Prati nas

Ljubav i seks

Hrvatski rekord: Umirovljenici sve spremniji za nove brakove

Za Amora, doista, nikada ne znate gdje će vas dočekati. Možda vas ljubavna strijela pogodi baš u umirovljeničkom domu. Baš kao što je pogodila dva para iz ove priče.

Objavljeno

|

Zaljubiti se u starim godinama
foto: BigStock

Nikad u povijesti Hrvatske nije se oženio veći broj ljudi starijih od 65 godina, javlja RTL. 2010. godine takvih je novosklopljenih brakova bilo 76, no 2016. ih je sklopljeno čak 111. Za Amora, doista, nikada ne znate gdje će vas dočekati. Možda vas ljubavna strijela pogodi baš u umirovljeničkom domu.

Anica i Luis oboje imaju 90 godina i stanuju u domu u Bistri. U životu su prošli svašta; brakove, smrti supružnika, moždani i srčani udar i mislili su da ih ljubav neće iznenaditi. Upoznao ju je dok je plakala pa ju je pozvao na kavu.


„Nitko nije vrijedan vaših suza“, rekao joj je tada. „Stari smo, ali se volimo“, kaže Luis. „Zagrlio sam je, poljubio i gotovo.“ Anica kroz smijeh odgovara: „Kad se dvoje staraca uhvate, to je brzo gotovo. Imali smo prave zaruke. Kupio mi je prsten, a ja njemu odijelo. Volim ga i znam da on mene voli. Plakao je kad sam mu rekla da ću ga ostaviti. Bila sam ljuta.“ Za zaruke joj je donio 12 ruža. „Ona mi je sve. Da je nema, ne znam kako bi mi bilo“, govori kroz suze zaljubljeni Luis.

Anica i Luis (screenshot: RTL)

U domu su Splitu nitko nije znao da se Katarina i Aleksandar tajno sastaju. „Svidjela mi se i rekao sam da će biti moja. Može reći što hoće.“ Ipak, za Aleksandra vjenčanje ne dolazi u obzir. „Ljubav je prisno sastajanje“, kaže Katarina. „Dvoje spojeno u jednu osobu, u nju je ušla moja ljubav“, objašnjava Aleksandar. Cijeli prilog pogledajte ovdje.

Katarina i Aleksandar (screenshot: RTL)

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP