Prati nas

Kuhinja

Slađe, bolje, više: Torta s Nutellom i bananama

‘Nisam Nutella da se sviđam svima’, izjava je s kojom pokazujemo da možda baš i ne marimo za tuđe mišljenje. To je ujedno i najbolja ilustracija koliko je ovaj slatki namaz voljen na ovim prostorima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako napraviti kolače s nutelom?
foto: SlatkiSvijet.com

“Nisam Nutella da se sviđam svima”, izjava je s kojom pokazujemo da možda baš i ne marimo za tuđe mišljenje. To je ujedno i najbolja ilustracija koliko je ovaj slatki namaz voljen na ovim prostorima. Da može još slađe, bolje i više svjedoči i torta s  Nutellom i bananama po receptu popularnog slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.

Sastojci:

Za koru s lješnjacima

5 bjelanjaka
100 g sjeckanih lješnjaka
50 g mljevenih lješnjaka
1 žlica limunovog soka
150 g šećera
1 žlica krušnih mrvica
1 žlica oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

Za kremu sa žutanjcima

5 žutanjaka
100 g šećera
2 praška za puding s okusom vanilije
600 ml mlijeka
125 g maslaca ili margarina

Ostalo

5 žlica Nutelle
3 veće banane
1 mali paket Petit beurre keksa
malo mlijeka za namakanje
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Krenite s kremom. Žutanjke pjenjačom izmutite sa šećerom, praškom za puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljenu smjesu pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Premjestite kremu u zdjelu za mikser, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu mikserom izmiješajte s margarinom sobne temperature.


U kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom istresite nasjeckane lješnjake i kratko ih tostirajte u pećnici.

Dok se lješnjaci tostiraju, pripremite koru. Bjelanjcima dodajte malo soli i miješajte mikserom dok se ne zapjene. Postupno dodajte šećer i nastavite miješati dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Na kraju dodajte limunov sok. U snijeg lagano umiješajte suhe sastojke – mljevene lješnjake, brašno, prašak za pecivo i krušne mrvice. Smjesu istresite preko prženih lješnjaka, poravnajte pa vratite natrag u pećnicu i pecite otprilike 20 minuta na 170°C.

Ohlađenu koru premažite Nutellom. Preko Nutelle posložite Petite beurre kekse koje ste kratko namočili u mlijeko. Kekse premažite tankim slojem kreme, a zatim posložite banane koje ste uzdužno prepolovili. Nanesite ostatak kreme, popunite sve praznine između banana i lijepo zagladite tortu. Tortu premažite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

Prije posluživanja ostavite tortu u hladnjaku barem 5 sati, a najbolje preko noći.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP