Prati nas

Vijesti

Socijalizam u praksi? Građani Venezuele mršave zbog gladi

Za kapitalistički svijet, ova je zemlja, uz pokojnu Jugoslaviju, najbolji dokaz da socijalizam u praksi jednostavno ne funkcionira, dok tamošnji političari i znanstvenici tvrde – žrtve smo kapitalizma i rata kojeg on vodi protiv nas.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Glad u Venezueli
foto: Pixabay

Je li socijalizam uništio Venezuelu ili je ova država žrtva ekonomskog rata koji se protiv nje vodi? Za kapitalistički svijet, ova je zemlja, uz pokojnu Jugoslaviju, najbolji dokaz da socijalizam u praksi jednostavno ne funkcionira, dok tamošnji političari i znanstvenici tvrde – žrtve smo kapitalizma i rata kojeg on vodi protiv nas.

Prema rezultatima novog istraživanja o kobnom utjecaju ekonomske krize i oskudici hrane, građani Venezuele u prosjeku su izgubili 11 kilograma tjelesne mase, a gotovo 90 posto njih živi u siromaštvu, javlja CNBC, a prenosi Lider.


Više od 60 posto anketiranih građana kazalo je da su tijekom protekla tri mjeseca živjeli u gladi jer nisu imali dovoljno novca za kupovinu hrane. Gotovo četvrtina populacije u danu pojede dva ili manje obroka. U prošlogodišnjoj studiji otkriveno je da su građani tijekom 2016. u prosjeku zbog gladi izgubili osam kilograma.

Aktualni predsjednik Nicolas Maduro, nakon što je 2013. na predsjedničkoj poziciji naslijedio Huga Chaveza, odveo je zemlju u duboku recesiju zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte.

Hrana se čeka u redovima  više ne postoji gotovo nijedan građanin Venezuele koji nije siromašan, iako je ta država 1970-ih bila jedna od najbogatijih u Latinskoj Americi.

Vlast nije izdala nikakve podatke o siromaštvu još od 2015. godine kada je državna agencija za statistiku izvijestila da stopa siromaštva iznosi 33 posto.

Predsjednik Maduro za situaciju u državi krivi ekonomski rat kojeg vode opozicija i poslovni vođe, a u koji je upleten i Washington, prenosi Lider.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP