Prati nas

Mozaik

Hawking: Neki kažu da se inteligencija na zemlji treba tek pojaviti

Fizičar svjetskog glasa, Stephen Hawking, umro je sa 76 godina. O smrti je izvijestila njegova obitelj rekavši kako je Hawking preminuo jutros u svom domu u Cambridgeu. Ostat će upamćen po svojim teorijama o crnim rupama, relativnosti i brojnim knjigama koje je napisao.

Objavljeno

|

Od čega je umro Hawking?
Stephen Hawking (screenshot: Youtube)

Stephen Hawking, fizičar svjetskog glasa, umro je sa 76 godina. O smrti je izvijestila njegova obitelj rekavši kako je Hawking preminuo jutros u svom domu u Cambridgeu, javlja Jutarnji list. Ostat će upamćen po svojim teorijama o crnim rupama, relativnosti i brojnim knjigama koje je napisao.

Teška bolest ALS (amiotofična lateralna sklereoza) dijagnosticirana mu je kad je imao 21 godinu. Tada su mu predviđali još samo nekoliko godina života, no on je poživio više od pedeset. Sposobnost govorai svakog pokreta izgubio je 1985. godine, a sa svijetom je komunicirao pomoću posebnog uređaja kojeg je kontrolirao trzajima obraza.


Slavni fizičar nije se bojao izraziti svoje mišljenje o raznim važnim temama. U središte kontroverze tako je došao kad je izjavio da je raj obična bajka: “Na mozak gledam kao na kompjuter koji će prestati raditi kad se pokvare njegove komponente. Za pokvarene kompjutere ne potroji zagrobni život ili raj. To je bajka za ljude koji se boje mraka.”

Vjerovao je i da u svemiru ima života: “Vjerujem da je život u svemiru prilično česta pojava, dok inteligencija baš i nije. Neki kažu da se ona tek treba pojaviti na Zemlji.”

Inteligenciju je opisivao kao “sposobnost da se prilagodimo i mijenjamo”, a imao je i nekoliko savjeta za bolje među ljudske odnose: “Ljudi neće imati vremena za vas ako se stalno ljuti i prigovarate.”

Pet najvećih postignuća Stephena Hawkinga

Njegov rad na teoriji o crnim rupama i Hawkingovoj radijaciji, preobrazio je moderna shvaćanje svemira. Neka od njegovih najvećih postignuća uključuju:

1. Liječnici su mu nakon dijagnoze ALS-a dali još tri godine života, no on je poživio više od 50

2. S Rogerom Penroseom dokazao je tezu iz teorije relativnosti da je svemir nastao Velikim praskom I da će završiti u crnoj rupi (1970)

3. Dokazao je da crne rupe emitiraju tzv. Hawkingovu radijaciju ili topline, a nakon što su formirane počnu gubiti masu (1974.)

4. Otkrio je i da crne rupe nisu baš crne, već sjaje poput užarenih tijela

5. Objavio je ‘Kratku povijest vremena’ koja je prodana u više od 10 milijuna primjeraka (1988.)

Neka od Hawkingovih najpopularnijih djela su:

1. Kratka povijest vremena

2. Budućnost svemira i drugi eseji

3. Svemir u orahovoj ljusci

4. Velebni plan

5. Moja kratka povijest

Humor i kontroverze

Slavni fizičar, kao i većina inteligentnih ljudi, imao je vrlo dobar smisao humor. Kao gost se pojavio u mnogim humorističnim serijama poput Obitelji Simpson i Teorije Velikog praska, kao i u Zvjezdanim stazama: Next Generation.

Stephen Hawking u Simpsonima:

Hawking upozorava Sheldona iz Teorije Velikog praska na jednostavnu pogrešku u računanju:

 

.

Mozaik

Što god da pisalo, garancija vam vrijedi dvije godine!

‘Često imamo situacije da se potrošače zavarava vezano za trajanje jamstva. Kad se kaže da imaju jamstvo od samo godinu dana, to nije točno jer zakonski vrijedi rok od dvije godine za reklamaciju bilo kojeg uređaja.’

Objavljeno

|

“Taman je istekla garancija i mašina se pokvarila. Evo, pet godina i par mjeseci je prošlo otkako smo je kupili. Majstor je rekao da je crkla elektronika i da se to ne popravlja. Sad kupujemo novu. Ma dobro smo i prošli. Evo susjedu krepala nakon tri godine. U redu, njegova je još bila pod garancijom, ali ipak. Problem je to i nepotrebna komplikacija. A prije – prije si kupio mašinu i imao si je čitav život. Danas mi se čini da su stvari baš tako dizajnirane da se pokvare kad istekne garancija”, govori Branko Šimić (68) umirovljeni grafičar iz Zagreba.

