Prati nas

Mozaik

6 darova koje vaša snaha ne želi

Kako se ono kaže, put do pakla popločan je najboljim namjerama. Tako i vi možete u najboljoj namjeri svojoj snahi pokoniti kućnu vagu. No mislite li da ona želi još jedan podsjetnik da ima dvije-tri kile viška?

Objavljeno

|

Što kupiti snahi?
foto: Pexels

Darovi za rođendane, imendane i slične prigode uvijek su dobra ideja. No kupujete li dar svojoj snahi, dobro promislite jer bi određeni darovi mogli poslati sasvim pogrešnu poruku. Čak i ako ste sa snahom u jako dobrim odnosima, valja pripaziti što joj darujete kako i vaš odnos ne bi krenuo nizbrdo. Evo koje je darove najbolje izbjegavati:

Oprema za vježbanje

Mali ručni utezi, odjeća za fitnes, članarina za teretanu – sve su to dobri darovi, ali ne kad je vaša snaha u pitanju. Čak i ako je ona sama pravi fitnes guru – ne pokušavajte tako nešto! Umjesto da u vašem daru vidi korisne stvari za vježbanje, mogla bi pomisliti kako u nju upirete prstom i govorite joj da pripazi malo s tim kolačima i digne se s kauča. Svaki dar koji se može protumačiti kao komentar na težinu svakako treba izbjegavati.


Knjige o roditeljstvu

Vi u tome možda vidite dar koji može biti od velike pomoći, no ona možda vidi kritiku svojeg stila odgoja. Da, svi roditelji ponekad trebaju savjet, no snaha sigurno ne želi savjet koji nije sama zatražila.

Donje rublje

Jednostavno nemojte. To je preintimno i pomalo čudno ako dolazi od vas. Nekim je snahama i pidžama previše. Ako ipak želite pokloniti neki mekan i udoban dar, pokušajte s kućnim ogrtačem, udobnim papučama ili trenirkom.

Odjeća krive veličine

Odjeća može biti dobar dar, ali prije nego se bacite na kupovinu, budite sigurni koji broj nosi vaša snaha. Odjeća koja je premala naprosto vrišti ‘Vrijeme je da skineš tih par kila!’

Knjige o politici ili samopomoći

Ako želite poručiti nešto o svojim pogledima na život ili ako mislite da vašoj snahi takva pomoć treba treba, ovo sigurno nije način da to učinite. S takvim darovima kao da kažete: ‘Moraš se promijeniti!’ a to nitko ne voli čuti.

Pribor za čišćenje

Čak i ako ste pronašli izvrsno sredstvo za uklanjanje mrlja ili deterdžent koji sjajno miriši, pribor za pranje i čišćenje nikad nije dobar dar. Vaša snaha želi da je se cijeni zbog onoga što ona jest. Sredstva za čišćenje su previše svakodnevna da bi ih se ikada smatrala dobrim darom.

.

Mozaik

Fotografija bake koja doji unuče izazvala veliku raspravu

Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.

Objavljeno

|

Slika objavljena na Facebook stranici SOS Lactation izazvala je pravu pomutnju na toj društvenoj mreži. Naime, fotografija snimljena u Vijatnamu prikazuje baku kako doji svoje unuče.

Komentatori su se ispod slike javili iz raznih razloga: nekima nije bilo jasno kako je to uopće moguće s obzirom da je baka vjerojatno prošla fertilnu dob i ušla u menopauzu, dok je drugima čitava situacija pomalo neukusna i pitaju se je li uopće u redu da baka doji unuče sve i ako to fizički može.


S obzirom na brojne upite, administratori stranice koja promiče dojenje objasnili su: “Proizvodnja mlijeka se svodi na ponudu i potražnju. Dojke nastavljaju proizvoditi mlijeko dok god postoji potražnja, odnosno dok god dijete ili djeca žele piti to mlijeko. Što se dojenja u menopauzi tiče, dojenje je povezano sa žlijezdom hipofizom na koju ne utječu promjene u menopauzi tako da su i žene koje su prošle promjenu i i zgubile menstruaciju, u mogućnosti dojiti.

Kad je žena jednom uspostavila laktaciju, odnosno počela proizvoditi mlijeko, može laktaciju ponovno pokrenuti i nakon prestanka dojenja. Poznati su slučajevi da su žene dojile djecu koju su posvojile jer su ponovno pokrenule laktaciju nakon što su dojile svoju biološku djecu. Također, iz povijesti je poznato da su prije postojale profesionalne dojilje koje su dojile djecu onih majki koje to iz nekog razloga nisu željele ili mogle.

Što se pak tiče situacije u kojoj baka doji svoje unuče, nama se može činiti neobičnim, no to je uobičajeno u nekim kulturama. Recimo u nekim dijelovima Vijetnama. Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP