Prati nas

Vijesti

Zagreb ima najvišu prosječnu mirovinu, ostalima i do 1.000 kuna manje

Svaka županija, osim Grada Zagreba, ima prosječnu plaću manju od prosjeka Hrvatske, a poredak županija prema visini plaća je, ističe, vrlo sličan poretku prema visini mirovine, no ne i identičan.

Objavljeno

|

Hoće li se mirovine povećati?
foto: BigStock

U Požeško-slavonskoj, Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji prosječne su mirovine čak 800 kuna manje od onih u Primorsko-goranskoj! Te tri županije jedine su u Hrvatskoj s prosječnom mirovinom manjom od 2000 kuna, pokazali su rezultati analize koju je proveo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, piše Večernji list.

Prema podacima za 30. lipnja, prosječna mirovina u Požeško-slavonskoj županiji iznosila je 1967 kuna, u Međimurskoj 1969, a u Virovitičko-podravskoj 1980 kuna. Najviše su u Gradu Zagrebu, 2999 kuna, na drugom je mjestu već spomenuta Primorsko-goranska županija s 2805 kuna, a treća je Istra s 2670 kuna.

Svaka županija, osim Grada Zagreba, ima prosječnu plaću manju od prosjeka Hrvatske, a poredak županija prema visini plaća je, ističe, vrlo sličan poretku prema visini mirovine, no ne i identičan kad se govori o mirovinama koje su ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, bez mirovina djelatnih vojnih osoba i branitelja, objasnio je za Večernji Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu. No, zanimljiv je, kaže, primjer Varaždinske županije koja ima relativno niske plaće, ali ne stoji tako loše u visini mirovina. “Pretpostavljam da je prosječan radni staž u toj županiji ipak veći nego u nekima drugima.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.