Prati nas

Vijesti

Nakon suradnje s Karamarkom pa Bandićem, Špika seli u SDP-ov tabor?

Problem bi, međutim, mogao nastati kada bi tri glavne stranke, SU, BUZ i HSU, trebale dati zajedničkog vođu. Hrelji se spominje nedokazana afera iz Fimi-Medije, Grujiću se spočitava da je otišao u lažnu invalidsku mirovinu, a Špika je previše kontaminiran.

Objavljeno

|

Što radi stranka umirovljenika?
screenshot: HTV

Predsjednici umirovljeničkih stranaka u intenzivnom kontaktu su s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem. U pozadini je ambiciozni projekt koji bi se realizirao kroz nekoliko faza, a u konačnici bi rezultirao velikom koalicijom SDP-a i umirovljenika, piše Jutarnji list.

Dolazak predstavnika umirovljeničkih stranaka na Iblerov trg potvrdio je i SDP-ov Rajko Ostojić. Kaže da okupljaju predstavnike svih umirovljeničkih stranaka jer ih žele čuti, “posebno u ovom trenutku kad su ugrožena određena prava zbog izloženosti mirovinskih fondova Agrokoru”. No na pitanje novinarke Jutarnjeg o koaliciji, izjavio je kako su “otvoreni za razgovore”.U potencijalnu kombinaciju s SDP-om ulazi Stranka umirovljenika (SU) koja je ljetos zbog duga većeg od 70.000 kuna otišla u stečaj, što je otvorilo put za njeno brisanje iz registra stranaka.

I Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) koji je bio kritičar SDP-a, u vrijeme zadnjih izbora za Europski parlament “proslavio se” izjavom kojom je evocirao uspomenu na 10. travnja – dan kada je proglašena NDH, bio HDZ-ov koalicijski partner. Štoviše, dan prije ostavke Tomislava Karamarka tvrdio je da je HDZ presložio novu parlamentarnu većinu. Špika, koji je na zadnjim izborima nastupio zajedno sa strankom Milana Bandića i tako osvojio 229 glasova, također govori o SDP-u vrlo pozitivno, a posebno prepoznaje njihov senzibilitet za probleme umirovljenika.

Jedino predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), Silvano Hrelja, koji se u nekoliko zadnjih izbornih ciklusa pokazao kao stabilni SDP-ov koalicijski partner, na priču gleda s dozom rezerve.

Tko bi bio šef umirovljeničkog bloka?

Problem bi, međutim, mogao nastati kada bi tri glavne stranke, SU, BUZ i HSU, trebale dati zajedničkog vođu. Iz razgovora s čelnicima svih triju jasno proizlazi da nitko od njih ne bi prošao. Jutarnji tako piše da se Silvanu Hrelji vadi nikada dokazana optužba iz afere Fimi-Media da je 2007. godine ušao u koaliciju s HDZ-om za 50.000 kuna. Lazaru Grujiću (SU) se spočitava da je sa 46 godina otišao u lažnu invalidsku mirovinu, ali mu to nije dokazano, a za Špiku se smatra da se previše kontaminirao suradnjom s HDZ-om i desničarenjem da bi mogao biti na čelu stranke koja bi koalirala sa SDP-om.

.

Vijesti

Google prekinuo suradnju s Huaweijem. Što to znači za korisnike?

Google je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardwarea, softwarea i svih tehnoloških usluga te time izazvao pravu paniku među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača.

Objavljeno

|

Američki tehnološki div Google izazvao je u nedjelju pravi potres na tržištu pametnih telefona kad je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardvera, softvera i svih tehnoloških usluga, osim onih čije open source licence određuju da su dostupne u javnoj domeni, piše Reuters.

Nakon objave vijesti, zavladala je panika među korisnicima Huaweijevih uređaja jer bi to moglo značiti da sa svojih pametnih telefona više neće moći pristupiti Googleu, Gmailu, pretraživaču Chromeu i sličnim uslugama.No mjesta panici ipak nema. “Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na dosadašnjim Huaweijevim uređajima”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Problem bi eventualno mogli imati budući korisnici Huaweija. Naime, Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama, no te će usluge i aplikacije i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.

Međutim, za pretpostaviti je da će Huawei doskočiti ovom problemu tako što će i budućim korisnicima ponuditi svoje sustave te tako izbjeći Googleov embargo.

Nastavi čitati