Prati nas

Show

Otišla je Teta Liza

Ova umirovljena školska kuharica, kojoj su školska djeca dala scensko ime, primila je  dvije diskografske nagrade Porin. Iako nikada nije dobila glazbeno školovanje, Teta Liza je kameni stup hrvatske etno glazbe. Pred širokom javnosti počela je pjevati tek sredinom devedesetih.

Objavljeno

|

Teta liza biografija
Teta Liza (screenshot: HTV)

U 93. godini života sinoć je preminula Teta Liza, čuvarica međimurske pjesme, narodno blago Hrvatske ili hrvatska Cesaria Evora. Tako su joj sve tepali brojni obožavatelji. Službeno imenovana Elizabeta Toplek rođena je u Donjoj Dubravi 16. studenog 1924. godine i u svojem će mjestu biti sahranjena sutra 13. kolovoza 2017.

Iako nikada nije dobila glazbeno školovanje, Teta Liza je kameni stup hrvatske etno glazbe. Pred širokom javnosti počela je pjevati tek sredinom devedesetih. Ova umirovljena školska kuharica, kojoj su školska djeca dala scensko ime, primila je  dvije diskografske nagrade Porin i to za najbolju folklornu pjesmu (“Lepo nam je vu jeseni”) i najbolju izvedbu folklorne glazbe (pjesmu “Meni mama tak velje”) s albuma Teta Liza i Tonček.

„Glas mi je ostao jak, ali noge su oslabjele“, ispričala je Teta Liza 2014. godine za Večernji list. Tada je i objasnila kako preživljava s 2.000 kuna mirovine. „To mi je dosta i ništa mi ne fali!“ Bez glazbe nije mogla, a slušala je sve što se ubraja u folklornu baštinu: „Međimurske popevke imale su priču, opisivale su što se dogodilo. Danas se baš i nema što pisati.“ Za Večernji je izjavila da joj je najveća želja da joj koljeno ozdravi  pa da može ponovno na pozornicu.

Zamjenik međimurskog župana Josip Grivec rekao je kako ga je odlazak heroine međimurskih narodnih pjesama duboko pogodio, prenosi HRT. “Osobno sam je poznavao i mogu reći samo najljepše stvari o njoj, bila je najbolji promotor međimurske popevke širom svijeta. Vjerujem kako govorim u ime svih Međimuraca kada kažem kako nam je u srcu nastala velika praznina, ali utjehu možemo tražiti u tome da će njezine pjesme ostati za buduće generacije”, izjavio je Grivec.

Kao malo tko, Teta Liza ostaje podsjetnik kako “mali ljudi” iza sebe mogu ostaviti velike stvari.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.