foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr

Socijalna pravda je za umirovljenike tek daleki san

Autor: • 20. 02. 2018. • Vijesti573 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Svijet slavi Dan socijalne pravde s kojim se želi osvijestiti značaj posvećenosti ciljevima kao što  su razvoj i pružanje novih socijalnih usluga za posebno ranjive društvene skupine i pojedince te poboljšanje odnosa i brige spram manje zaštićenih članova društva.

Socijalna pravda odnosi se na koncepciju civilnog društva u kojem se “pravda” postiže u svakom dijelu društvene zajednice, odnosno na ideji da svi ljudi zaslužuju jednake uvjete za život, ona se širi izvan jednakosti pred zakonom, te uključuje sve sfere društvenog života.No u Hrvatskoj, socijalna pravda ostaje tek tlapnja, a ne postignuće, jer svaka peta osoba živi u riziku od siromaštva, dok više od 180 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od tisuću kuna. Izjavila je to povodom današnjeg dana pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Osim toga, brojnim građanima nisu dostupne javne usluge, poput pravovremene zdravstvene zaštite, obrazovanja ili javnog prijevoza, a svaka peta osoba smatra da je bila diskriminirana barem jednom u posljednjih pet godina, upozorila je pučka pravobraniteljica.

Poručila je pritom da je suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, poštivanje prava radnika, jednakost svih građana pred zakonom i suzbijanje diskriminacije moguće jedino uz kvalitetne javne politike, temeljene na poštivanju i promicanju ljudskih prava.

„To je jedini put prema sustavnom rješavanju problema s kojima građani žive, prije svega najranjivije skupine – stariji, siromašni, osobe narušenog zdravlja, ali i stanovnici ruralnih područja“, ističe Lora Vidović povodom Svjetskog dana socijalne pravde.

Upozorila je međutim ako smo često svjedoci tek ‘vatrogasnih mjera’, odnosno brzih, ali djelomičnih odgovora na ključne probleme u Hrvatskoj, među kojima je najistaknutiji primjer Ovršnog zakona.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.