Prati nas

Vijesti

Socijalizam u praksi? Građani Venezuele mršave zbog gladi

Za kapitalistički svijet, ova je zemlja, uz pokojnu Jugoslaviju, najbolji dokaz da socijalizam u praksi jednostavno ne funkcionira, dok tamošnji političari i znanstvenici tvrde – žrtve smo kapitalizma i rata kojeg on vodi protiv nas.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Glad u Venezueli
foto: Pixabay

Je li socijalizam uništio Venezuelu ili je ova država žrtva ekonomskog rata koji se protiv nje vodi? Za kapitalistički svijet, ova je zemlja, uz pokojnu Jugoslaviju, najbolji dokaz da socijalizam u praksi jednostavno ne funkcionira, dok tamošnji političari i znanstvenici tvrde – žrtve smo kapitalizma i rata kojeg on vodi protiv nas.

Prema rezultatima novog istraživanja o kobnom utjecaju ekonomske krize i oskudici hrane, građani Venezuele u prosjeku su izgubili 11 kilograma tjelesne mase, a gotovo 90 posto njih živi u siromaštvu, javlja CNBC, a prenosi Lider.


Više od 60 posto anketiranih građana kazalo je da su tijekom protekla tri mjeseca živjeli u gladi jer nisu imali dovoljno novca za kupovinu hrane. Gotovo četvrtina populacije u danu pojede dva ili manje obroka. U prošlogodišnjoj studiji otkriveno je da su građani tijekom 2016. u prosjeku zbog gladi izgubili osam kilograma.

Aktualni predsjednik Nicolas Maduro, nakon što je 2013. na predsjedničkoj poziciji naslijedio Huga Chaveza, odveo je zemlju u duboku recesiju zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte.

Hrana se čeka u redovima  više ne postoji gotovo nijedan građanin Venezuele koji nije siromašan, iako je ta država 1970-ih bila jedna od najbogatijih u Latinskoj Americi.

Vlast nije izdala nikakve podatke o siromaštvu još od 2015. godine kada je državna agencija za statistiku izvijestila da stopa siromaštva iznosi 33 posto.

Predsjednik Maduro za situaciju u državi krivi ekonomski rat kojeg vode opozicija i poslovni vođe, a u koji je upleten i Washington, prenosi Lider.

.

Vijesti

Beroš: ‘Nova žrtva koronavirusa je je muškarac srednje životne dobi bez ranijih bolesti’

Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer, zaključio je Beroš.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ministar zdravlja Vili Beroš na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objavio je da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj registrirano 40 novih infekcija koronavirusom. Broj zaraženih popeo se na 1.222. Do sada je obavljeno 11.464 testiranja.

“Nažalost, imamo jednog preminulog bolesnika u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji ranije nije bio bolestan. 36 bolesnika je na respiratorima, a hospitaliziranih 372. Oporavilo se 130 osoba”, kazao je Beroš.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je, govoreći o osobi koja je preminula, da i mlađe osobe i one srednje dobi, čak i zdrave, mogu u određenim situacijama razviti težak klinički oblik te završiti na respiratoru, pa čak i sa smrtnim ishodom.

“To treba imati na pameti. Dakle, svi oni mlađe i srednje životne dobi moraju čuvati sebe, na prvom mjestu odgovornim ponašanjem, a onda i sve oko sebe. Dakle, nije nitko izuzet. Ono što je u statistici češće, nije sto posto”, rekla je Markotić.

“U ovoj epidemiji ne spašavamo sami sebe, već spašavamo druge. Tu je bit ove solidarnosti. Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer”, zaključio je Beroš.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP