Prati nas

Show

Oliver: To je taj dalmatinski šlager

Od stotinjak skladbi koje je Oliver snimio za Jugoton, uglavnom Runjićevih splitskih i drugih uspjeha, prodaja bez obzira na minimalnu propagandu – nije predstavljala neki veći problem. ‘To je taj dalmatinski šlager čije boje godinama zastupam’, kaže splitski pjevač.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako je izgledao Oliver Dragojević nekad?
Oliver i Vesna Dragojević (foto: Bazar, 1980.)

Od stotinjak skladbi koje je Oliver snimio za Jugoton, uglavnom Runjićevih splitskih i drugih uspjeha, prodaja bez obzira na minimalnu propagandu – nije predstavljala neki veći problem, pisao je daleke 1985. godine zagrebački Studio. Tekst vadimo iz naftalina i prenosimo ga u cijelosti. 

Jubilej splitskog festivala (25. obljetnica postojanja) ujedno je i jubilej dvojice najuspješnijih sudionika te poznate glazbene manifestacije: sladatelja Zdenka Runjića i pjevača Olivera Dragojevića. Neposredno uoči 25. splitskog festivala izlazi im deseti zajednički album “Svoju zvizdu slidin”. To je i naslov pjesme s kojom će taj uspješni tandem nastupiti i na ovogodišnjoj splitskoj fešti.


“Godine 1967. imao sam na splitskom festivalu čak pet skladbi, pa sam jednu mogao ‘žrtvovat’” i za tada mladog Olivera!” šali se Zdenko Runjić govoreći o njihovim zajedničkim počecima.

Ali, Oliver, pjevačko otkriće iz Dioklecijanovih podruma, ne ostaje dugo na splitskoj pozornici, već odlazi u inozemstvo. Nakon povratka iz pečalbe, drugi Oliverov nastup na festivalu bio je mnogo zapaženiji. Najprije s Dubrovačkim trubadurima, a onda sa splitskim kompozitorom Teom Trumbićem. Godine 1975. počinje i prava suradnja s Runjićem, a nakon velikog uspjeha pjesme “Galeb i ja”, objavljuju i prvu zajedničku longplejku. Od tada, svake godine u vrijeme festivala pojavljuje im se jedan zajednički LP: “Malinkonija”, “Poeta”, “Vjeruj u ljubav i druge”, sve do najnovije “Svoju zvizdu slidin2.

“U tom se naslovu krije i želja da nastavimo tragom naših dosadašnjih uspjeha, kao što su ‘Skalinada’, ‘Oprosti mi, pape’ i druge pjesme” kaže splitski hitmejker Runjić.

Skladatelj čije je ime nerazdvojno vezano za razvoj splitskog festivala krenuo je i u ovu ploču, kao i do sada, od gotovih tekstova. Dobar je tekst, kako kaže, i jedini uvjet za dobru glazbu. A tekstopisci su sve stari Runjićevi poznanici: Momčilo Popadić, Jakša Fiamengo, Drago Britvić i sam kompozitor Runjić, koji je i započeo svoju karijeru pišući tekstove za vlastite kompozicije. Aranžer je i producent Stipica Kalogjera, također iz malobrojne ekipe koja je sudjelovala na svih dvadeset i pet splitskih festivala.

Oliver Dragojević, koji kao i Runjić ne broji više prve nagrade i uspjehe, kaže: “Nova je ploča nadograđivanje svega onoga što smo Runjić i ja godinama gradili, počevši od ‘Galeba’ i ‘Skalinade’. To je taj dalmatinski šlager čije boje godinama zastupam.”

To je i najbolje objašnjenje zbog čega Oliver, i nakon svih tih uspjeha na “svom” festivalu, i dalje ostaje jedan od natjecatelja. I zbog čega, kako kaže, “slidi svoju zvizdu”.

