Prati nas

Show

Otišla je Teta Liza

Ova umirovljena školska kuharica, kojoj su školska djeca dala scensko ime, primila je  dvije diskografske nagrade Porin. Iako nikada nije dobila glazbeno školovanje, Teta Liza je kameni stup hrvatske etno glazbe. Pred širokom javnosti počela je pjevati tek sredinom devedesetih.

Objavljeno

|

Teta liza biografija
Teta Liza (screenshot: HTV)

U 93. godini života sinoć je preminula Teta Liza, čuvarica međimurske pjesme, narodno blago Hrvatske ili hrvatska Cesaria Evora. Tako su joj sve tepali brojni obožavatelji. Službeno imenovana Elizabeta Toplek rođena je u Donjoj Dubravi 16. studenog 1924. godine i u svojem će mjestu biti sahranjena sutra 13. kolovoza 2017.

Iako nikada nije dobila glazbeno školovanje, Teta Liza je kameni stup hrvatske etno glazbe. Pred širokom javnosti počela je pjevati tek sredinom devedesetih. Ova umirovljena školska kuharica, kojoj su školska djeca dala scensko ime, primila je  dvije diskografske nagrade Porin i to za najbolju folklornu pjesmu (“Lepo nam je vu jeseni”) i najbolju izvedbu folklorne glazbe (pjesmu “Meni mama tak velje”) s albuma Teta Liza i Tonček.


„Glas mi je ostao jak, ali noge su oslabjele“, ispričala je Teta Liza 2014. godine za Večernji list. Tada je i objasnila kako preživljava s 2.000 kuna mirovine. „To mi je dosta i ništa mi ne fali!“ Bez glazbe nije mogla, a slušala je sve što se ubraja u folklornu baštinu: „Međimurske popevke imale su priču, opisivale su što se dogodilo. Danas se baš i nema što pisati.“ Za Večernji je izjavila da joj je najveća želja da joj koljeno ozdravi  pa da može ponovno na pozornicu.

Zamjenik međimurskog župana Josip Grivec rekao je kako ga je odlazak heroine međimurskih narodnih pjesama duboko pogodio, prenosi HRT. “Osobno sam je poznavao i mogu reći samo najljepše stvari o njoj, bila je najbolji promotor međimurske popevke širom svijeta. Vjerujem kako govorim u ime svih Međimuraca kada kažem kako nam je u srcu nastala velika praznina, ali utjehu možemo tražiti u tome da će njezine pjesme ostati za buduće generacije”, izjavio je Grivec.

Kao malo tko, Teta Liza ostaje podsjetnik kako “mali ljudi” iza sebe mogu ostaviti velike stvari.

.

Show

Diane Keaton (73): Na spoju nisam bila tri i pol desetljeća!

Najpoznatija veza ove slavne američke glumice, producentice i redateljice bila je ona s redateljem Woodyjem Allenom iz sedamdesetih.

Objavljeno

|

Autor

U razgovoru za InStyle glumica Diane Keaton (73) priznala je kako već 35 godina nije bila – na spoju. Kaže, muških prijatelja joj ne dostaje, no onih s kojima bi se ljubila i izlazila nema. Uz to, kazala je i kako se nikada nije željela udati i biti nečija supruga.

“Čudna sam. Ne znam ništa i nisam ništa naučila posebno o životu. To što starimo ne znači da postajemo mudriji”, objasnila je i dodala: “Imam 73 godine i mislim da sam jedina među svojim vršnjacima koja je izabrala da bude sama cijelog svog života.” Tvrdi da do danas nije požalila što nije postala nečija supruga.


Najpoznatija veza ove slavne američke glumice, producentice i redateljice bila je ona s redateljem Woodyjem Allenom iz sedamdesetih. Prvi put su se sreli na njezinoj audiciji za brodwaysku produkciju “Zasviraj ponovno, Sam”, ali se nisu upoznali sve do večere nakon ponoćne probe. Allen tvrdi da ga je privukao njezin smisao za humor.

Nakon što je njihova veza završila 1979. počela je hodati s Warrenom Beattyjem, svojim kolegom iz Crvenih. Veza s Beattyjem učinila ju je čestom temom tabloida i medija općenito, uloga na koju nije bila naviknula. Kako je izbjegavala javna pojavljivanja, Vanity Fair ju je 1985. nazvao “najodbojnijom zvijezdom poslije Grete Garbo”. Beatty i Keaton prekinuli su ubrzo nakon snimanja Crvenih. Vjerovalo se da je zato kriva zategnutost u međusobnim odnosima prouzročena mnogim produkcijskim problemima.

Keaton je ostala u kontaktu i s Beattyjem i Allenom, a Allena opisuje kao jednog od najbliskijih prijatelja. Keaton je bila u vezi i s Alom Pacinom, svojim kolegom iz trilogije Kum. Završila je tijekom snimanja trećeg dijela.

Osebujna glumica majka je dvoje djece: djevojčice nazvane Dexter (posvojene 1996.) i dječaka Dukea (posvojenog 2001.).

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP