Hoće li se mirovine povećati?
foto: BigStock

Zagreb ima najvišu prosječnu mirovinu, ostalima i do 1.000 kuna manje

Autor: • 06. 09. 2017. • Vijesti1106 • Verzija za ispis Verzija za ispis

U Požeško-slavonskoj, Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji prosječne su mirovine čak 800 kuna manje od onih u Primorsko-goranskoj! Te tri županije jedine su u Hrvatskoj s prosječnom mirovinom manjom od 2000 kuna, pokazali su rezultati analize koju je proveo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, piše Večernji list.

Prema podacima za 30. lipnja, prosječna mirovina u Požeško-slavonskoj županiji iznosila je 1967 kuna, u Međimurskoj 1969, a u Virovitičko-podravskoj 1980 kuna. Najviše su u Gradu Zagrebu, 2999 kuna, na drugom je mjestu već spomenuta Primorsko-goranska županija s 2805 kuna, a treća je Istra s 2670 kuna.Svaka županija, osim Grada Zagreba, ima prosječnu plaću manju od prosjeka Hrvatske, a poredak županija prema visini plaća je, ističe, vrlo sličan poretku prema visini mirovine, no ne i identičan kad se govori o mirovinama koje su ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, bez mirovina djelatnih vojnih osoba i branitelja, objasnio je za Večernji Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu. No, zanimljiv je, kaže, primjer Varaždinske županije koja ima relativno niske plaće, ali ne stoji tako loše u visini mirovina. “Pretpostavljam da je prosječan radni staž u toj županiji ipak veći nego u nekima drugima.”

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.