Prati nas

Promo

Dolazi vrijeme alergija: Zaštitite se na vrijeme

Kihanje, kašalj, crvenilo očiju, curenje iz nosa… Sve su to neugodne pojave proljetnih alergija koje samo što nisu krenule. Srećom, postoje prirodni i učinkoviti preparati koji vam mogu pomoći da se riješite neugodnih simptoma i uživate u proljeću.

Objavljeno

|

foto: Shutterstock

Otkako je ambrozija pala sa svete planine Olimp, izgubila je svoju neodoljivu slast i umjesto hrane bogova postala jedno od najneugodnijih prokletstava alergičara. Pitome joj ravnice najviše pogoduju pa je upravo ovdje mjesto njenog najžešćeg djelovanja. Cvate i rasipa svoj neugodni žuti prah sve do kraja rujna. Nakon toga lakše se diše, ali sve će se opet ponoviti… No, mora li?

Ne mora, kažu najnovija istraživanja. Ključ je u podizanju imuniteta organizma. Kada su alergijske reakcije već započele, značajno će ih ublažiti moćno ulje crnog kima. Ali organizam treba pripremati i  prije nego li nevolje dođu. S prvim danima listopada, u  smiraj prirode, stiže „crni med“ (Nigella – poliflorni cvjetni med sa sjemenkama crnog kima) kao najučinkovitija priprema za borbu protiv svih oblika alergija.

foto: PR

Velika i sve veća izloženost stresu, aditivima i konzervansima iz hrane npr., mijenjaju čovjekov obrambeni sustav koji učestalo odgovara alergijskim reakcijama.

Protiv alergija nije se lako boriti – to priznaje i suvremena medicina, koja osim konvencionalnih lijekova sve više prihvaća i alternativne. Jedan od njih je i crni kim, odnosno ulje crnog kima. Crni kim je kao djelotvoran sve-lijek poznat od davnina (postoje dokazi da su ga koristili i u drevnom Egiptu), a unazad nekoliko desetljeća afirmiran je i kao moderna panaceja. Brojna su njegova moćna svojstva, no najvažnije je reći da su  znanstvena istraživanja potvrdila da je najveća snaga crnog kima u tome što preko blagotvornog djelovanja na imunološki sustav obuhvaća čitav organizam. U tome je i tajna crnoga kima kao lijeka protiv alergija.

Jedan od djelotvornih načina snaženja organizma i pripreme za borbu protiv alergija je i konzumiranje malih količina poliflornog meda s crnim kimom u vrijeme „primirja“ s prirodom: već od rane jeseni do početka proljeća. Djeluje poput lagane, postupne ali učinkovite vakcine, što potvrđuju znanstvena istraživanja, a svjedoče o tome svi koji su se ovu metodu primijenili na vlastitoj koži.

Djelovanje ulja crnog kima na alergije

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Općenito možemo reći da su alergeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – tako nastaju alergije.

Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kima u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen  rezultat pokazuje da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.

Sjemenke crnog kima gdje kupiti?

Crni kim (foto: Pixabay)

Zbog svojeg kemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), te na atopijski dermatitis (zbog omega 6 kiseline).

Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije (koje počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku. Ulje crnog kima treba uzimati tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi. Kod alergija tretman treba trajati sve do kraja jeseni. Tijekom zime može se napraviti pauza, ali opet treba početi s terapijom najkasnije u veljači. Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije skoro u potpunosti riješili svih simptoma alergije.

Matičnjak sativa d.o.o.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.