Prati nas

Kuhinja

Brzi i neodoljivi vafli s medom

Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.hr kaže da ovu slasticu priprema kad ga uhvati želja za slatkim, a jednostavnim. Odlični su uz kavu ili čaj. Dobro poklopljeni u kutiji ostaju svježi i drugi dan.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

kako napraviti vafle?
foto: Pixabay

Vafle smo godinama samo gledali u američkim filmovima, no u novije vrijeme električni pekači za vafle se mogu po pristupačnim cijenama kupiti i u našim trgovačkim lancima. Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.hr kaže da ovu slasticu priprema kad ga uhvati želja za slatkim, a jednostavnim. Odlični su uz kavu ili čaj. Dobro poklopljeni u kutiji ostaju svježi i drugi dan.

Sastojci

250 g omekšalog maslaca ili margarina
150 g šećera
1 vanilin šećer (ili aroma vanilije)
prstohvat soli
4 cijela jaja
500 g pšeničnog glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
375 ml mlijeka
2 – 3 žlice svijetlog meda

Dodaci

masnoća za aparat
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Maslac ili margarin pjenasto izmiješajte mikserom. Dodajte šećer i sol, nastavite miksati dok smjesa ne postane prozračna, a šećer se rastopi. Postupno umiješajte jedno po jedno jaje. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i naizmjence s mlijekom dodajte u smjesu maslaca i jaja. Na kraju dodajte med. Dobro zagrijte električni stroj za pečenje vafla, premažite masnoćom (najbolje kistom). Ulijte nekoliko žlica smjese u stroj i pecite dok s gornje i donje strane ne poprime zlatnosmeđu boju. Svaki vafl nakon pečenja stavite da se hladi na kuhinjskoj rešetki, a zatim pospite šećerom u prahu. Vafli se mogu poslužiti uz voćni kompot ili slatko tučeno vrhnje.


.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP