Prati nas

Vijesti

Istraživanje: Branitelji rjeđe umiru i ne ubijaju se češće

U dokumentu se ne navodi koliko je točno stopa mortaliteta niža kod veterana, nego se samo navodi da ‘postoji statistički značajna razlika’. Suicidi podjednako učestali kod braniteljske i opće muške populacije bez statusa branitelja.

Objavljeno

|

Lažne invalidske mirovine
foto:BigStock

Obrađujući podatke iz Registra branitelja i Registra umrlih, hospitalizacija i samoubojstva u desetogodišnjem razdoblju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je došao do zaključaka koji su u potpunoj suprotnosti od općeprihvaćenog stava. Obradu podataka Zavod je 13. rujna 2016. godine dostavio ministru branitelja Tomi Medvedu, no Ministarstvo ih nije podijelilo s javnosti.

Cijeli dokument je objavio portal Index.hr, a prema njemu  braniteljska populacija ima nižu stopu općeg mortaliteta nego opća muška populacija bez statusa branitelja. Dakle, veterani umiru manje nego oni koji nisu sudjelovali u ratu. U dokumentu se ne navodi koliko je točno stopa mortaliteta niža kod veterana, nego se samo navodi da “postoji statistički značajna razlika“.


Prema nalazima HZJZ-a, nema nikakve razlike u obolijevanju od malignih bolesti između onih s braniteljskim statusom i običnih civila. Analiza stopa mortaliteta uzrokovanog samoubojstvima pokazuje kako, prema dostupnim podacima, nema statistički značajne razlike između opće populacije bez statusa branitelja i braniteljske populacije“, stoji u dokumentu. Da bi bilo i Medvedu jasno ravnatelj HZJZ-a je to i pojasnio. “To bi značilo da su suicidi podjednako učestali kod braniteljske i opće muške populacije bez statusa branitelja“, napisao je Krunoslav Capak.

Ovdje valja napomenuti da su neka ranija istraživanja koja pokazuju povećanu stopu suicida branitelja imala metodološku pogrešku, jer su uspoređivala sucide branitelja, a koji su pretežno muškarci, sa stopom suicida opće populacije u koju ulaze i žene, a koje su znatno manje sklone dignuti ruku na sebe.

Index u kontekstu ovih podataka problematizira provođenje preventivnih pregleda za branitelje koji su, čini se, zdraviji od opće populacije, no ne moraju poput civila na njih čekati mjesecima.

Iz HZJZ-a kažu da su se na izradu dokumenta odlučili samoinicijativno kako bi ispitali niz dramatičnih napisa oko zdravlja branitelja. No ističu kako je riječ o okvirnom i internom dokumentu iz kojeg ne treba izvlačiti detalje zaključke.

„Zadnje dok sam ja bio ministar smo radili, ni ne znam, ali u statističku pogrešku ulazi, recimo najveći broj branitelja umire od kardiovaskularnih bolesti, a onda samo jedan postotni bod su karcinomi dok je kod opće populacije obratno“, kaže bivši ministar Predrag Matić za N1 i dodaje: „Umjesto da otvaramo te veteranske bolnice i da imamo tu patetiku, trebamo otvarati zadruge, pokazalo se svo ovo vrijeme da je to najbolji način socijalizacije i vraćanja u društvo, kroz rad, vjerujete i PTSP, nema te tablete koja je bolja od rada”.

„Činjenica je da ne samo tamo nego i u ostalim institucijama hrvatske države postoje oni koji u određenim trenucima puštaju informacije koje nisu točne. Ministar Medved je iznio podatke. Pitanje je i raspolaže li HZJZ podacima tko su sve branitelji, mi smo često u bolnicama, znamo kakvi su podaci. Liste čekanja, sasvim su suprotne informacije od ovih iznesenih, znamo u kakavim uvjetima rade liječnici, pokazatelji su to sve da podaci koje je iznio HZJZ nisu točni“, komentar je predsjednika udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đure Glogoškog za N1.

Što radi Služba ja za javno zdravstvo HZJZ-a?

Zadaci Službe za javno zdravstvo su praćenje i analiza zdravstvenih pokazatelja za sve dobne skupine stanovništva te praćenje i analiza podataka o resursima u zdravstvu, zdravstvenoj ekonomici i funkcioniranju zdravstvenih sustava i načinu rada zdravstva.

Spajanjem baze Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s Godišnjom bazom hospitalizacija i ostalim bazama podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prati se, proučava i izvješćuje o zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Služba je i referentno mjesto za dostavljanje parametara o osobama s invaliditetom u UN, sudjeluje u radu Tehničke skupine za zdravstvenu statistiku Eurostata i odgovorna je za kontinuirano usklađivanje statističkih istraživanja iz područja zdravstva sa zahtjevima EU-a. (hzjz.hr).

.

Vijesti

Inspekcije su utvrdile cijeli niz prekršaja u ‘Zelenoj oazi’, podnesena je kaznena prijava

Proveden je cijeli niz inspekcija i gotovo da je svaka pokazala još više propusta.

Objavljeno

|

Autor

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić detaljno je objavio izvješće inspekcijskih nadzora provedenih u staračkom domu Zelena oaza u Andraševcu. Riječ je o obiteljskom domu u kojem je u požaru izgorjelo šestero nemoćnih i nepokretnih staraca.

“Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnešena kaznena prijava protiv poslodavca”, napisao je Mikulić u priopćenju.


I Inspekcija rada utvrdila je nekoliko prekršaja. “Iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje: sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene, neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku”, priopćili su dalje iz Državnog inspektorata koji je zbog sumnje u niz prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnio optužne prijedloge.

Građevinska inspekcija je utvrdila da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena/kuća i gospodarska građevina. “Za stambenu/kuću građevinu učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu. Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno”, zaključuje se u priopćenju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP