Prati nas

Vijesti

Pavić je protiv SDP-ova prijedloga o dodatku na mirovine i iz drugog stupa

Osoba koja danas ima 60 godina, a uključila se u sustav drugog mirovinskog stupa i imala je prosječnu plaću tijekom životnog staža, imat će mirovinu 2.690 kuna mjesečno. Kada bi se primjenio dodatak koji se obračunava umirovljenicima koji su samo u 1. stupu, mirovina bi iznosila 3.267 kuna mjesečno što je 577 kuna više, odnosno toliko bi građani mogli biti zakinuti

Objavljeno

|

Tko je ministar Marko Pavić?
Marko Pavić (screenshot: N1)

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić komentirao je SDP-ov prijedlog dopuna Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema zakonu o mirovinskom osiguranju rekavši kako se radi o paušalnim rješenju, javlja Hina.

SDP-ov prijedlog, koji je predstavio Mirando Mrsić, predviđa da se dodatak na mirovinu, koji se do sada isplaćivao samo onima koji su bili u prvom stupu, proširi na sve one koji će primati mirovine iz prvog i drugog mirovinskog stupa, a to su svi oni koji su rođeni od 1962. godine, pa bi na taj način primali dodatak na mirovinu od 700 kuna.

“Okvirni izračuni pokazuju da će osoba koja danas ima 60 godina, a uključila se u sustav drugog mirovinskog stupa i imala je prosječnu plaću tijekom životnog staža, imati mirovinu 2.690 kuna mjesečno. Kada bi se primjenio dodatak koji se obračunava umirovljenicima koji su samo u 1. stupu, mirovina bi iznosila 3.267 kuna mjesečno što je 577 kuna više, odnosno toliko bi građani mogli biti zakinuti. Za građane koji danas imaju 50 godina razlika je oko 538 kuna. Da je riječ o nepravdi, pokazuje i činjenica da su mirovine iz prvog stupa bez dodatka manje od mirovina iz dva stupa, odnosno osoba koja ima 50 godina iz prvog stupa imala bi mirovinu od 3.134 kune, a uz 2. stup 3.442 kune”, poručuju iz SDP-a.

Prvi takvi umirovljenici u mirovinu su otišli s 1. siječnjem ove godine, zasad ih je 17 i imaju 300 do 700 kuna manje mirovine”, objasnio je novinarima SDP-ov Mirando Mrsić.

“Kolega Mrsić je predstavio taj zakonski prijedlog, ali taj problem nije od danas, mogao ga je predstaviti dok je bio ministar. Ne znam detalje prijedloga, ali ono što sam vidio iz medija – to je paušalno rješenje, ne znam ide li u samu razradu”, odgovorio je ministar mirovinskog sustava Pavić. Poručio je kako treba pogledati za svaku generaciju od 62. godine pojedinačno kako ne bi izazvali nove podjele, jer nekima je potreban dodatak od 27 posto, a nekima i manje.

“Ove je godine 17 takvih, sljedeće godine 50. Riješit ćemo taj problem tako da napravimo kvalitetnu analizu, koju upravo završavamo, i onda ćemo izaći sa cjelovitim prijedlogom kako ne bismo nikoga dodatno ugrozili i uveli nove neravnopravnosti. Samo bih podsjetio da imamo 230.000 umirovljenika s najnižom mirovinom”, rekao je Pavić pred Banskim dvorima.

Podsjetimo, prema Zakonu o dodatku na mirovine  onima koji su mirovinu ostvarili i koja im je određena od 1. siječnja 1999. od 2007. isplaćuje se dodatak na mirovinu u svoti od 4 posto do 27 posto mirovine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.