Vjerujemo da su se mnogi susreli s ovakvim problemom, iako nije do kraja jasno radi li se samo o dojmu ili su današnji uređaju doista tako “programirani” da se pokvare taman kad istekne jamstvo. Bilo kako bilo, Europski parlament usvojio je Izvješće o produljenju trajanja uređaja kojim se zabranilo programirano kvarenje, ugradnja vitalnih dijelova koji se nakon kvara više ne mogu zamijeniti, a usvojen je i prijedlog o većoj dostupnost rezervnih dijelova i uvođenja minimalnog trajanja električnih aparata.


No bez obzira na akcije Europskog parlamenta, i u okviru već postojećih propisa, prava potrošača su u nekim slučajevima veća – samo što to mnogi kupci ne znaju. Da – opet se radi o malim slovima na ugovorima i jamstvenim listovima koji, barem u ovom slučaju, nezadovoljnom potrošaču idu na ruku.

Porazgovarali smo s Dunjom Maletić, pravnom savjetnicom iz područja zaštite potrošača koja nam je otkrila neke od dobro čuvanih tajni koje bi kupci morali znati.

Dunja Maletić (foto: privatni album)

“Često imamo situacije da se potrošače zavarava vezano za trajanje jamstva. Kad se kaže da imaju jamstvo od samo godinu dana, to nije točno jer zakonski vrijedi rok od dvije godine za reklamaciju bilo kojeg uređaja da se ostvari pravo na besplatni popravak ili zamjenu uređaja. Znači, to je prvo: zavarava se kupce vezano uz duljinu trajanja roka za reklamaciju”, otkriva nam Maletić.

Važno je znati i da, barem u prvo vrijeme, imate pravo birate želite li pokvareni uređaj popravljati ili uzeti novi. “Drugo je – i to potrošači trebaju znati – ako kupe uređaj i u prvih šest mjeseci dođe do kvara, oni imaju pravo predati u tih prvih šest mjeseci uređaj na servis da bi se ustanovilo postojanje kvara, ali u prvih šest mjeseci mogu birati žele li popravak ili novi uređaj. Nakon protoka tih šest mjeseci, ide se na popravak, ali unutar tih šest mjeseci kupac bira hoće li popravak ili zamjenu. Ako je popravak nemoguć, onda ide zamjena. To vrijedi općenito za sve električne uređaje koje je kupila fizička osoba. Dakle, ne ako je kupljen preko firme ili obrta već ako ga je kupila fizička osoba.”

Otpremanje uređaja na servis također je zadaća trgovca, nastavlja Maletić: “Treba naglasiti još jedan detalj kojeg potrošači često nisu svjesni. Oni ne moraju uređaj slati na servis o svom trošku, nego je trgovac kod kojeg je uređaj kupljen dužan poslati uređaj na servis i vratiti ga nazad potrošaču. Hoće li za to vrijeme potrošač dobiti zamjenski uređaj nije regulirano zakonima i propisima već to ovisi o dobroj volji trgovca. Treba naglasiti i da mnogi trgovci kažu da uređaj može biti na servisu 45 dana, no to ne propisuje ni jedan zakon već smatramo da bi razumni rok za popravak trebao biti mnogo kraći. Tako da kad netko kaže potrošaču da je rok 45 dana, ovaj mora znati da to nije tako propisano već da se radi o subjektivnom tumačenju.”

Oko nekih rokova ipak valja biti oprezan, kaže Maletić: “Kad se neki uređaj, recimo mobitel ili tablet, kupi u poslovnici, trgovac nije dužan odobriti zamjenu u roku od 14 dana ako taj uređaj nema nedostatka. To je također korisno znati. Znači, za uređaje kupljene u poslovnici ne vrijedi onaj rok od 14 dana kao kod ugovora sklopljenih na daljinu, preko telefona ili interneta.”

Za kraj, Maletić savjetuje koji je najbolji način za upućivanje prigovora: “Jedini ispravni način je pisani način. Dakle, prigovor trgovcu se uvijek mora uputiti pisanim putem – e-mailom ili regularnom poštom – kako bi postojao pisani trag o reklamaciji, ali i zbog još jedne važne stvari. Naime, na pisani prigovor je trgovac dužan odgovoriti u roku od 15 dana, dok se u razgovoru osobno u poslovnici ili preko telefonom stvari mogu unedogled odugovlačiti. Znači, prigovor uvijek treba upućivati pisanim putem.”

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP