Prati nas

Mozaik

Otkriveno što uzrokuje sijedu kosu i ćelavost

Tražeći uzročnike tumora, znanstvenici su slučajno nabasali na stanicu odgovornu za gubljenje pigmenta kose te tako najavili otkriće lijeka protiv sijede kose i ćelavosti.

Objavljeno

|

Kako se riješiti sijedih?
foto: BigStock

Stalno nas uvjeravaju da je sijeda kosa zapravo super, baš kao što su i ćelavi muškarci. No bez obzira dijelite li to mišljenje, od najnovijeg znanstvenog otkrića mogla bi vam se doslovno dići kosa na glavi. Naime, znanstvenici s teksaškog Southwestern Medical Centra nedavno su otkrili koje su to točno stanice odgovorne za gubitak pigmenta kose i same kose. Pokus koji je izveden na miševima i koji je trebao pokazati kako se formiraju neki tumori, na kraju je razotkrio zašto neki ljudi posijede i ćelave.

Prema navedenoj studiji, za boju kose odnosno njezinu pigmentaciju ključan je tzv. „faktor matičnih stanica“ ili „stem cell factor“ (SCF). Kad nije prisutan, kosa postaje bijela i to je nešto što su znanstvenici znali otprije. No sada su spoznali i što se dogodi kad se matične stanice spuste dublje u folikul kose te koje stanice iz folikula kose proizvode spomenuti SCF.


U obrazloženju studije stoji kako će ona omogućiti nov pogled na pitanje starenja uopće te otvoriti mogućnost „liječenja“ sijede kose i ćelavosti nekad u budućnosti.

„S novim saznanjima, nadamo se da ćemo uspjeti kreirati pravi spoj ili u folikul kose ubaciti odgovarajući gen koji će u konačnici ispraviti ove kozmetičke probleme“, kaže doktor Lu Le, voditelj studije.

.

Show

Matija Vuica proslavila 61. rođendan objavom fotografije iz gimnazijskih dana

Vuica je rođena 19. srpnja 1958. godine u Metkoviću. Pjevačku karijeru započela je sa grupom Trotakt projekt 1981. godine. Alternativni rock novovalnog prizvuka kojeg je sastav njegovao, te poseban imidž, svrstao ih je u kultne sastave 1980-ih godina.

Objavljeno

|

Autor

Pjevačica i modna kreatorica Matija Vuica proslavila je 61. rođendan. Tim povodom na Instagramu je objavila niz fotografija iz mladosti, među kojima je najzanimljivija ona iz gimnazijskih dana.

“Za današnji dan odabrala sam fotke iz različitih perioda zivota; neke stare, koje pričaju o meni. Vecinu je snimio moj dragi prijatelj Igor cc Kelčec prateci nasu glazbenu karijeru”, napisala je Vujica dodajući da je neke fotografije snimio i pokojni izdavač Nacionala Ivo Pukanić. “I jedna gimnazijska. Ima ih na tisuće, al’ za ovaj datum, ove godine neka budu ovi autori koji su mi puno značili u vremenu kad nije bilo društvenih mreža.”


Vuica je rođena 19. srpnja 1958. godine u Metkoviću. Pjevačku karijeru započela je sa grupom Trotakt projekt 1981. godine. Alternativni rock novovalnog prizvuka kojeg je sastav njegovao, te poseban imidž, svrstao ih je u kultne sastave 1980-ih godina. Poslije će grupa promjeniti ime u Gracia, čiju okosnicu do danas čine Matija Vuica i njen životni partner Jurica Popović.

Mtija Vuica u gimnazijskim danima (foto: M. Vuica/Instagram)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP