Prati nas

Vijesti

Rumunji su na ulicama protiv korupcije, a gdje smo mi?

Poziv za izlazak na ulice poslale su nevladine udruge i dva sindikata, a samo je u Bukureštu prosvjedovalo 10 tisuća ljudi. Ovo je drugi put da Rumunji izlaze na ulice kako bi obranili postojeće zakone koji političarima zabranjuju korupciju.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako spriječiti korupciju?
foto: Pixabay

Deseci tisuća Rumunja na ulicama jučer su prosvjedovale protiv pokušaja da se ublaže protukorupcijski zakoni. Poziv za izlazak na ulice poslale su nevladine udruge i dva sindikata, a samo je u Bukureštu prosvjedovalo 10 tisuća ljudi.

Premijer Mihai Tudose je, pod pritiskom zastupnika, donio niz mjera kojima se ublažavaju protukorupcijski zakoni, a istražna tijela stavljaju pod jaču kontrolu vlade. Ovo je drugi put da Rumunji izlaze na ulice kako bi obranili postojeće zakone koji političarima zabranjuju korupciju.


Bivši premijer Sorin Grindeanu je u veljači pokušao progurati zakon koji bi dekriminalizirao neka kaznena djela. Prema tom zakonu bi se oslobodili odgovornosti i pustili iz iz zatvora svi oni političari koji su osuđeni zbog korupcije koja teži manje od 50 tisuća eura, ili zloporabe položaja, a osuđeni su na manje od pet godina zatvora.

.

Vijesti

Papirnate uputnice bi danas trebale prestati postojati, prelazi se na elektroničko naručivanje

Konačno uvođenje e-uputnica značiti i manje gužvi po šalterima i čekaonicama ordinacija, no samo ako se svugdje implementira sustav CEZIH-a.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako dobiti uputnicu?

Papirnate uputnice s današnjim danom odlaze u povijest, a zamijenit će ih one elektronske. Takva je barem ideja, no provedba tog plana ipak je nešto drugo.

Naime, kako javlja Večernji list, ministar Vili Beroš još je 18. rujna svim obiteljskim liječnicima poslao sljedeći dopis: “Dana 1. 10. 2020. ukida se ispis uputnice na papirnatom obrascu za novoizdane uputnice te se prelazi na rad s e-uputnicama.”


Izabrani liječnici će od sada morati izvršiti ili direktno e-naručivanje ili zatražiti od ciljane ustanove dodjelu termina pacijentima te da će zahtjeve za dodjelu termina pacijentima kojima je izdana e-uputnica, a nema mogućnosti e-naručivanja, slati elektroničkom poštom.

Problem je u tome što sve bolnice u Hrvatskoj nisu umrežene u CEZIH, centralni zdravstveni informacijski sustav Hrvatske. Obiteljski liječnici se bune jer smatraju da je traženje termina za pacijente od bolnica dodatni administrativni posao izabranim liječnicima, nauštrb direktnog kontakta s pacijentima. Godinama traže uvođenje administratora u ordinacije kao i više termina za naručivanje pacijenata od bolnica.

“Elektroničko naručivanje dapače, ali komunikacija e-mailom ne dolazi u obzir jer to nije sigurna komunikacija i ne štiti podatke pacijenata. Ordinacije primarne zdravstvene zaštite informatizirane su već 12 godina te je neshvatljivo zašto se 12 godina nekim ustanovama tolerira što nisu ispunile tu obvezu”, kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHom) i dodaje kako će konačno uvođenje e-uputnica značiti i manje gužvi po šalterima i čekaonicama ordinacija, no samo ako se svugdje implementira sustav CEZIH-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP