Prati nas

Vijesti

Vlada predlaže novi Zakon o braniteljima, izdvajamo 7 novina

Plenkovićeva Vlada simbolično u Kninu usvaja prijedlog novog zakona koji će poboljšati status umirovljenih, nezaposlenih i onih koji će tek steći status branitelja te članova njihovih obitelji. Država će za ove novine morati namaknuti 525.000.000 kuna godišnje.

Objavljeno

|

Zašto Plenković nije služio vojsku?
Predizborni plakat Andreja Plenkovića

Uoči Dana pobjede vlada Andreja Plenkovića će danas u Kninu na posebnoj sjednici usvojiti prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Izdvajamo neke novosti koje donosi novi zakon.

1. Ukidanje smanjenje mirovina za 10%

Odnosi se na mirovine ostvarene po posebnim propisima i primjenjivat će se od 1. rujna.


2. Više najniže mirovine i niža dobna granica za starosnu mirovinu

Branitelji i dalje ostaju jedina skupina koja ima zagarantirane visine najniže mirovine. Visina najniže mirovine će ovisiti o broju dana provedenih u borbenom sektoru.

3. Naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji

Ova naknada zamjenjuje opskrbninu.

4. Ukidanje registra branitelja

Umjesto njega, ustanovit će se Evidencija hrvatskih branitelja, no ona neće biti javna.

5. Upis novih branitelja u Evidenciju

Ponovno se otvara i mogućnost da branitelji koji još nemaju braniteljski status pokrenu postupak za njegovo dobivanje na temelju liječničke dokumentacije, čiji je rok za prijavu istekao 2006. godine.

6. Preventivni medicinski pregledi

Za nezaposlene branitelje.

7. Besplatni udžbenici, studentski dom i stipendije

Za djecu branitelja koji su proveli i manje od 100 dana u borbenom sektoru

Koliko će to koštati?

Oko 525 milijuna kuna godišnje. Za proširena prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji će biti potrebno 14 milijuna kuna.

.

Vijesti

U Njemačkoj je zatvoreno sjedište tvrtke čiji su radnici zaraženi koronavirusom

Muškarac koji je prvi obolio u Njemačkoj zarazio se 21. siječnja tijekom poslovnog treninga s kolegicom iz Kine. Ta žena je, kako se izvještava, 23. siječnja odletjela u Kinu, a 27. siječnja tvrtka je obaviještena da je ona oboljela.

Objavljeno

|

Autor

Kako se obraniti od koronavirusa?

Poslije prvog slučaja zaraze koronavirusom u Bavarskoj, potvrđena su još tri slučaja. Svih troje su povezani s prvim zabilježenim slučajem nove plućne bolesti u Njemačkoj, izjavio je glasnogovornik bavarskog Ministarstva zdravstva u Münchenu, javlja Deutsche Welle.

Tri novooboljela pacijenta također su zaposleni u tvrtci “Webasto” iz okruga Starnberg, gdje radi i prva zaražena osoba. “Troje novih pacijenata također je primljeno u minhensku kliniku Schwabing, gdje se nalaze u izolaciji i pod medicinskim nadzorom”, priopćilo je Ministarstvo. “Još nekoliko osoba koje su s njima bile u kontaktu trenutno je na promatranju.”


“Broj zaraženih može se još povećati”, izjavio je Martin Koch, šef Specijalnog odjela za infektologiju bavarskog Državnog zavoda za zdravlje i sigurnost hrane.

Automobilski dobavljač “Webasto” najavio je da će sjedište tvrtke u Gautingu, u Gornjoj Bavarskoj, do nedjelje biti zatvoreno. Zaposlenima je do tada zabranjeno putovati i po Njemačkoj i izvan nje. Istovremeno, zabrana za putovanja u Kinu važi dva tjedna.

Svih četvero zaraženih koronavirusom rade u sjedištu tvrtke koja ukupno zapošljava oko tisuću ljudi. Tvrtka je u bliskom kontaktu s vlastima i odluke donosi na osnovi preporuka instituta “Robert Koch”.

Muškarac koji je prvi obolio u Njemačkoj zarazio se 21. siječnja tijekom poslovnog treninga s kolegicom iz Kine. Ta žena je, kako se izvještava, 23. siječnja odletjela u Kinu, a 27. siječnja tvrtka je obaviještena da je ona oboljela.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP