Prati nas

Mozaik

Tanka granica: Je li moguće previše voljeti svoje unuče?

Svaka baka voli svoje unuče i to je posve normalno. No, je li moguće voljeti ga previše? Postoji li nešto što se zove ‘previše ljubavi’ i kako znati da je dosta? ‘Imam divnu dvogodišnju unuku koja mi donosi veliku sreću u životu. Ipak, moj muž kaže da previše razmišljam i pričam o njoj, kao i da moram u svoj život dodati aktivnosti koje se ne vrte oko nje’, piše zabrinuta baka.

Objavljeno

|

Kako biti dobra baka?
foto: BigStock

Mnoge bake kažu da unučad vole više no što su voljele vlastitu djecu. Neke su i u raspravama na našoj Facebook stranici rekle da je ta ljubav – bezgranična. Portal Grandparents.com objavio je pismo jedne slične bake koja se brine da je postala previše fiksirana na svoju unuku.

“Imam divnu dvogodišnju unuku koja mi donosi veliku sreću u životu. Ipak, moj muž kaže da previše razmišljam i pričam o njoj, kao i da moram u svoj život dodati aktivnosti koje se ne vrte oko nje. Je li nenormalno što toliko želim unuku u svom životu? Da li je nezdravo što toliko pričam o njoj?” piše baka, a odgovor psihoterapeutkinje Susan Stiffelman prenosimo u cijelosti.



Lako je željeti ono što vam donosi zadovoljstvo

Nisam veliki ljubitelj podjele na normalno i nenormalno. Za početak, ne vjerujem da je itko od nas potpuno normalan. Ono što čini život zanimljivim je činjenica da smo svi jedinstvene osobe koje oblikuju njihova životna iskustva. Također znam da uspoređivanjem sebe s ljudima koji to „rade kako treba“ (što god to značilo) postižemo jedino to da se osjećamo loše.

Volite svoju unuku. To je fantastično! Ona je sretna što je baka toliko cijeni i obožava, a vi se osjećate jako sretno zbog toga što je imate u životu. Tu ništa nije nenormalno ni krivo. Većina ljudi voli imati više onoga u čemu uživaju. Ako malo maslaca na krumpiru ima dobar okus, puno maslaca biti će još bolje. Ako je trodnevno krstarenje veličanstveno, biti će nam žao što ne traje cijeli tjedan. S druge strane, ako ne cijenimo to što imamo, možda nam nikad neće biti dovoljno.

Lako je željeti više stvari koje vam donose zadovoljstvo – u vašem slučaju više vremena s unukom – ali ako si udovoljavate prečesto, možete stvoriti probleme koji će vas omesti u zajedničkom uživanju. Ponekad djedovi i bake osjećaju nezasitnu želju da budu sa svojim unucima. Iako je osjećaj u pozadini te želje u redu, postoji opasnost da nikad nećete biti zadovoljni s količinom vremena koje imate na raspolaganju. Osim što ćete uzrujati svog muža, roditelji vaše unuke bi vam mogli početi zamjerati što želite biti s unukom nauštrb njihovog obiteljskog vremena.

Ali ne zanemarujte ni druge odnose

Razmislite o osjećajima svoga muža: zadnje što želite je da to divno dijete postane uteg u vašem odnosu. Njegove brige vam možda ne zvuče razumno, ipak smirite tenzije i saslušajte ga. Osjeća li se zakinuto zbog sve pažnje koju usmjeravate na unuku? Ima li osjećaj da vas gubi kao družicu ili mu nedostaju zabavne stvari koje ste običavali raditi zajedno prije nego što ste energiju preusmjerili na unuku?

Kod vašeg muža možda je riječ o slučaju staračke depresivnosti, osjećaju da je gurnut postrance i zavisti zbog ljubavi koju ispoljavate prema unuci. Ako mu pokažete da vam je stalo do njega, pomoći ćete mu da se prilagodi situaciji. Ali moguće je i da on ima pravo. Ako stvarno pričate o unuci bez prestanka, moguće je da zanemarujete svoje ostale interese. Svaki put kad uložimo previše energije u samo jedan aspekt života, stvari ispadnu iz ravnoteže. Potrebno je voditi računa o održavanju prijateljstava, hobijima i aktivnostima, kako ne bi život učinili uskim i ograničenim.

Uživajte u ljubavi prema svojoj unuci, ali na zaboravite: naša srca su dovoljno velika da mogu voljeti mnoge ljude. Potrudite se da ne odbacite ostatak svog života koncentrirajući se isključivo na unuku. Uživajte kad ste zajedno, a nakon toga napravite vremena za brigu o ostalim odnosima koji vam toliko znače u životu.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…



Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati