Kako imati dobar odnos sa svekrvom?
foto: Pixabay

Kako ne mrziti svekrvu ili snahu bez suvišnih zašto

Autor: • 07. 09. 2017. • Kolaž, Mozaik2014 • Verzija za ispis Verzija za ispis

„Mrzim svekrvu i ona mene. Čiča miča, gotova je priča.“ S tim je jednostavnim riječima svoj odnos sa suprugovom majkom opisala anonimna sudionica rasprave o svekrvama na najvećem domaćem forumu. Iako se loš odnos podrazumijeva, on može biti dobar, zapravo i odličan. Važno je temu sagledati s obje strane i poštovati nekoliko jednostavnih pravila.

 

Za svekrve

1. Poštujte njen odgojni stil, čak i kada se ne slažete s njim. Puno toga se promijenilo od vremena kada ste vi odgajali svoju djecu. Sada ste samo baka, a ne šefica. Zaslužite snahino poštovanje tako da poštujete njena pravila kad ste s unucima.2. Poštujte njen odnos s majkom i ne natječite se. To je bitka koju ne možete dobiti.

3. Poštujte njen odnos s vašim sinom i ne ogovarajte ju pred njim. To je bitka koju ne možete dobiti.

4. Dobro roditeljstvo se uči u hodu, a ona daje najbolje od sebe. Odajte joj priznanje i prisjetiti se kakvi ste vi bili u istoj ulozi.

 

Za snahe

1. Poštujte njegov odnos s majkom, što god mislili o njoj. Možda ćete ga odvući na svoju stranu, a protiv nje, ali zbog toga će patiti cijela obitelj, pogotovo djeca.

2. Svi djedovi i bake imaju pravo upoznati svoje unuke i obrnuto. Vodite računa o tome da djeca provode dovoljno vremena nasamo s djedovima i bakama. To je jedini način da uspostave kvalitetnu vezu.

3. Progledajte nekad bakama i djedovima kroz prste – bez razloga. Možda su djecu nahranili slatkišima ili su im kupili suludo skupe igračke. Oni na taj način pokazuju svoju ogromnu ljubav prema unucima, a ne nepoštovanje prema vama.

4. Budite oprezne ako ste majke sinova. Jednog dana, ako budete imale sreće, bit ćete svekrva i baka. Ponašajte se u skladu s tim.

Zašto se snahe i svekrve mrze?

foto: BigStock

Za snahe i svekrve

1. Ograničenja su super. Zdrave granice nam čuvaju razum i odnose s drugim ljudima. Postavite svoje granice i poštujte one koje ima vaša svekrva ili snaha. Kada se nađete na suprotstavljenim stranama, pokušajte situaciju sagledati iz njenog ugla.

2. Zaboravite visoka očekivanja. Umjesto da razmišljate o stvarima kakve bi trebale biti, bavite se stvarima kakve jesu. To znači da trebate prihvatiti cijelu paletu osobnosti koju proširena obitelj donosi kao i sve druge stvari koje ne možete promijeniti.

3. Uvijek mislite na djecu i vrijednosti kojima ih trebate naučiti. Želite li ih podučiti spletkarenju i nepoštivanju drugih ili povjerenju i suosjećanju?

4. Budite velikodušni i volite.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.