Prati nas

Aktivno starenje

Suzelle Poole: Sedam desetljeća na vrhovima prstiju

Balet je moj život. Bio je to moj suprug, ali više ga nema. Uvijek me je ohrabrivao. Mislio je da sam dobra plesačica, kaže ova vremešna balerina i pedagoginja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Balet za starije
Suzelle Poole (screnshot: BBC)

„Počela sam plesati prije 70 godina. Svi misle da balerine imaju jako kratku karijeru. I ja sam mislila da ću je završiti u dvadesetima. I sad mi je čudesno da plešem u 77. godini. Čini se da ljudi misle da sam neobična“, izjavila je za BBC madame Suzelle Poole (77) koja je obišla svijet u plesnim papučicama. Sada podučava neke buduće balerine. „Volim djecu i volim kada uživaju u baletu. Znam da neke od njih neće imati karijeru, ali mislim da ih balet uči više od plesanja. Uči ih međusobnom poštivanju.“

„Čini se da joj je podučavati nas vrlo lako, ali nije“, kaže jedna učenica. „Madame Poole je velika plesačica i uzor“, dodaje druga.


„Za rata smo u Londonu išli gledati balet i uvijek sam ga voljela. I nisam bila jako talentirana ili sjajno građena. Glavna je stvar da sam imala sjajne učitelje. Balet je moj život. Bio je to moj suprug, ali više ga nema. Uvijek me je ohrabrivao. Mislio je da sam dobra plesačica“, kaže Poole.

Gospođa Poole i njen učenice nastupaju i u lokalnom domu za starije. Kaže, rado to čini jer se radi o ljudima koji ne mogu izlaziti. „Mislim da se poistovjećuju sa mnom, jer sam starija od većine njih. Nadam se da djeci šaljem poruku kako je život prekratak da bismo se bavili sa stvarima koje ne volimo. Počnite raditi ono što volite odmah!“

Živahnu gospođu Suzelle pogledajte u ovom video prilogu:

.

Aktivno starenje

Tito (79) je postao prava kulinarska senzacija na Youtubeu

Prije korone, radio je u jednoj trgovini mješovitom, no zbog epidemije bio je prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, pokrenuo je kulinarski show na Youtube i postao prava zvijezda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što je izgubio posao zbog koronavirusa, Carlos “Tito Charly” Elizondo pokrenuo je svoj vlastiti kulinarski show i postao prava Youtube senzacija – i to sve u dobi od 79 godina.

Tijekom karantene većina nas se bacila na kuhanje i pečenje, no tek su rijetki iz tog ukusnog hobija uspjeli izvući i nešto više – osim prekomjernih kilograma. No Tito Charly izvještio se u pripremanju mnogi delicija, uglavnom tradicionalne meksičke kuhinje, i svoje umijeće pokazao je na svojem Youtube kanalu.


Prije korone, radio je na pola radnog vremena u jednoj trgovini mješovitom robom u Monterreyu u Meksiku, no zbog epidemije je bio prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, zamolio je kći i unuka za pomoć oko tehničkih pojedinosti pa je počeo snimati svoje kuhanje. Ljudima su se svidjele video snimke ovog simpatičnog gospodina i broj pratitelja na njegovom Youtube kanalu ubrzo je narastao na nevjerojatnih 400 tisuća.

Novu epizodu svoje kulinarske emisije Tito objavljuje svake nedjelje, a iako je u originalu na španjolskom jeziku, show mogu pratiti i svi ostali s obzirom da ima engleske titlove. Ono što se gledateljima Titove emisije, pored samih delicija, najviše sviđa je strast i ljubav s kojom Tito pristupa hrani.

Tito, inače udovac s troje djece i šestoro unučadi, nije se zaustavio na ovome. Stvorio je svoju vlastitu liniju namirnica koju koristi u pripremi jela pa se tako, također putem interneta, može kupiti poseban Titov sir, sušeno meso i razni začini.

Tito je i više nego zadovoljan kako se biznis razvio, ali ne planira na tome stati, već će ga nastojati dodatno proširiti. “Uvijek sam imao pozitivan stav prema životu i gledao naprijed. Ništa nije nemoguće, uvijek postoji način”, kaže simpatični Tito.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP