Prati nas

Vijesti

EU: Hrvati i Bugari su najsiromašniji

Latvija, Mađarska i Rumunjska su između 30 i 40 posto ispod prosjeka, dok su jedino Hrvatska i Bugarska imale stvarnu potrošnju po glavi stanovnika preko 40 posto nižu od prosjeka EU.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Hrvtski umirovljenici kopaju po kontejneru
foto: BigStock

Hrvatska se, u društvu Bugarske, 2016. godine nalazila na samom dnu Europske unije kad je riječ o materijalnom blagostanju kućanstava, odnosno o stvarnoj pojedinačnoj potrošnji po glavi stanovnika izraženoj u standardima kupovne moći, javlja Faktograf.

Stvarna pojedinačna potrošnja varirala je od 53 posto prosjeka EU u Bugarskoj do 132 posto u Luksemburgu, pokazuje izvještaj Eurostata objavljen prije nekoliko dana. Hrvatska je s 59 posto prosjeka EU  samo za nijansu bolja od Bugarske.


Globalno gledajući, deset članica Europske unije imalo je natprosječnu potrošnju, a 18 ih je ispod. Najbogatiji su stanovnici Luksemburga sa 132 posto (iako je on u padu sa 138 koliko je imao u 2014., odnosno 135. koliko je zabilježeno 2015). Slijedi Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Finska, Danska, Belgija, Francuska, Nizozemska i Švedska. U većini tih najbogatijih zemalja stvarna potrošnja je u blagom padu u odnosu na 2014. godinu, ali oni i dalje stoje značajno bolje od ostatka Unije.

Među ispodprosječnih 18, njih 13 spada u kategoriju u kojoj je stvarna potrošnja do 30 posto manja od prosjeka EU (Italija, Irska, Cipar, Španjolska, Litva, Portugal, Malta, Češka, Grčka, Slovenija, Slovačka, Poljska i Estonija).

Latvija, Mađarska i Rumunjska su između 30 i 40 posto ispod prosjeka, dok su jedino Hrvatska i Bugarska imale stvarnu potrošnju po glavi stanovnika preko 40 posto nižu od prosjeka EU.

Kad je riječ o pojedinačnoj potrošnji u Hrvatskoj, ona na 59 posto prosjeka EU stagnira već godinama.  Jednaki postotak imala je i 2014. i 2015. godine. U međuvremenu ju je prestigla Rumunjska koja je danas na 61 posto, dok je 2014. bila na 56 posto.

Ako se kao mjerilo bogatstva stanovništva uzme BDP-u po glavi stanovnika izražen u kupovnoj moći, , Hrvatska je za nijansu bolja od Rumunjske. Hrvatska se s 59 posto koliko je imala 2014. i 2015. popela na 60 posto, dok je u Rumunjskoj on još na 58 posto. I tu je Bugarska najgora s 49 posto, a Luksemburg najjači s čak 258 posto.

.

Vijesti

Kreće isplata usklađenih mirovina i zaostataka

Isplatit će se i sve zaostale svote, nastale uslijed ponovnog određivanja iznosa mirovine zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U srijedu 8. travnja 2020. počinje isplata mirovina za ožujak 2020. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. 

Uz mirovinu za ožujak, korisnicima prijevremenih starosnih mirovina, ostvarenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2019., isplatit će se i sve zaostale svote, nastale uslijed ponovnog određivanja iznosa mirovine zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.


Podsjetimo, od prvog dana ove godine, aktualna vrijednost mirovine porasla je za 0,7 posto. Za umirovljenike koji imaju mirovinu od 2.500 kuna to znači tek 17,5 kuna mjesečno više u novčaniku.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati i na infotelefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95  022 kao i na internetskoj stranici Zavoda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP