Kako se riješiti sijedih?
foto: BigStock

Otkriveno što uzrokuje sijedu kosu i ćelavost

Autor: • 15. 08. 2017. • Kolaž, Mozaik1732 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Stalno nas uvjeravaju da je sijeda kosa zapravo super, baš kao što su i ćelavi muškarci. No bez obzira dijelite li to mišljenje, od najnovijeg znanstvenog otkrića mogla bi vam se doslovno dići kosa na glavi. Naime, znanstvenici s teksaškog Southwestern Medical Centra nedavno su otkrili koje su to točno stanice odgovorne za gubitak pigmenta kose i same kose. Pokus koji je izveden na miševima i koji je trebao pokazati kako se formiraju neki tumori, na kraju je razotkrio zašto neki ljudi posijede i ćelave.

Prema navedenoj studiji, za boju kose odnosno njezinu pigmentaciju ključan je tzv. „faktor matičnih stanica“ ili „stem cell factor“ (SCF). Kad nije prisutan, kosa postaje bijela i to je nešto što su znanstvenici znali otprije. No sada su spoznali i što se dogodi kad se matične stanice spuste dublje u folikul kose te koje stanice iz folikula kose proizvode spomenuti SCF.U obrazloženju studije stoji kako će ona omogućiti nov pogled na pitanje starenja uopće te otvoriti mogućnost „liječenja“ sijede kose i ćelavosti nekad u budućnosti.

„S novim saznanjima, nadamo se da ćemo uspjeti kreirati pravi spoj ili u folikul kose ubaciti odgovarajući gen koji će u konačnici ispraviti ove kozmetičke probleme“, kaže doktor Lu Le, voditelj studije.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.