Prati nas

Show

Oliver: To je taj dalmatinski šlager

Od stotinjak skladbi koje je Oliver snimio za Jugoton, uglavnom Runjićevih splitskih i drugih uspjeha, prodaja bez obzira na minimalnu propagandu – nije predstavljala neki veći problem. ‘To je taj dalmatinski šlager čije boje godinama zastupam’, kaže splitski pjevač.

Objavljeno

|

Kako je izgledao Oliver Dragojević nekad?
Oliver i Vesna Dragojević (foto: Bazar, 1980.)

Od stotinjak skladbi koje je Oliver snimio za Jugoton, uglavnom Runjićevih splitskih i drugih uspjeha, prodaja bez obzira na minimalnu propagandu – nije predstavljala neki veći problem, pisao je daleke 1985. godine zagrebački Studio. Tekst vadimo iz naftalina i prenosimo ga u cijelosti. 

Jubilej splitskog festivala (25. obljetnica postojanja) ujedno je i jubilej dvojice najuspješnijih sudionika te poznate glazbene manifestacije: sladatelja Zdenka Runjića i pjevača Olivera Dragojevića. Neposredno uoči 25. splitskog festivala izlazi im deseti zajednički album “Svoju zvizdu slidin”. To je i naslov pjesme s kojom će taj uspješni tandem nastupiti i na ovogodišnjoj splitskoj fešti.


“Godine 1967. imao sam na splitskom festivalu čak pet skladbi, pa sam jednu mogao ‘žrtvovat’” i za tada mladog Olivera!” šali se Zdenko Runjić govoreći o njihovim zajedničkim počecima.

Ali, Oliver, pjevačko otkriće iz Dioklecijanovih podruma, ne ostaje dugo na splitskoj pozornici, već odlazi u inozemstvo. Nakon povratka iz pečalbe, drugi Oliverov nastup na festivalu bio je mnogo zapaženiji. Najprije s Dubrovačkim trubadurima, a onda sa splitskim kompozitorom Teom Trumbićem. Godine 1975. počinje i prava suradnja s Runjićem, a nakon velikog uspjeha pjesme “Galeb i ja”, objavljuju i prvu zajedničku longplejku. Od tada, svake godine u vrijeme festivala pojavljuje im se jedan zajednički LP: “Malinkonija”, “Poeta”, “Vjeruj u ljubav i druge”, sve do najnovije “Svoju zvizdu slidin2.

“U tom se naslovu krije i želja da nastavimo tragom naših dosadašnjih uspjeha, kao što su ‘Skalinada’, ‘Oprosti mi, pape’ i druge pjesme” kaže splitski hitmejker Runjić.

Skladatelj čije je ime nerazdvojno vezano za razvoj splitskog festivala krenuo je i u ovu ploču, kao i do sada, od gotovih tekstova. Dobar je tekst, kako kaže, i jedini uvjet za dobru glazbu. A tekstopisci su sve stari Runjićevi poznanici: Momčilo Popadić, Jakša Fiamengo, Drago Britvić i sam kompozitor Runjić, koji je i započeo svoju karijeru pišući tekstove za vlastite kompozicije. Aranžer je i producent Stipica Kalogjera, također iz malobrojne ekipe koja je sudjelovala na svih dvadeset i pet splitskih festivala.

Oliver Dragojević, koji kao i Runjić ne broji više prve nagrade i uspjehe, kaže: “Nova je ploča nadograđivanje svega onoga što smo Runjić i ja godinama gradili, počevši od ‘Galeba’ i ‘Skalinade’. To je taj dalmatinski šlager čije boje godinama zastupam.”

To je i najbolje objašnjenje zbog čega Oliver, i nakon svih tih uspjeha na “svom” festivalu, i dalje ostaje jedan od natjecatelja. I zbog čega, kako kaže, “slidi svoju zvizdu”.

Ta “zvizda” od koje Oliver mnogo očekuje jest skladba iz Runjićeva najnovijeg mjuzikla “Karatilo i tapuni” (Bačva i čepovi), za koji tekst pišu Fiamengo i Popadić. Iz tog mjuzikla, koji će svoju praizvedbu najvjerojatnije imati u splitskom teatru, a pjevat će, dakako, Oliver i Boris Dvornik, za ploču su uzete još dvije pjesme: “Daj mi griz” i “Karatilo”. Inače, iz tog je mjuzikla Oliver već snimio dvije pjesme – Anđele moj i Luce mala – na LP-ju Evo mene među moje, albumu koji je proglašen pločom godine.

Od stotinjak skladbi koje je Oliver snimio za Jugoton, uglavnom Runjićevih splitskih i drugih uspjeha, prodaja bez obzira na minimalnu propagandu – nije predstavljala neki veći problem. Petnaest milijuna prodanih naslova toga tandema dovoljno su jamstvo i za najnoviji album. Pored te ploče, Runjić će na idućem festivalu doživjeti još jedno priznanje: jedini je kompozitor koji ima dvije skladbe – Oliverovu “Zvizdu” i “Život zlata vrijedi”, u interpretaciji Meri Cetinić.

/autor: Aleksandar Veljić / Studio, lipanj 1985. / Yugopapir /

.

Show

Europa brine zbog drhtavice Angele Merkel (64), no događala se i prije

Ukrajinski predsjednik, po profesiji komičar, kazao je novinarima kako bi, da je situacija bila opasna, on uskočio i spasio Merkel.

Objavljeno

|

Autor

Svi veći svjetski mediji izvijestili su o narušenom zdravlju njemačke savezne kancelarke Angele Merkel (64). Naime, najmoćnija žena Europske unije s vidljivom drhtavicom dočekala je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Noge i ruke toliko su joj se tresle da se činilo kao da će se svakog trenutka srušiti za vrijeme slušanja himni. Kasnije se na konferenciji za novinare pojavila bez drhtavice te je dala novinarima naslutiti da se radilo o dehidraciji.


“Popila sam najmanje tri čaše vode koje su mi očito trebale i sada sam vrlo dobro”, objasnila je kancelarka. Nije ovo prvi puta da se Merkel tresla pred kamerama, no i tada je objašnjeno da jednostavno nije pila dovoljno vode.

Ukrajinski predsjednik, po profesiji komičar, kazao je novinarima kako bi, da je situacija bila opasna, on uskočio i spasio Merkel. Pogledajte video.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP