Prati nas

Vijesti

Vlada predlaže novi Zakon o braniteljima, izdvajamo 7 novina

Plenkovićeva Vlada simbolično u Kninu usvaja prijedlog novog zakona koji će poboljšati status umirovljenih, nezaposlenih i onih koji će tek steći status branitelja te članova njihovih obitelji. Država će za ove novine morati namaknuti 525.000.000 kuna godišnje.

Objavljeno

|

Zašto Plenković nije služio vojsku?
Predizborni plakat Andreja Plenkovića

Uoči Dana pobjede vlada Andreja Plenkovića će danas u Kninu na posebnoj sjednici usvojiti prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Izdvajamo neke novosti koje donosi novi zakon.

1. Ukidanje smanjenje mirovina za 10%

Odnosi se na mirovine ostvarene po posebnim propisima i primjenjivat će se od 1. rujna.


2. Više najniže mirovine i niža dobna granica za starosnu mirovinu

Branitelji i dalje ostaju jedina skupina koja ima zagarantirane visine najniže mirovine. Visina najniže mirovine će ovisiti o broju dana provedenih u borbenom sektoru.

3. Naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji

Ova naknada zamjenjuje opskrbninu.

4. Ukidanje registra branitelja

Umjesto njega, ustanovit će se Evidencija hrvatskih branitelja, no ona neće biti javna.

5. Upis novih branitelja u Evidenciju

Ponovno se otvara i mogućnost da branitelji koji još nemaju braniteljski status pokrenu postupak za njegovo dobivanje na temelju liječničke dokumentacije, čiji je rok za prijavu istekao 2006. godine.

6. Preventivni medicinski pregledi

Za nezaposlene branitelje.

7. Besplatni udžbenici, studentski dom i stipendije

Za djecu branitelja koji su proveli i manje od 100 dana u borbenom sektoru

Koliko će to koštati?

Oko 525 milijuna kuna godišnje. Za proširena prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji će biti potrebno 14 milijuna kuna.

.

Vijesti

Zagreb: Počinje isplata pomoći umirovljenicima

Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Objavljeno

|

Autor

Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec kolovoz 2019. isplaćivat će se preko tekućih računa i Hrvatske pošte.

Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune, pomoć će se isplatiti u petak 16. kolovoza 2019. Korisnicima koji novčanu pomoć primaju preko Hrvatske pošte, pomoć će se isplaćivati od ponedjeljka 19. kolovoza 2019. Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu, moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.


Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;

II. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;

III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn pomoći mjesečno, umirovljenici II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno. Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, na adresi Nova cesta 1.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP