Prati nas

Mozaik

Otkriveno što uzrokuje sijedu kosu i ćelavost

Tražeći uzročnike tumora, znanstvenici su slučajno nabasali na stanicu odgovornu za gubljenje pigmenta kose te tako najavili otkriće lijeka protiv sijede kose i ćelavosti.

Objavljeno

|

Kako se riješiti sijedih?
foto: BigStock

Stalno nas uvjeravaju da je sijeda kosa zapravo super, baš kao što su i ćelavi muškarci. No bez obzira dijelite li to mišljenje, od najnovijeg znanstvenog otkrića mogla bi vam se doslovno dići kosa na glavi. Naime, znanstvenici s teksaškog Southwestern Medical Centra nedavno su otkrili koje su to točno stanice odgovorne za gubitak pigmenta kose i same kose. Pokus koji je izveden na miševima i koji je trebao pokazati kako se formiraju neki tumori, na kraju je razotkrio zašto neki ljudi posijede i ćelave.

Prema navedenoj studiji, za boju kose odnosno njezinu pigmentaciju ključan je tzv. „faktor matičnih stanica“ ili „stem cell factor“ (SCF). Kad nije prisutan, kosa postaje bijela i to je nešto što su znanstvenici znali otprije. No sada su spoznali i što se dogodi kad se matične stanice spuste dublje u folikul kose te koje stanice iz folikula kose proizvode spomenuti SCF.

U obrazloženju studije stoji kako će ona omogućiti nov pogled na pitanje starenja uopće te otvoriti mogućnost „liječenja“ sijede kose i ćelavosti nekad u budućnosti.

„S novim saznanjima, nadamo se da ćemo uspjeti kreirati pravi spoj ili u folikul kose ubaciti odgovarajući gen koji će u konačnici ispraviti ove kozmetičke probleme“, kaže doktor Lu Le, voditelj studije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.