Prati nas

Kuhinja

Brzi i neodoljivi vafli s medom

Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.hr kaže da ovu slasticu priprema kad ga uhvati želja za slatkim, a jednostavnim. Odlični su uz kavu ili čaj. Dobro poklopljeni u kutiji ostaju svježi i drugi dan.

Objavljeno

|

kako napraviti vafle?
foto: Pixabay

Vafle smo godinama samo gledali u američkim filmovima, no u novije vrijeme električni pekači za vafle se mogu po pristupačnim cijenama kupiti i u našim trgovačkim lancima. Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.hr kaže da ovu slasticu priprema kad ga uhvati želja za slatkim, a jednostavnim. Odlični su uz kavu ili čaj. Dobro poklopljeni u kutiji ostaju svježi i drugi dan.

Sastojci

250 g omekšalog maslaca ili margarina
150 g šećera
1 vanilin šećer (ili aroma vanilije)
prstohvat soli
4 cijela jaja
500 g pšeničnog glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
375 ml mlijeka
2 – 3 žlice svijetlog meda

Dodaci

masnoća za aparat
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Maslac ili margarin pjenasto izmiješajte mikserom. Dodajte šećer i sol, nastavite miksati dok smjesa ne postane prozračna, a šećer se rastopi. Postupno umiješajte jedno po jedno jaje. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i naizmjence s mlijekom dodajte u smjesu maslaca i jaja. Na kraju dodajte med. Dobro zagrijte električni stroj za pečenje vafla, premažite masnoćom (najbolje kistom). Ulijte nekoliko žlica smjese u stroj i pecite dok s gornje i donje strane ne poprime zlatnosmeđu boju. Svaki vafl nakon pečenja stavite da se hladi na kuhinjskoj rešetki, a zatim pospite šećerom u prahu. Vafli se mogu poslužiti uz voćni kompot ili slatko tučeno vrhnje.


.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP