Prati nas

Vijesti

Strava u osječkom domu, štićenici u prljavštini bez odgovarajuće skrbi

Ravnatelj smatra da je cijela priča izrežirana i podmetnuta. Inspekcijski nadzor je, objašnjava, obavljen bez najave i bez njegove nazočnosti: ministrica Nada Murganić je, kako tvrdi Lamza, poslala nadzor u ustanovu u vrijeme dok je on kod nje bio na razgovoru.

Objavljeno

|

Starački domovi u Osijeku
foto: Pixabay

Jutarnji list je objavio stravične fotografije snimljene u osječkom Centru “JA kao i TI“, domu koji skrbi o za 32 korisnika – osobe s mentalnim oštećenjima te starije i teško bolesne osobe. Od njih je 15 potpuno ovisno o tuđoj pomoći i njezi, a 17 djelomično ovisno, brine se u dnevnoj smjeni jedna medicinska sestra, a u noćnoj jedna njegovateljica.

Od 13 zaposlenih djelatnika, 9 ih je na bolovanju, a zamjene nisu osigurane, piše Jutarnji.

Plahte su poderane i prljave, nedostaju navlake za poplune i deke, kreveti korisnika nisu namješteni ni presvučeni, posteljina je zamrljana. Cijeli prostor je higijenski neodržavan, oprema u spavaonicama i drugim zajedničkim prostorijama je dotrajala, kreveti su stari i nefunkcionalni, presvlake razderane, a na trosjedu prljave, sudoper, umivaonik i slavine su prljave, pune kamenca koji se dugo taložio, na WC-ima nedostaju daske, na zidovima je paučina.

Sve je to dio nalaza inspekcije Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike od 24. siječnja ove godine te mišljenja Upravnog vijeća o uvjetima u stacionarnom dijelu Centra za pružanje usluga u zajednici “JA kao i TI”, nekadašnjeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe Osijek.

Fotografije stanja u stacionaru još su strašnije – pokazuju dekubituse na leđima korisnika, fekalije po toaletu, potpuno dotrajalu opremu, a ispod plahte na krevetu na kojem spava jedan nepokretni korisnik zatečen je već poluraspadnuti crknuti miš.

Ravnatelj Ladislav Lamza smatra da je cijela priča izrežirana i podmetnuta. Inspekcijski nadzor je, objašnjava, obavljen bez najave i bez njegove nazočnosti: ministrica Nada Murganić je, kako tvrdi Lamza, poslala nadzor u ustanovu u vrijeme dok je on kod nje bio na razgovoru.

Iz Ministarstva poručuju da su ravnatelju dali 30 dana da ispravi nepravilnosti. Cijeli prilog i šokantne fotografije pogledajte na stranicama Jutarnjeg lista.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.