Prati nas

Vijesti

Socijalizam u praksi? Građani Venezuele mršave zbog gladi

Za kapitalistički svijet, ova je zemlja, uz pokojnu Jugoslaviju, najbolji dokaz da socijalizam u praksi jednostavno ne funkcionira, dok tamošnji političari i znanstvenici tvrde – žrtve smo kapitalizma i rata kojeg on vodi protiv nas.

Objavljeno

|

Glad u Venezueli
foto: Pixabay

Je li socijalizam uništio Venezuelu ili je ova država žrtva ekonomskog rata koji se protiv nje vodi? Za kapitalistički svijet, ova je zemlja, uz pokojnu Jugoslaviju, najbolji dokaz da socijalizam u praksi jednostavno ne funkcionira, dok tamošnji političari i znanstvenici tvrde – žrtve smo kapitalizma i rata kojeg on vodi protiv nas.

Prema rezultatima novog istraživanja o kobnom utjecaju ekonomske krize i oskudici hrane, građani Venezuele u prosjeku su izgubili 11 kilograma tjelesne mase, a gotovo 90 posto njih živi u siromaštvu, javlja CNBC, a prenosi Lider.Više od 60 posto anketiranih građana kazalo je da su tijekom protekla tri mjeseca živjeli u gladi jer nisu imali dovoljno novca za kupovinu hrane. Gotovo četvrtina populacije u danu pojede dva ili manje obroka. U prošlogodišnjoj studiji otkriveno je da su građani tijekom 2016. u prosjeku zbog gladi izgubili osam kilograma.

Aktualni predsjednik Nicolas Maduro, nakon što je 2013. na predsjedničkoj poziciji naslijedio Huga Chaveza, odveo je zemlju u duboku recesiju zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte.

Hrana se čeka u redovima  više ne postoji gotovo nijedan građanin Venezuele koji nije siromašan, iako je ta država 1970-ih bila jedna od najbogatijih u Latinskoj Americi.

Vlast nije izdala nikakve podatke o siromaštvu još od 2015. godine kada je državna agencija za statistiku izvijestila da stopa siromaštva iznosi 33 posto.

Predsjednik Maduro za situaciju u državi krivi ekonomski rat kojeg vode opozicija i poslovni vođe, a u koji je upleten i Washington, prenosi Lider.

.

Vijesti

Zaposleni umirovljenici: Sve ih je više, no ne žele javno istupati

Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva 2.000 kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna.

Objavljeno

|

Autor

Do kada moram raditi?

Priča o umirovljenicima koji rade, u Hrvatskoj kao da je tabu tema. Do javnosti dopiru brojke i statistički podaci, ali o novom trendu nerado govore i poslodavci i zaposlenici. Svima je nekako nelagodno, valjda zbog činjenice da većina ljudi koji opet rade od mirovine ne može živjeti, pa u mirovini rade – da bi živjeli, piše Slobodna Dalmacija.

“Odradila sam uvjete do pune mirovine i prihvatila sam, nakon toga, kao umirovljenica raditi četiri sata u privatnoj poliklinici. Financijski aspekt je u drugom planu. Ne tjera me nužda, nego želja da ostanem aktivna uz osjećaj da sam sposobna za posao u kojemu mogu još dosta dati. Meni je ovo nastavak normalnog života, s time da mi je sada lagodnije nego prije jer imam više slobodnog vremena, a još uvijek radim. To je jedan lijepi prijelaz prema pravoj mirovini. Preporučila bih to svakome tko može”, kaže poznata splitska liječnica, ne želeći se javno eksponirati.Motivi novozaposlene umirovljenice u jednom maloprodajnom trgovačkom lancu ponešto su drugačiji. Nije, kaže, od onih što su jedva dočekali mirovinu da se riješe obveze svakodnevnog odlaska na posao. Osjeća se zdravom i sposobnom pa zašto ne bi radila ako se pruža prilika. Ali, to nije sve. “Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva 2.000 kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna”, kaže Slobodnoj ova trgovkinja, koja također inzistira na anonimnosti.

Od siječnja ove godine broj zaposlenih umirovljenika eksplodirao je te se u tri mjeseca gotovo udvostručio broj zaposlenih na četiri sata dnevno u odnosu na kraj 2018. godine – s 5.138 na gotovo 9.000 do kraja ožujka.

Nastavi čitati