Prati nas

Mozaik

Otkriveno što uzrokuje sijedu kosu i ćelavost

Tražeći uzročnike tumora, znanstvenici su slučajno nabasali na stanicu odgovornu za gubljenje pigmenta kose te tako najavili otkriće lijeka protiv sijede kose i ćelavosti.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako se riješiti sijedih?
foto: BigStock

Stalno nas uvjeravaju da je sijeda kosa zapravo super, baš kao što su i ćelavi muškarci. No bez obzira dijelite li to mišljenje, od najnovijeg znanstvenog otkrića mogla bi vam se doslovno dići kosa na glavi. Naime, znanstvenici s teksaškog Southwestern Medical Centra nedavno su otkrili koje su to točno stanice odgovorne za gubitak pigmenta kose i same kose. Pokus koji je izveden na miševima i koji je trebao pokazati kako se formiraju neki tumori, na kraju je razotkrio zašto neki ljudi posijede i ćelave.

Prema navedenoj studiji, za boju kose odnosno njezinu pigmentaciju ključan je tzv. „faktor matičnih stanica“ ili „stem cell factor“ (SCF). Kad nije prisutan, kosa postaje bijela i to je nešto što su znanstvenici znali otprije. No sada su spoznali i što se dogodi kad se matične stanice spuste dublje u folikul kose te koje stanice iz folikula kose proizvode spomenuti SCF.


U obrazloženju studije stoji kako će ona omogućiti nov pogled na pitanje starenja uopće te otvoriti mogućnost „liječenja“ sijede kose i ćelavosti nekad u budućnosti.

„S novim saznanjima, nadamo se da ćemo uspjeti kreirati pravi spoj ili u folikul kose ubaciti odgovarajući gen koji će u konačnici ispraviti ove kozmetičke probleme“, kaže doktor Lu Le, voditelj studije.

.

Show

Bernie Ecclestone (89) postao je još jednom tata: ‘Jako sam ponosan!’

Britanski zavodnik iz prvog braka s Ivy Bamford ima danas 65-godišnju kćer Deborah. Potom je nakon niza godina ušao u drugi brak, onaj sa Slavicom Radić te je s njom dobio dvije kćer – 35-godišnju Tamaru i 31-godišnju Petru.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Bernie Ecclestone, nekadašnji ključni čovjek Formule 1, postao je još jednom tata i to u 90. godini života. 46 godina mlađa Fabiana Flosi rodila je dječaka. Porođaj je prema britanskim tabloidima trajao manje od pola sata.

“Nazvali smo sina Ace, baš sam jako ponosan”, rekao je nekadašnji hrvatski zet za Blick.


Trudnoću je par proveo u izolaciji na njegovoj farmi u Brazilu. “Srećom na farmi uvijek ima posla. Fabiana brine i o svojoj plantaži kave”, izjavio je početkom travnja Ecclestone. “Kao i svi drugi roditelji na svijetu, imamo samo jednu želju – da nam dijete bude zdravo”, kazala je Flosi.

Britanski zavodnik iz prvog braka s Ivy Bamford ima danas 65-godišnju kćer Deborah. Potom je nakon niza godina ušao u drugi brak, onaj sa Slavicom Radić te je s njom dobio dvije kćer – 35-godišnju Tamaru i 31-godišnju Petru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP