Prati nas

Mozaik

Kako ne mrziti svekrvu ili snahu bez suvišnih zašto

‘Mrzim svekrvu i ona mene. Čiča miča, gotova je priča’, kaže jedna snaha. No ne mora biti tako. Zaboravite visoka očekivanja. Umjesto da razmišljate o stvarima kakve bi trebale biti, bavite se stvarima kakve jesu. To znači da trebate prihvatiti cijelu paletu osobnosti koju proširena obitelj donosi kao i sve druge stvari koje ne možete promijeniti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako imati dobar odnos sa svekrvom?
foto: Pixabay

„Mrzim svekrvu i ona mene. Čiča miča, gotova je priča.“ S tim je jednostavnim riječima svoj odnos sa suprugovom majkom opisala anonimna sudionica rasprave o svekrvama na najvećem domaćem forumu. Iako se loš odnos podrazumijeva, on može biti dobar, zapravo i odličan. Važno je temu sagledati s obje strane i poštovati nekoliko jednostavnih pravila.

 

Za svekrve

1. Poštujte njen odgojni stil, čak i kada se ne slažete s njim. Puno toga se promijenilo od vremena kada ste vi odgajali svoju djecu. Sada ste samo baka, a ne šefica. Zaslužite snahino poštovanje tako da poštujete njena pravila kad ste s unucima.


2. Poštujte njen odnos s majkom i ne natječite se. To je bitka koju ne možete dobiti.

3. Poštujte njen odnos s vašim sinom i ne ogovarajte ju pred njim. To je bitka koju ne možete dobiti.

4. Dobro roditeljstvo se uči u hodu, a ona daje najbolje od sebe. Odajte joj priznanje i prisjetiti se kakvi ste vi bili u istoj ulozi.

 

Za snahe

1. Poštujte njegov odnos s majkom, što god mislili o njoj. Možda ćete ga odvući na svoju stranu, a protiv nje, ali zbog toga će patiti cijela obitelj, pogotovo djeca.

2. Svi djedovi i bake imaju pravo upoznati svoje unuke i obrnuto. Vodite računa o tome da djeca provode dovoljno vremena nasamo s djedovima i bakama. To je jedini način da uspostave kvalitetnu vezu.

3. Progledajte nekad bakama i djedovima kroz prste – bez razloga. Možda su djecu nahranili slatkišima ili su im kupili suludo skupe igračke. Oni na taj način pokazuju svoju ogromnu ljubav prema unucima, a ne nepoštovanje prema vama.

4. Budite oprezne ako ste majke sinova. Jednog dana, ako budete imale sreće, bit ćete svekrva i baka. Ponašajte se u skladu s tim.

Zašto se snahe i svekrve mrze?

foto: BigStock

Za snahe i svekrve

1. Ograničenja su super. Zdrave granice nam čuvaju razum i odnose s drugim ljudima. Postavite svoje granice i poštujte one koje ima vaša svekrva ili snaha. Kada se nađete na suprotstavljenim stranama, pokušajte situaciju sagledati iz njenog ugla.

2. Zaboravite visoka očekivanja. Umjesto da razmišljate o stvarima kakve bi trebale biti, bavite se stvarima kakve jesu. To znači da trebate prihvatiti cijelu paletu osobnosti koju proširena obitelj donosi kao i sve druge stvari koje ne možete promijeniti.

3. Uvijek mislite na djecu i vrijednosti kojima ih trebate naučiti. Želite li ih podučiti spletkarenju i nepoštivanju drugih ili povjerenju i suosjećanju?

4. Budite velikodušni i volite.

.

Show

Preminuo je neponovljivi Rajko Dujmić, zvali su ga Mozart hrvatskog popa

Posljednjih godina života Dujmić je bio u sporu s ostatkom Novih fosila koji je odlučilio nastaviti bez njega.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), hrvatski glazbenik najpoznatiji po pjesmama koje je napisao za Nove Fosile, bend koji je vodio i u kojem je svirao klavijature. Fosili su, ponajviše njegovim zaslugama, nazivani i “hrvatskom ABBA-om”.

Podsjetimo, glazbenik je u srijedu stradao u prometnoj nesreći u Ravnoj Gori. Vozilom Hitne pomoći prebačen je u bolnicu na riječkom Sušaku gdje je smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja, a ustanovljene su mu teške ozlijede glave.


Dujmić je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu na smjeru violina, te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima “Grupa Marina Škrgatića”, “Crno bijeli”, “Klan” i “Zlatni akordi”. Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Novi fosili – Sklopi oči (R. Dujmić/D. Volarić/R. Bosner), Opatijski festival, 1979.

Većinu svoje karijere Dujmić je proveo u Novim fosilima, čija je najprodavanija ploča “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine prodana u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na tom albumu su neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila poput “Košulje plave”, “Tonke”, “Ključ je ispod otirača”…

Rajko Dujmić (screenshot: HDS ZAMP/Youtube)

Dugo i intenzivno surađivao je sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me”, Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Svoj prvi i jedini solo album “Nizvodno od raja” objavio je 1993. godine. 2009. godine izdana je “Gold Collection” s njegovim najboljim pjesmama koje je pisao za druge izvođače, osim Novih fosila.

Pjesmama utkan u hrvatsku popularnu kulturu, Dujmić se velik dio života borio i protiv ovisnosti o drogama i alkoholu, u čemu mu je nesebično pomagala supruga Snježana. Posljednjih godina života bio je u sporu s ostatkom “Fosila” koji su odlučili nastaviti bez njega.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP