Prati nas

Vijesti

Socijalizam u praksi? Građani Venezuele mršave zbog gladi

Za kapitalistički svijet, ova je zemlja, uz pokojnu Jugoslaviju, najbolji dokaz da socijalizam u praksi jednostavno ne funkcionira, dok tamošnji političari i znanstvenici tvrde – žrtve smo kapitalizma i rata kojeg on vodi protiv nas.

Objavljeno

|

Glad u Venezueli
foto: Pixabay

Je li socijalizam uništio Venezuelu ili je ova država žrtva ekonomskog rata koji se protiv nje vodi? Za kapitalistički svijet, ova je zemlja, uz pokojnu Jugoslaviju, najbolji dokaz da socijalizam u praksi jednostavno ne funkcionira, dok tamošnji političari i znanstvenici tvrde – žrtve smo kapitalizma i rata kojeg on vodi protiv nas.

Prema rezultatima novog istraživanja o kobnom utjecaju ekonomske krize i oskudici hrane, građani Venezuele u prosjeku su izgubili 11 kilograma tjelesne mase, a gotovo 90 posto njih živi u siromaštvu, javlja CNBC, a prenosi Lider.

Više od 60 posto anketiranih građana kazalo je da su tijekom protekla tri mjeseca živjeli u gladi jer nisu imali dovoljno novca za kupovinu hrane. Gotovo četvrtina populacije u danu pojede dva ili manje obroka. U prošlogodišnjoj studiji otkriveno je da su građani tijekom 2016. u prosjeku zbog gladi izgubili osam kilograma.

Aktualni predsjednik Nicolas Maduro, nakon što je 2013. na predsjedničkoj poziciji naslijedio Huga Chaveza, odveo je zemlju u duboku recesiju zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte.

Hrana se čeka u redovima  više ne postoji gotovo nijedan građanin Venezuele koji nije siromašan, iako je ta država 1970-ih bila jedna od najbogatijih u Latinskoj Americi.

Vlast nije izdala nikakve podatke o siromaštvu još od 2015. godine kada je državna agencija za statistiku izvijestila da stopa siromaštva iznosi 33 posto.

Predsjednik Maduro za situaciju u državi krivi ekonomski rat kojeg vode opozicija i poslovni vođe, a u koji je upleten i Washington, prenosi Lider.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.