Prati nas

Show

Otišla je Teta Liza

Ova umirovljena školska kuharica, kojoj su školska djeca dala scensko ime, primila je  dvije diskografske nagrade Porin. Iako nikada nije dobila glazbeno školovanje, Teta Liza je kameni stup hrvatske etno glazbe. Pred širokom javnosti počela je pjevati tek sredinom devedesetih.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Teta liza biografija
Teta Liza (screenshot: HTV)

U 93. godini života sinoć je preminula Teta Liza, čuvarica međimurske pjesme, narodno blago Hrvatske ili hrvatska Cesaria Evora. Tako su joj sve tepali brojni obožavatelji. Službeno imenovana Elizabeta Toplek rođena je u Donjoj Dubravi 16. studenog 1924. godine i u svojem će mjestu biti sahranjena sutra 13. kolovoza 2017.

Iako nikada nije dobila glazbeno školovanje, Teta Liza je kameni stup hrvatske etno glazbe. Pred širokom javnosti počela je pjevati tek sredinom devedesetih. Ova umirovljena školska kuharica, kojoj su školska djeca dala scensko ime, primila je  dvije diskografske nagrade Porin i to za najbolju folklornu pjesmu (“Lepo nam je vu jeseni”) i najbolju izvedbu folklorne glazbe (pjesmu “Meni mama tak velje”) s albuma Teta Liza i Tonček.


„Glas mi je ostao jak, ali noge su oslabjele“, ispričala je Teta Liza 2014. godine za Večernji list. Tada je i objasnila kako preživljava s 2.000 kuna mirovine. „To mi je dosta i ništa mi ne fali!“ Bez glazbe nije mogla, a slušala je sve što se ubraja u folklornu baštinu: „Međimurske popevke imale su priču, opisivale su što se dogodilo. Danas se baš i nema što pisati.“ Za Večernji je izjavila da joj je najveća želja da joj koljeno ozdravi  pa da može ponovno na pozornicu.

Zamjenik međimurskog župana Josip Grivec rekao je kako ga je odlazak heroine međimurskih narodnih pjesama duboko pogodio, prenosi HRT. “Osobno sam je poznavao i mogu reći samo najljepše stvari o njoj, bila je najbolji promotor međimurske popevke širom svijeta. Vjerujem kako govorim u ime svih Međimuraca kada kažem kako nam je u srcu nastala velika praznina, ali utjehu možemo tražiti u tome da će njezine pjesme ostati za buduće generacije”, izjavio je Grivec.

Kao malo tko, Teta Liza ostaje podsjetnik kako “mali ljudi” iza sebe mogu ostaviti velike stvari.

.

Show

Jimmy Stanić je u studiju i ponovno snima, pridružila mu se i Barbara

Istinska legenda hrvatske glazbe, Jimmy Stanić (91), ponovno je u studiju gdje s Orkestrom Josipa Cvitanovića snima novi album. Na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni Jimmy Stanić ponovno je u studiju, što je vijest koja će sigurno razveseliti njegove brojne obožavatelje. Stanić (91) u studiju Croatia Recordsa snima novi album zajedno s Orkestrom Josipa Cvitanovića, a na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Život ove istinske ikone hrvatske glazbe sve je samo ne dosadan i uobičajen. Iako je s vremenom postao gotovo zaštitni znak Zagreba, rodom je iz Dubrovnika, što je možda manje poznato. Živi u Utrinama, iako je zapravo s Trešnjevke. Onu legendarnu bubu više ne vozi, iako ga je vjerno služila čak 30 godina.


Jimmy Stanić se oženio tek u 61. godini, a do 55. živio je kao pravi dečko – s mamom. Susret sa svojom suprugom Barbarom Trohar ovako je opisao: “Ugledao sam je s leđa, a potom pohitao da je vidim i s prednje strane”. Nije se, kaže, ranije ženio jer je čekao pravu i – dočekao je. 

No kao i u svakom braku, i u njihovom ima trzavica, ali sve se to brzo riješi. ”Naljutim se, ali ne mogu reći da se to na meni vidi. Naljute me neke stvari, ali onda ja to s Barbarom rešim”, kazao je Stanić.

Iako mu se bogata karijera proteže na više desetljeća i obilježena je brojnim hitovima poput “Prolazi sve…”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar” i mnogim drugima, od glazbe se, priznaje, nije obogatio.

”Ne, nažalost. Ja volim pevati. Nisam nikad nikom rekel – morate mi tolko platiti, inače ne bum peval. Rekel sam: ‘kolko možete tolko mi platite, jebi ga’. U Bosni mi je jedna gatara gatala pa mi veli: ‘dečko, ti ne buš nikad imal gomilu love, al – uvek bu ti kapalo…’ I, tak je do danas”, rekao je svojedobno za Jutarnji.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP