Prati nas

Mozaik

6 darova koje vaša snaha ne želi

Kako se ono kaže, put do pakla popločan je najboljim namjerama. Tako i vi možete u najboljoj namjeri svojoj snahi pokoniti kućnu vagu. No mislite li da ona želi još jedan podsjetnik da ima dvije-tri kile viška?

Silvija Novak

Objavljeno

|

Što kupiti snahi?
foto: Pexels

Darovi za rođendane, imendane i slične prigode uvijek su dobra ideja. No kupujete li dar svojoj snahi, dobro promislite jer bi određeni darovi mogli poslati sasvim pogrešnu poruku. Čak i ako ste sa snahom u jako dobrim odnosima, valja pripaziti što joj darujete kako i vaš odnos ne bi krenuo nizbrdo. Evo koje je darove najbolje izbjegavati:

Oprema za vježbanje

Mali ručni utezi, odjeća za fitnes, članarina za teretanu – sve su to dobri darovi, ali ne kad je vaša snaha u pitanju. Čak i ako je ona sama pravi fitnes guru – ne pokušavajte tako nešto! Umjesto da u vašem daru vidi korisne stvari za vježbanje, mogla bi pomisliti kako u nju upirete prstom i govorite joj da pripazi malo s tim kolačima i digne se s kauča. Svaki dar koji se može protumačiti kao komentar na težinu svakako treba izbjegavati.


Knjige o roditeljstvu

Vi u tome možda vidite dar koji može biti od velike pomoći, no ona možda vidi kritiku svojeg stila odgoja. Da, svi roditelji ponekad trebaju savjet, no snaha sigurno ne želi savjet koji nije sama zatražila.

Donje rublje

Jednostavno nemojte. To je preintimno i pomalo čudno ako dolazi od vas. Nekim je snahama i pidžama previše. Ako ipak želite pokloniti neki mekan i udoban dar, pokušajte s kućnim ogrtačem, udobnim papučama ili trenirkom.

Odjeća krive veličine

Odjeća može biti dobar dar, ali prije nego se bacite na kupovinu, budite sigurni koji broj nosi vaša snaha. Odjeća koja je premala naprosto vrišti ‘Vrijeme je da skineš tih par kila!’

Knjige o politici ili samopomoći

Ako želite poručiti nešto o svojim pogledima na život ili ako mislite da vašoj snahi takva pomoć treba treba, ovo sigurno nije način da to učinite. S takvim darovima kao da kažete: ‘Moraš se promijeniti!’ a to nitko ne voli čuti.

Pribor za čišćenje

Čak i ako ste pronašli izvrsno sredstvo za uklanjanje mrlja ili deterdžent koji sjajno miriši, pribor za pranje i čišćenje nikad nije dobar dar. Vaša snaha želi da je se cijeni zbog onoga što ona jest. Sredstva za čišćenje su previše svakodnevna da bi ih se ikada smatrala dobrim darom.

.

Mozaik

Provedite Svjetski dan zaštite životinja u zoološkom vrtu

‘Čovjek je svojim djelovanjem utjecao na izumiranje divljih vrsta životinja, pa je danas njegova obveza očuvati biološku raznolikost Zemlje. U našem Zoo vrtu na tome sustavno radimo.’

Silvija Novak

Objavljeno

|

Budućnost divljih životinjskih vrsta najviše ovisi o čovjeku! Poručeno je to iz Zoološkog vrta grada Zagreba uoči Svjetskog dana zaštite životinja. Na taj dan, u nedjelju od 10.30 do 15 sati, posjetitelji Vrta moći će doznati kako se zoološki vrtovi brinu za budućnost životinjskog svijeta. Na nekoliko će mjesta biti postavljeni edukativni kutci o raznim vrstama životinja – od beskralješnjaka do sisavaca.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba trenutačno su 372 vrste životinja. Među njima je čak 76 ugroženih vrsta – od onih osjetljivih preko ugroženih i kritično ugroženih do vrsta izumrlih u prirodi. Oznaku osjetljive vrste prema Crvenoj knjizi IUCN-a imaju, među ostalima, divovski mravojed i južnoamerički nizinski tapir, a u Zagrebu se mogu vidjeti i dvije vrste koje danas žive još jedino u zoološkim vrtovima – sabljorogi oriks i sokorska gugutka. Ugrožene vrste uključene su u uzgojne programe. Zahvaljujući njima omogućuje se reintrodukcija, tj. povratak u prirodu nekih vrsta životinja.


“Čovjek je svojim djelovanjem utjecao na izumiranje divljih vrsta životinja, pa je danas njegova obveza očuvati biološku raznolikost Zemlje. U našem Vrtu na tome sustavno radimo – educiramo posjetitelje, posvećeni smo uzgoju ugroženih vrsta životinja, oporavljamo u prirodi ozlijeđene životinje i uključeni smo u projekte zaštite ugroženih vrsta životinja u Hrvatskoj”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Timaritelj Antonio Felix s kapibarama (foto: ZG Zoo)

U brizi za životinje koje žive u Vrtu, surađuju veterinari, zoolozi, nutricionisti i timaritelji. Timaritelji životinje svakodnevno hrane, timare, nadziru njihovo opće stanje i zdravlje te njihove nastambe održavaju čistima i urednima. Timaritelji također životinjama obogaćuju životni prostor te ih pripremaju za situacije poput prijevoza i veterinarskih pregleda. Neki od njih rade sa životinjama od kojih se nekim ljudima ledi krv u žilama, a neki timaritelji ulaze u terarije u kojima je temperatura čak 50 stupnjeva. Timariteljima, kako kažu, ništa od toga nije teško. Dodaju da se taj posao ne može raditi ako ga se istinski ne voli.

Kako bi građani bolje upoznali vrijednost njihova rada, u nedjelju će biti organizirana dva obilaska Vrta tijekom kojih će moći upoznati timaritelje te životinje o kojima se oni brinu. Naime, taj se dan obilježava i Međunarodni dan timaritelja.

Timariteljica Renata Antoljak s legvanom (foto: ZG Zoo)

I dok timaritelji rade s raznim egzotičnim vrstama životinja, u oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba imaju pune ruke posla s onima koje žive u Hrvatskoj. Prošle je godine u oporavilištu zaprimljeno 930 životinja među kojima trećina pripada strogo zaštićenim vrstama. Među njima najviše je bilo ptića i šišmiša.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP