Prati nas

Ljubav

Što tražiti u zrelim godinama: ljubav ili prijateljstvo s povlasticama?

Ana nije zainteresirana za novi brak, niti zajednički život. Dogovorili su se da će biti prijatelji s povlasticama. No grize ju crv sumnje, jer se stalno pita ne stvara li si on prostor za nove žene.

Objavljeno

|

Kako naći ljubavnika u starijoj dobi?
foto: Pixabay

Smije li si žena priuštiti ljubavnika u sedmom desetljeću života? „Desetljeće nakon što mi je suprug preminuo, nisam pronašla nikoga koga sam smatrala potencijalnim ljubavnikom, ali prije pola godine sam na internetskom servisu srela muškarca koji je sve promijenio“, tvrdi 68-godišnja Ana. Za Senior Planet ispričala je kako je s tim muškarcem izuzetno kompatibilna u seksu i poprilično slobodna. „Što ga duže znam, više mi je privlačan. Ne samo fizički. Mislim da bi to moglo prerasti u ljubav.“

No neimenovani ljubavnik je izašao iz dugog braka okončanog smrću partnerice i ne želi uletjeti u novi obvezujući odnos. Ni Ana nije zainteresirana za novi brak, niti zajednički život. Dogovorili su se da će biti „prijatelji s povlasticama“. Ipak, Ana misli da je njihova veza izašla iz tih okvira, jer, osim seksa, izlaze nekoliko puta tjedno, svakodnevno se čuju telefonom, njeguju se u bolesti, a i jednom drugom su upoznali obitelji.

Kako izgledaju „prijatelji s povlasticama“ i nije li to samo izgovor za seks s drugim ženama, pita se Ana. Joan Price, autorica nekoliko knjiga o seksu u zreloj dobi odgovora da ne postoje riječi za sve tipove i gradacije odnosa koje ljudi mogu imati. No ovo je, smatra, više od seksa, a manje od ljubavi. Prijateljstva i povlastica sigurno ima. No to ne znači da se ljubav jednog dana neće dogoditi.

Možda zaista taj muškarac, nakon 35 godina braka, želi više seksa s više partnerica. No i to, kaže Price, ne bi trebalo završiti slomljenim srcem i suzama. Jer današnje „zlatne“ generacije sve više održavaju nemonogoamne veze u kojima je dopušteno ljubiti i druge.

Pitala je, dodaje, i jednog starijeg poznanika što o svemu misli. “Ima 74 godine i odnedavna eksperimentira s nemonogamnom vezom. Kaže, možda će baš izlaženje s drugim ženama pomoći njenom prijatelju da vidi koliko je ona posebna. Osim toga, rekao mi je, ljubav ne znači posjedovanje”, prenosi ova sekspertica i dodaje: „Najvažnije je da su partneri iskreni jedno s drugim i da postave granice unutar kojih se osjećaju sigurno.“

Ako jedan partner želi nemonogamnu vezu, a drugi ne može pristati na to, možda je bolje o svemu početi razmišljati kao o avanturi. Jer većina veza se s vremenom ugasi, no to ne znači da nisu vrijedne i da se u njima ne može uživati.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.