Prosvjed branitelja u Savskoj 66 (foto: DW)

Braniteljske udruge će dobivati i do pet puta više novca nego Crveni križ

Autor: • 03. 10. 2017. • Vijesti593 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Prijedlog novog braniteljskog zakona obvezao je svih 428 općina i 128 gradova da financiraju rad braniteljskih udruga s 0,3 do 1 posto svog budžeta, odnosno s minimalno 75, a maksimalno s 250 milijuna kuna godišnje.

Večernji list je tako izračunao da će braniteljske udruge tako dobivati i do pet puta više novca nego što ga dobiva Crveni križ, za čiji rad lokalne jedinice izdvajaju 0,2 posto vlastitog proračuna. Golem je to dobitak za 1350 postojećih udruga branitelja, kojima je država putem javnog natječaja dodjeljivala oko 17 milijuna kuna godišnje.Inače, gradovi i općine godišnje za razvoj civilnog društva izdvajaju oko milijardu kuna, a u taj su budžet uključene sve neprofitne civilne organizacije koje se bave programima javnih potreba, pomoći bolesnima, gerontodomaćice, Crveni križ i slično. Zakon nije propisao kriterije po kojima bi lokalne vlasti financirale rad braniteljskih udruga. Udruga poreznih obveznika Lipa zasad nema komentara na prijedlog zakona. Lokalne vlasti šokirane prijedlogom, ne znaju iz kojih će izvora financirati udruge. Slijedi masovno osnivanje udruga branitelja tamo gdje ih nema, zaključuje Večernji.

Podsjetimo, ovaj zakonski prijedlog bio je u javnoj raspravi od 23. lipnja do 22. srpnja 2017. godine.

Ključne riječi Sve o temi:


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.