Prati nas

Kuhinja

Slađe, bolje, više: Torta s Nutellom i bananama

‘Nisam Nutella da se sviđam svima’, izjava je s kojom pokazujemo da možda baš i ne marimo za tuđe mišljenje. To je ujedno i najbolja ilustracija koliko je ovaj slatki namaz voljen na ovim prostorima.

Objavljeno

|

Kako napraviti kolače s nutelom?
foto: SlatkiSvijet.com

“Nisam Nutella da se sviđam svima”, izjava je s kojom pokazujemo da možda baš i ne marimo za tuđe mišljenje. To je ujedno i najbolja ilustracija koliko je ovaj slatki namaz voljen na ovim prostorima. Da može još slađe, bolje i više svjedoči i torta s  Nutellom i bananama po receptu popularnog slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.

Sastojci:

Za koru s lješnjacima

5 bjelanjaka
100 g sjeckanih lješnjaka
50 g mljevenih lješnjaka
1 žlica limunovog soka
150 g šećera
1 žlica krušnih mrvica
1 žlica oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

Za kremu sa žutanjcima

5 žutanjaka
100 g šećera
2 praška za puding s okusom vanilije
600 ml mlijeka
125 g maslaca ili margarina

Ostalo

5 žlica Nutelle
3 veće banane
1 mali paket Petit beurre keksa
malo mlijeka za namakanje
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Krenite s kremom. Žutanjke pjenjačom izmutite sa šećerom, praškom za puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljenu smjesu pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Premjestite kremu u zdjelu za mikser, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu mikserom izmiješajte s margarinom sobne temperature.


U kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom istresite nasjeckane lješnjake i kratko ih tostirajte u pećnici.

Dok se lješnjaci tostiraju, pripremite koru. Bjelanjcima dodajte malo soli i miješajte mikserom dok se ne zapjene. Postupno dodajte šećer i nastavite miješati dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Na kraju dodajte limunov sok. U snijeg lagano umiješajte suhe sastojke – mljevene lješnjake, brašno, prašak za pecivo i krušne mrvice. Smjesu istresite preko prženih lješnjaka, poravnajte pa vratite natrag u pećnicu i pecite otprilike 20 minuta na 170°C.

Ohlađenu koru premažite Nutellom. Preko Nutelle posložite Petite beurre kekse koje ste kratko namočili u mlijeko. Kekse premažite tankim slojem kreme, a zatim posložite banane koje ste uzdužno prepolovili. Nanesite ostatak kreme, popunite sve praznine između banana i lijepo zagladite tortu. Tortu premažite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

Prije posluživanja ostavite tortu u hladnjaku barem 5 sati, a najbolje preko noći.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP