Prati nas

Kuhinja

Brzi i neodoljivi vafli s medom

Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.hr kaže da ovu slasticu priprema kad ga uhvati želja za slatkim, a jednostavnim. Odlični su uz kavu ili čaj. Dobro poklopljeni u kutiji ostaju svježi i drugi dan.

Objavljeno

|

kako napraviti vafle?
foto: Pixabay

Vafle smo godinama samo gledali u američkim filmovima, no u novije vrijeme električni pekači za vafle se mogu po pristupačnim cijenama kupiti i u našim trgovačkim lancima. Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.hr kaže da ovu slasticu priprema kad ga uhvati želja za slatkim, a jednostavnim. Odlični su uz kavu ili čaj. Dobro poklopljeni u kutiji ostaju svježi i drugi dan.

Sastojci

250 g omekšalog maslaca ili margarina
150 g šećera
1 vanilin šećer (ili aroma vanilije)
prstohvat soli
4 cijela jaja
500 g pšeničnog glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
375 ml mlijeka
2 – 3 žlice svijetlog meda

Dodaci

masnoća za aparat
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Maslac ili margarin pjenasto izmiješajte mikserom. Dodajte šećer i sol, nastavite miksati dok smjesa ne postane prozračna, a šećer se rastopi. Postupno umiješajte jedno po jedno jaje. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i naizmjence s mlijekom dodajte u smjesu maslaca i jaja. Na kraju dodajte med. Dobro zagrijte električni stroj za pečenje vafla, premažite masnoćom (najbolje kistom). Ulijte nekoliko žlica smjese u stroj i pecite dok s gornje i donje strane ne poprime zlatnosmeđu boju. Svaki vafl nakon pečenja stavite da se hladi na kuhinjskoj rešetki, a zatim pospite šećerom u prahu. Vafli se mogu poslužiti uz voćni kompot ili slatko tučeno vrhnje.



.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.



Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati