili da su to oni isti “stručnjaci” koji se ne libe raspravljati o ozbiljnim i kompliciranijim stvarima poput 5G mreže, cijepljenja ili protuepidemijskih mjera i pri tome očekuju da njihovo mišljenje poštujete, kao da je riječ o informiranom i kvalificiranom stavu.

Koji je zaključak?

Važne informacije potražite u vjerodostojnim i provjerljivim izvorima. Facebook nije jedan od njih. Ali vas može nasmijati.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP