Prati nas

Mozaik

Otkriveno što uzrokuje sijedu kosu i ćelavost

Tražeći uzročnike tumora, znanstvenici su slučajno nabasali na stanicu odgovornu za gubljenje pigmenta kose te tako najavili otkriće lijeka protiv sijede kose i ćelavosti.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako se riješiti sijedih?
foto: BigStock

Stalno nas uvjeravaju da je sijeda kosa zapravo super, baš kao što su i ćelavi muškarci. No bez obzira dijelite li to mišljenje, od najnovijeg znanstvenog otkrića mogla bi vam se doslovno dići kosa na glavi. Naime, znanstvenici s teksaškog Southwestern Medical Centra nedavno su otkrili koje su to točno stanice odgovorne za gubitak pigmenta kose i same kose. Pokus koji je izveden na miševima i koji je trebao pokazati kako se formiraju neki tumori, na kraju je razotkrio zašto neki ljudi posijede i ćelave.

Prema navedenoj studiji, za boju kose odnosno njezinu pigmentaciju ključan je tzv. „faktor matičnih stanica“ ili „stem cell factor“ (SCF). Kad nije prisutan, kosa postaje bijela i to je nešto što su znanstvenici znali otprije. No sada su spoznali i što se dogodi kad se matične stanice spuste dublje u folikul kose te koje stanice iz folikula kose proizvode spomenuti SCF.


U obrazloženju studije stoji kako će ona omogućiti nov pogled na pitanje starenja uopće te otvoriti mogućnost „liječenja“ sijede kose i ćelavosti nekad u budućnosti.

„S novim saznanjima, nadamo se da ćemo uspjeti kreirati pravi spoj ili u folikul kose ubaciti odgovarajući gen koji će u konačnici ispraviti ove kozmetičke probleme“, kaže doktor Lu Le, voditelj studije.

.

Mozaik

Provedite Svjetski dan zaštite životinja u zoološkom vrtu

‘Čovjek je svojim djelovanjem utjecao na izumiranje divljih vrsta životinja, pa je danas njegova obveza očuvati biološku raznolikost Zemlje. U našem Zoo vrtu na tome sustavno radimo.’

Silvija Novak

Objavljeno

|

Budućnost divljih životinjskih vrsta najviše ovisi o čovjeku! Poručeno je to iz Zoološkog vrta grada Zagreba uoči Svjetskog dana zaštite životinja. Na taj dan, u nedjelju od 10.30 do 15 sati, posjetitelji Vrta moći će doznati kako se zoološki vrtovi brinu za budućnost životinjskog svijeta. Na nekoliko će mjesta biti postavljeni edukativni kutci o raznim vrstama životinja – od beskralješnjaka do sisavaca.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba trenutačno su 372 vrste životinja. Među njima je čak 76 ugroženih vrsta – od onih osjetljivih preko ugroženih i kritično ugroženih do vrsta izumrlih u prirodi. Oznaku osjetljive vrste prema Crvenoj knjizi IUCN-a imaju, među ostalima, divovski mravojed i južnoamerički nizinski tapir, a u Zagrebu se mogu vidjeti i dvije vrste koje danas žive još jedino u zoološkim vrtovima – sabljorogi oriks i sokorska gugutka. Ugrožene vrste uključene su u uzgojne programe. Zahvaljujući njima omogućuje se reintrodukcija, tj. povratak u prirodu nekih vrsta životinja.


“Čovjek je svojim djelovanjem utjecao na izumiranje divljih vrsta životinja, pa je danas njegova obveza očuvati biološku raznolikost Zemlje. U našem Vrtu na tome sustavno radimo – educiramo posjetitelje, posvećeni smo uzgoju ugroženih vrsta životinja, oporavljamo u prirodi ozlijeđene životinje i uključeni smo u projekte zaštite ugroženih vrsta životinja u Hrvatskoj”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Timaritelj Antonio Felix s kapibarama (foto: ZG Zoo)

U brizi za životinje koje žive u Vrtu, surađuju veterinari, zoolozi, nutricionisti i timaritelji. Timaritelji životinje svakodnevno hrane, timare, nadziru njihovo opće stanje i zdravlje te njihove nastambe održavaju čistima i urednima. Timaritelji također životinjama obogaćuju životni prostor te ih pripremaju za situacije poput prijevoza i veterinarskih pregleda. Neki od njih rade sa životinjama od kojih se nekim ljudima ledi krv u žilama, a neki timaritelji ulaze u terarije u kojima je temperatura čak 50 stupnjeva. Timariteljima, kako kažu, ništa od toga nije teško. Dodaju da se taj posao ne može raditi ako ga se istinski ne voli.

Kako bi građani bolje upoznali vrijednost njihova rada, u nedjelju će biti organizirana dva obilaska Vrta tijekom kojih će moći upoznati timaritelje te životinje o kojima se oni brinu. Naime, taj se dan obilježava i Međunarodni dan timaritelja.

Timariteljica Renata Antoljak s legvanom (foto: ZG Zoo)

I dok timaritelji rade s raznim egzotičnim vrstama životinja, u oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba imaju pune ruke posla s onima koje žive u Hrvatskoj. Prošle je godine u oporavilištu zaprimljeno 930 životinja među kojima trećina pripada strogo zaštićenim vrstama. Među njima najviše je bilo ptića i šišmiša.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP