Gdje je dopuštena eutanazija?
foto: Pixabay

Nježno su se poljubili i zajedno otišli u smrt

Autor: • 12. 10. 2017. • Kolaž, Mozaik724 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Devedesetjednogodišnji supružnici Nic i Trees Elderhorst poljubili su se posljednji put, primili se za ruke i umrli zajedno u jednom od rijetkih slučajeva dvostruke eutanazije, pišu u svojem priošlotjednom izdanju nizozemske novine Algemeen Dagblat. „Umrijeti zajedno bila je njihova velika želja“, rekla je njihova kći.

Zdravlje Nica Eldhorsta bilo je jako narušeno nakon moždanog udara koji je pretrpio prije pet godina, a njegovoj supruzi Trees ranije ove godine dijagnosticirana je demencija. Da bi zadovoljili uvjete za asistirano samoubojstvo, koje je u Nizozemskoj legalno od 2001. godine čime je ta zemlja postala prva država u svijetu koja je legalizirala eutanaziju, liječnici moraju izdati potvrdu da se pacijent nalazi u „nepodnošljivoj i beznadnoj patnji“.Dvostruka eutanazija vrlo je rijetke pojava, rekao je doktor Dick Bosscher iz Udruženja za asistiranu smrt. „To je zapravo slučajnost da oboje pacijenata zadovolje kriterije za eutanaziju u isto vrijeme.“ U slučaju Elderhorstsovih, par je morao čekati nekoliko mjeseci prije nego je njihova prijava odobrena. „Nježno su se poljubili i umrli u miru držeći se za ruke“, poslije je ispričala njihova kći. Nic i Trees u braku su bili 65 godina.

4,5 posto svih smrti u Nizozemskoj otpada na eutanaziju. Velika većina onih koji žele asistirano samoubojstvo su osobe s teškim bolestima ili zdravstvenim teškoćama karakterističnim za poznu dob kao što su demencija, neki psihijatrijski problemi ili kombinacija navedenog.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.