Prati nas

Kuhinja

Slađe, bolje, više: Torta s Nutellom i bananama

‘Nisam Nutella da se sviđam svima’, izjava je s kojom pokazujemo da možda baš i ne marimo za tuđe mišljenje. To je ujedno i najbolja ilustracija koliko je ovaj slatki namaz voljen na ovim prostorima.

Objavljeno

|

Kako napraviti kolače s nutelom?
foto: SlatkiSvijet.com

“Nisam Nutella da se sviđam svima”, izjava je s kojom pokazujemo da možda baš i ne marimo za tuđe mišljenje. To je ujedno i najbolja ilustracija koliko je ovaj slatki namaz voljen na ovim prostorima. Da može još slađe, bolje i više svjedoči i torta s  Nutellom i bananama po receptu popularnog slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.

Sastojci:

Za koru s lješnjacima

5 bjelanjaka
100 g sjeckanih lješnjaka
50 g mljevenih lješnjaka
1 žlica limunovog soka
150 g šećera
1 žlica krušnih mrvica
1 žlica oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

Za kremu sa žutanjcima

5 žutanjaka
100 g šećera
2 praška za puding s okusom vanilije
600 ml mlijeka
125 g maslaca ili margarina

Ostalo

5 žlica Nutelle
3 veće banane
1 mali paket Petit beurre keksa
malo mlijeka za namakanje
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Krenite s kremom. Žutanjke pjenjačom izmutite sa šećerom, praškom za puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljenu smjesu pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Premjestite kremu u zdjelu za mikser, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu mikserom izmiješajte s margarinom sobne temperature.



U kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom istresite nasjeckane lješnjake i kratko ih tostirajte u pećnici.

Dok se lješnjaci tostiraju, pripremite koru. Bjelanjcima dodajte malo soli i miješajte mikserom dok se ne zapjene. Postupno dodajte šećer i nastavite miješati dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Na kraju dodajte limunov sok. U snijeg lagano umiješajte suhe sastojke – mljevene lješnjake, brašno, prašak za pecivo i krušne mrvice. Smjesu istresite preko prženih lješnjaka, poravnajte pa vratite natrag u pećnicu i pecite otprilike 20 minuta na 170°C.

Ohlađenu koru premažite Nutellom. Preko Nutelle posložite Petite beurre kekse koje ste kratko namočili u mlijeko. Kekse premažite tankim slojem kreme, a zatim posložite banane koje ste uzdužno prepolovili. Nanesite ostatak kreme, popunite sve praznine između banana i lijepo zagladite tortu. Tortu premažite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

Prije posluživanja ostavite tortu u hladnjaku barem 5 sati, a najbolje preko noći.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.



Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati