Prati nas

Vijesti

Grbavac: Građani trebaju udvostručiti mirovinska izdvajanja

Mirovinski fondovi mogu pridonijeti održivosti mirovinskog sustava zavisno o tempu postepenog povećanja uplata u fondove koji bi, prema planu, trebali iznositi 10 posto bruto plaće

Objavljeno

|

Uvjeti za mirovinu
foto: Pixabay

Hrvatska vlada trebala bi provesti plan da postupno udvostruči iznos novca koji građani plaćaju u mirovinske fondove kako bi pomogli sanirati gubitke u mirovinskom sustavu, kazao je u utorak predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac za Reuters.

Kako prenosi Lider, Grbavac je pritom istaknuo kako članovi udruge trebaju više mogućnosti za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo ukazavši na veoma kratku listu hrvatskih kompanija koje se žele uvrstiti na burzi ili traže ulagače na tržištu kapitala.

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka izjavile su kako, uz ostale reforme, Hrvatska treba reformu mirovinskog sustava ako želi osigurati dovoljno zdravo gospodarstvo da se pridruži eurozoni.

“Mirovinski fondovi mogu pridonijeti održivosti mirovinskog sustava zavisno o tempu postepenog povećanja uplata u fondove koji bi, prema planu, trebali iznositi 10 posto bruto plaće”, kaže Grbavac koji je i predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog fonda.

Porezni obveznici sada uplaćuju pet posto bruto plaće u obavezni mirovinski fond te 15 posto u državnu blagajnu kao dio sustava međugeneracijske solidarnosti.

Više od 40 posto državne potrošnje za mirovine – oko 36 milijarde kuna na godinu, trenutno dolazi iz poreznih prihoda budući da doprinosi iz sustava međugeneracijske solidarnosti ne zadovoljavaju potrebe, osobito ako se u obzir uzmu niska stopa zaposlenosti i velik broj umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.