Prati nas

Mozaik

Kako ne mrziti svekrvu ili snahu bez suvišnih zašto

‘Mrzim svekrvu i ona mene. Čiča miča, gotova je priča’, kaže jedna snaha. No ne mora biti tako. Zaboravite visoka očekivanja. Umjesto da razmišljate o stvarima kakve bi trebale biti, bavite se stvarima kakve jesu. To znači da trebate prihvatiti cijelu paletu osobnosti koju proširena obitelj donosi kao i sve druge stvari koje ne možete promijeniti.

Objavljeno

|

Kako imati dobar odnos sa svekrvom?
foto: Pixabay

„Mrzim svekrvu i ona mene. Čiča miča, gotova je priča.“ S tim je jednostavnim riječima svoj odnos sa suprugovom majkom opisala anonimna sudionica rasprave o svekrvama na najvećem domaćem forumu. Iako se loš odnos podrazumijeva, on može biti dobar, zapravo i odličan. Važno je temu sagledati s obje strane i poštovati nekoliko jednostavnih pravila.

 

Za svekrve

1. Poštujte njen odgojni stil, čak i kada se ne slažete s njim. Puno toga se promijenilo od vremena kada ste vi odgajali svoju djecu. Sada ste samo baka, a ne šefica. Zaslužite snahino poštovanje tako da poštujete njena pravila kad ste s unucima.


2. Poštujte njen odnos s majkom i ne natječite se. To je bitka koju ne možete dobiti.

3. Poštujte njen odnos s vašim sinom i ne ogovarajte ju pred njim. To je bitka koju ne možete dobiti.

4. Dobro roditeljstvo se uči u hodu, a ona daje najbolje od sebe. Odajte joj priznanje i prisjetiti se kakvi ste vi bili u istoj ulozi.

 

Za snahe

1. Poštujte njegov odnos s majkom, što god mislili o njoj. Možda ćete ga odvući na svoju stranu, a protiv nje, ali zbog toga će patiti cijela obitelj, pogotovo djeca.

2. Svi djedovi i bake imaju pravo upoznati svoje unuke i obrnuto. Vodite računa o tome da djeca provode dovoljno vremena nasamo s djedovima i bakama. To je jedini način da uspostave kvalitetnu vezu.

3. Progledajte nekad bakama i djedovima kroz prste – bez razloga. Možda su djecu nahranili slatkišima ili su im kupili suludo skupe igračke. Oni na taj način pokazuju svoju ogromnu ljubav prema unucima, a ne nepoštovanje prema vama.

4. Budite oprezne ako ste majke sinova. Jednog dana, ako budete imale sreće, bit ćete svekrva i baka. Ponašajte se u skladu s tim.

Zašto se snahe i svekrve mrze?

foto: BigStock

Za snahe i svekrve

1. Ograničenja su super. Zdrave granice nam čuvaju razum i odnose s drugim ljudima. Postavite svoje granice i poštujte one koje ima vaša svekrva ili snaha. Kada se nađete na suprotstavljenim stranama, pokušajte situaciju sagledati iz njenog ugla.

2. Zaboravite visoka očekivanja. Umjesto da razmišljate o stvarima kakve bi trebale biti, bavite se stvarima kakve jesu. To znači da trebate prihvatiti cijelu paletu osobnosti koju proširena obitelj donosi kao i sve druge stvari koje ne možete promijeniti.

3. Uvijek mislite na djecu i vrijednosti kojima ih trebate naučiti. Želite li ih podučiti spletkarenju i nepoštivanju drugih ili povjerenju i suosjećanju?

4. Budite velikodušni i volite.

.

Mozaik

Fotografija bake koja doji unuče izazvala veliku raspravu

Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.

Objavljeno

|

Slika objavljena na Facebook stranici SOS Lactation izazvala je pravu pomutnju na toj društvenoj mreži. Naime, fotografija snimljena u Vijatnamu prikazuje baku kako doji svoje unuče.

Komentatori su se ispod slike javili iz raznih razloga: nekima nije bilo jasno kako je to uopće moguće s obzirom da je baka vjerojatno prošla fertilnu dob i ušla u menopauzu, dok je drugima čitava situacija pomalo neukusna i pitaju se je li uopće u redu da baka doji unuče sve i ako to fizički može.


S obzirom na brojne upite, administratori stranice koja promiče dojenje objasnili su: “Proizvodnja mlijeka se svodi na ponudu i potražnju. Dojke nastavljaju proizvoditi mlijeko dok god postoji potražnja, odnosno dok god dijete ili djeca žele piti to mlijeko. Što se dojenja u menopauzi tiče, dojenje je povezano sa žlijezdom hipofizom na koju ne utječu promjene u menopauzi tako da su i žene koje su prošle promjenu i i zgubile menstruaciju, u mogućnosti dojiti.

Kad je žena jednom uspostavila laktaciju, odnosno počela proizvoditi mlijeko, može laktaciju ponovno pokrenuti i nakon prestanka dojenja. Poznati su slučajevi da su žene dojile djecu koju su posvojile jer su ponovno pokrenule laktaciju nakon što su dojile svoju biološku djecu. Također, iz povijesti je poznato da su prije postojale profesionalne dojilje koje su dojile djecu onih majki koje to iz nekog razloga nisu željele ili mogle.

Što se pak tiče situacije u kojoj baka doji svoje unuče, nama se može činiti neobičnim, no to je uobičajeno u nekim kulturama. Recimo u nekim dijelovima Vijetnama. Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP