Prati nas

Vijesti

Umirovljenik iz Prijedora uskoro slavi 60 godina od umirovljenja

Bilo je puno slučajeva gdje muškarac ili žena doslovno umiru te se ožene preko noći samo da bi supružnik imao pravo na mirovinu pa smo tome morali stati na kraj i utvrditi određen period koji netko mora provesti u braku da bi mogao ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Prijedorčanin je pravo na obiteljsku mirovinu ostvario prije skoro šest desetljeća i to je najduži period korištenja prava na mirovinu u Republici Srpskoj, objavile su Nezavisne novine. Pravo na mirovinu je ostvario daleke 1958. godine. U Federaciji BiH najduži umirovljenički staž ima osoba umirovljena 1959. godine, potvrdio je Fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Podsjetimo, nedavno smo javili da najdužu mirovinu u Srbiji prima jedna Beograđanka – punih 70 godina. Neimenovana žena sudjelovala je u Drugom svjetskom ratu, invalidsku mirovinu je počela primati još daleke 1946. godine.

Rade Rakulj, predsjednik Udruge umirovljenika RS, kazao je da postoje osobe koje rano idu u mirovinu. „Ranije je ministar policije mogao poslati nekoga u mirovinu ako se naljuti na njega. Poslije građanskoga rata i vojnici su išli rano u mirovinu, s oko 30-35 godina“, istaknuo je Rakulj. Očekuje da će u budućnosti biti mnogo onih koji će više od 50 godina uživati mirovinu.

No nije to jedini problem. „Bilo je puno slučajeva gdje muškarac ili žena doslovno umiru te se ožene preko noći samo da bi supružnik imao pravo na mirovinu pa smo tome morali stati na kraj i utvrditi određen period koji netko mora provesti u braku da bi mogao ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu“, kaže Rakulj za Nezavisne novine.

Ukoliko korisnik starosne ili invalidske mirovine zaključi brak s navršenih 65 godina, pravo na obiteljsku mirovinu osigurava se bračnom supružniku pod uvjetom da je brak trajao najmanje dvije godine ili da imaju zajedničko dijete.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.