Prati nas

Ljubav i seks

Hrvatski rekord: Umirovljenici sve spremniji za nove brakove

Za Amora, doista, nikada ne znate gdje će vas dočekati. Možda vas ljubavna strijela pogodi baš u umirovljeničkom domu. Baš kao što je pogodila dva para iz ove priče.

Objavljeno

|

Zaljubiti se u starim godinama
foto: BigStock

Nikad u povijesti Hrvatske nije se oženio veći broj ljudi starijih od 65 godina, javlja RTL. 2010. godine takvih je novosklopljenih brakova bilo 76, no 2016. ih je sklopljeno čak 111. Za Amora, doista, nikada ne znate gdje će vas dočekati. Možda vas ljubavna strijela pogodi baš u umirovljeničkom domu.

Anica i Luis oboje imaju 90 godina i stanuju u domu u Bistri. U životu su prošli svašta; brakove, smrti supružnika, moždani i srčani udar i mislili su da ih ljubav neće iznenaditi. Upoznao ju je dok je plakala pa ju je pozvao na kavu.„Nitko nije vrijedan vaših suza“, rekao joj je tada. „Stari smo, ali se volimo“, kaže Luis. „Zagrlio sam je, poljubio i gotovo.“ Anica kroz smijeh odgovara: „Kad se dvoje staraca uhvate, to je brzo gotovo. Imali smo prave zaruke. Kupio mi je prsten, a ja njemu odijelo. Volim ga i znam da on mene voli. Plakao je kad sam mu rekla da ću ga ostaviti. Bila sam ljuta.“ Za zaruke joj je donio 12 ruža. „Ona mi je sve. Da je nema, ne znam kako bi mi bilo“, govori kroz suze zaljubljeni Luis.

Anica i Luis (screenshot: RTL)

U domu su Splitu nitko nije znao da se Katarina i Aleksandar tajno sastaju. „Svidjela mi se i rekao sam da će biti moja. Može reći što hoće.“ Ipak, za Aleksandra vjenčanje ne dolazi u obzir. „Ljubav je prisno sastajanje“, kaže Katarina. „Dvoje spojeno u jednu osobu, u nju je ušla moja ljubav“, objašnjava Aleksandar. Cijeli prilog pogledajte ovdje.

Katarina i Aleksandar (screenshot: RTL)

.

Ljubav i seks

Vlasta Delimar performansom traži pravo na orgazam iznad 60-te

Skreće pozornost javnosti na važnost seksualnog života i uživanja u starijoj dobi, i postavlja pitanje o statusu seksualnosti kao ljudskog prava.

Objavljeno

|

Autor

Vlasta Delimar će u četvrtak 23. svibnja od 15:00 do 18:00, uoči otvorenja festivala Smoqua u Rijeci, izvesti performans “Pravo na orgazam iznad 60-te” u izlogu Futura Nova, na adresi Ante Starčevića 5a (bivši Garibaldi).

Zauzimajući izlog kao mjesto rezervirano za beživotne i nijeme lutke kao nositeljice ideala vitke i mlade ženskosti Delimar, koja je i sama prešla šezdesetu, skreće pozornost javnosti na važnost seksualnog života i uživanja u starijoj dobi, i postavlja pitanje o statusu seksualnosti kao ljudskog prava.Prvi je puta Delimar ovaj performans izvela 2016. godine u Beču o čemu je 2017. progovorila za Tportal: “Performans sam izvela u frekventnoj ulici Schleifmühlgasse u kojoj ima puno galerija. Performans je jednostavan. Stajala sam u izlogu dućana vintage odjeće i u ruci držala komad papira s natpisom ‘Pravo na orgazam iznad 60te’.”

Za razliku od nekih drugih performansa, u Beču se nije razodjenula. „Nije bilo potrebe da budem gola, poruka je bila dovoljna snažna da skrene pozornost ljudi. Prolaznici, osobito žene, brzo su se poistovjetili s mojom rečenicom. Uspostavili smo jako dobru neverbalnu komunikaciju preko izloga dućana. Iznenadila me odlična reakcija relativno konzervativne Austrije“, kazala je Tportalu.

Ova umjetnica, koju često zovu hrvatskom Marinom Abramović, javnosti je najpoznatija po svojem performansu „Lady Godiva“ kada se je 2001. godine skinula gola i projahala na konju Trgom maršala Tita. Koncipirala je svoj rad na razotkrivanju i rušenju tabua vezanih za žensko tijelo, koje joj je primarni medij, i njegovo kodificiranje kroz stereotipne uloge i očekivanja.

“Pravo na orgazam iznad 60-te” inzistira na rušenju tabua nametnutih ženama u takozvanoj trećoj životnoj dobi te glasno zagovara seksualnost kao ljudsko pravo i egzistencijalnu komponentu naše tjelesnosti. Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka – LORI. Program potražite na ovom linku.

Nastavi čitati