Prati nas

Aktivno starenje

Suzelle Poole: Sedam desetljeća na vrhovima prstiju

Balet je moj život. Bio je to moj suprug, ali više ga nema. Uvijek me je ohrabrivao. Mislio je da sam dobra plesačica, kaže ova vremešna balerina i pedagoginja.

Objavljeno

|

Balet za starije
Suzelle Poole (screnshot: BBC)

„Počela sam plesati prije 70 godina. Svi misle da balerine imaju jako kratku karijeru. I ja sam mislila da ću je završiti u dvadesetima. I sad mi je čudesno da plešem u 77. godini. Čini se da ljudi misle da sam neobična“, izjavila je za BBC madame Suzelle Poole (77) koja je obišla svijet u plesnim papučicama. Sada podučava neke buduće balerine. „Volim djecu i volim kada uživaju u baletu. Znam da neke od njih neće imati karijeru, ali mislim da ih balet uči više od plesanja. Uči ih međusobnom poštivanju.“

„Čini se da joj je podučavati nas vrlo lako, ali nije“, kaže jedna učenica. „Madame Poole je velika plesačica i uzor“, dodaje druga.

„Za rata smo u Londonu išli gledati balet i uvijek sam ga voljela. I nisam bila jako talentirana ili sjajno građena. Glavna je stvar da sam imala sjajne učitelje. Balet je moj život. Bio je to moj suprug, ali više ga nema. Uvijek me je ohrabrivao. Mislio je da sam dobra plesačica“, kaže Poole.

Gospođa Poole i njen učenice nastupaju i u lokalnom domu za starije. Kaže, rado to čini jer se radi o ljudima koji ne mogu izlaziti. „Mislim da se poistovjećuju sa mnom, jer sam starija od većine njih. Nadam se da djeci šaljem poruku kako je život prekratak da bismo se bavili sa stvarima koje ne volimo. Počnite raditi ono što volite odmah!“

Živahnu gospođu Suzelle pogledajte u ovom video prilogu:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.