Ta “zvizda” od koje Oliver mnogo očekuje jest skladba iz Runjićeva najnovijeg mjuzikla “Karatilo i tapuni” (Bačva i čepovi), za koji tekst pišu Fiamengo i Popadić. Iz tog mjuzikla, koji će svoju praizvedbu najvjerojatnije imati u splitskom teatru, a pjevat će, dakako, Oliver i Boris Dvornik, za ploču su uzete još dvije pjesme: “Daj mi griz” i “Karatilo”. Inače, iz tog je mjuzikla Oliver već snimio dvije pjesme – Anđele moj i Luce mala – na LP-ju Evo mene među moje, albumu koji je proglašen pločom godine.

Od stotinjak skladbi koje je Oliver snimio za Jugoton, uglavnom Runjićevih splitskih i drugih uspjeha, prodaja bez obzira na minimalnu propagandu – nije predstavljala neki veći problem. Petnaest milijuna prodanih naslova toga tandema dovoljno su jamstvo i za najnoviji album. Pored te ploče, Runjić će na idućem festivalu doživjeti još jedno priznanje: jedini je kompozitor koji ima dvije skladbe – Oliverovu “Zvizdu” i “Život zlata vrijedi”, u interpretaciji Meri Cetinić.

/autor: Aleksandar Veljić / Studio, lipanj 1985. / Yugopapir /

.

Show

Nakon bizarne ozljede stražnjice Brianu Mayu ugrađena su tri stenta

‘Ovo je lekcija svima onima u kasnijoj životnoj dobi. Možete vjerovati da ste zdravi, ali možda niste i na vašem bih mjestu otišao na sve raspoložive pretrage. Bio sam, zapravo, vrlo blizu smrti, ali nisam umro. Izvukao sam se’, kazao je legendarni glazbenik.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni gitarist grupe Queen, Brian May (72), imao je ozbiljnih zdravstvenih problema, ali ne – nisu povezani s koronavirusom. Naime, May je prije nekoliko tjedana putem svojeg Instagram profila obavijestio svoje zabrinute obožavatelje da je je ozlijedio mišiće stražnjice i to, ni manje ni više, nego – vrtlareći.

Uz brojne želje za što bržim oporavkom, May nije mogao izbjeći niti pokoju dobronamjernu pošalicu o tome kako je njegova boljka posve nespojiva s imidžom rock zvijezde, iako May zapravo nikada i nije vodio razuzdan rockerski život. Međutim, kasnije se ispostavilo da su Mayeve zdravstvene tegobe puno teže i ozbiljnije od toga: Bol koju je danima osjećao bila je povezana sa srcem.


Iako doista jest ozlijedio mišiće, tijekom ozljede zadobio je manji srčani udar radi kojega je završio u bolnici. “Nisam mogao vjerovati koliko me boljelo. Deset dana sam na pogrešno mjesto stavljao paketiće leda. U nekim trenucima bol je bila tolika da sam htio skočiti kroz prozor. Konačno su otkrili što mi je nakon magnetske rezonance. Bizarna stvar”, rekao je May.

“Mislio sam da sam vrlo zdrav čovjek. Ispostavilo se da su mi tri arterije začepljene i da postoji rizik da će mi se blokirati dotok krvi u srce”, otkrio je slavni gitarist za BBC. May je nakon toga podvrgnut hitnoj operaciji tijekom koje su mu ugrađena tri stenta te se sada osjeća dobro.

“Izišao sam iz bolnice sa snažnim srcem, mislim da sam u dobrom stanju za vrijeme koje dolazi”, rekao je. “Ovo je lekcija svima onima u kasnijoj životnoj dobi. Možete vjerovati da ste zdravi, ali možda niste i na vašem bih mjestu otišao na sve raspoložive pretrage. Bio sam, zapravo, vrlo blizu smrti, ali nisam umro. Izvukao sam se”, kazao je legendarni glazbenik.

Inače, grupa Queen je izdala novu verziju pjesme “We are the Champions” (Mi smo prvaci, prev.a.) koja je u novoj verziji naslovljena “You are the Champions” (Vi ste prvaci, prev.a.), a koja je posvećena zdravstvenim djelatnicima tijekom epidemije, kako bi se prikupila sredstva za Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP