Prati nas

Vijesti

Nakon suradnje s Karamarkom pa Bandićem, Špika seli u SDP-ov tabor?

Problem bi, međutim, mogao nastati kada bi tri glavne stranke, SU, BUZ i HSU, trebale dati zajedničkog vođu. Hrelji se spominje nedokazana afera iz Fimi-Medije, Grujiću se spočitava da je otišao u lažnu invalidsku mirovinu, a Špika je previše kontaminiran.

Objavljeno

|

Što radi stranka umirovljenika?
screenshot: HTV

Predsjednici umirovljeničkih stranaka u intenzivnom kontaktu su s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem. U pozadini je ambiciozni projekt koji bi se realizirao kroz nekoliko faza, a u konačnici bi rezultirao velikom koalicijom SDP-a i umirovljenika, piše Jutarnji list.

Dolazak predstavnika umirovljeničkih stranaka na Iblerov trg potvrdio je i SDP-ov Rajko Ostojić. Kaže da okupljaju predstavnike svih umirovljeničkih stranaka jer ih žele čuti, “posebno u ovom trenutku kad su ugrožena određena prava zbog izloženosti mirovinskih fondova Agrokoru”. No na pitanje novinarke Jutarnjeg o koaliciji, izjavio je kako su “otvoreni za razgovore”.

U potencijalnu kombinaciju s SDP-om ulazi Stranka umirovljenika (SU) koja je ljetos zbog duga većeg od 70.000 kuna otišla u stečaj, što je otvorilo put za njeno brisanje iz registra stranaka.

I Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) koji je bio kritičar SDP-a, u vrijeme zadnjih izbora za Europski parlament “proslavio se” izjavom kojom je evocirao uspomenu na 10. travnja – dan kada je proglašena NDH, bio HDZ-ov koalicijski partner. Štoviše, dan prije ostavke Tomislava Karamarka tvrdio je da je HDZ presložio novu parlamentarnu većinu. Špika, koji je na zadnjim izborima nastupio zajedno sa strankom Milana Bandića i tako osvojio 229 glasova, također govori o SDP-u vrlo pozitivno, a posebno prepoznaje njihov senzibilitet za probleme umirovljenika.

Jedino predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), Silvano Hrelja, koji se u nekoliko zadnjih izbornih ciklusa pokazao kao stabilni SDP-ov koalicijski partner, na priču gleda s dozom rezerve.

Tko bi bio šef umirovljeničkog bloka?

Problem bi, međutim, mogao nastati kada bi tri glavne stranke, SU, BUZ i HSU, trebale dati zajedničkog vođu. Iz razgovora s čelnicima svih triju jasno proizlazi da nitko od njih ne bi prošao. Jutarnji tako piše da se Silvanu Hrelji vadi nikada dokazana optužba iz afere Fimi-Media da je 2007. godine ušao u koaliciju s HDZ-om za 50.000 kuna. Lazaru Grujiću (SU) se spočitava da je sa 46 godina otišao u lažnu invalidsku mirovinu, ali mu to nije dokazano, a za Špiku se smatra da se previše kontaminirao suradnjom s HDZ-om i desničarenjem da bi mogao biti na čelu stranke koja bi koalirala sa SDP-om.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.