Prati nas

Mozaik

Hawking: Neki kažu da se inteligencija na zemlji treba tek pojaviti

Fizičar svjetskog glasa, Stephen Hawking, umro je sa 76 godina. O smrti je izvijestila njegova obitelj rekavši kako je Hawking preminuo jutros u svom domu u Cambridgeu. Ostat će upamćen po svojim teorijama o crnim rupama, relativnosti i brojnim knjigama koje je napisao.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Od čega je umro Hawking?
Stephen Hawking (screenshot: Youtube)

Stephen Hawking, fizičar svjetskog glasa, umro je sa 76 godina. O smrti je izvijestila njegova obitelj rekavši kako je Hawking preminuo jutros u svom domu u Cambridgeu, javlja Jutarnji list. Ostat će upamćen po svojim teorijama o crnim rupama, relativnosti i brojnim knjigama koje je napisao.

Teška bolest ALS (amiotofična lateralna sklereoza) dijagnosticirana mu je kad je imao 21 godinu. Tada su mu predviđali još samo nekoliko godina života, no on je poživio više od pedeset. Sposobnost govorai svakog pokreta izgubio je 1985. godine, a sa svijetom je komunicirao pomoću posebnog uređaja kojeg je kontrolirao trzajima obraza.


Slavni fizičar nije se bojao izraziti svoje mišljenje o raznim važnim temama. U središte kontroverze tako je došao kad je izjavio da je raj obična bajka: “Na mozak gledam kao na kompjuter koji će prestati raditi kad se pokvare njegove komponente. Za pokvarene kompjutere ne potroji zagrobni život ili raj. To je bajka za ljude koji se boje mraka.”

Vjerovao je i da u svemiru ima života: “Vjerujem da je život u svemiru prilično česta pojava, dok inteligencija baš i nije. Neki kažu da se ona tek treba pojaviti na Zemlji.”

Inteligenciju je opisivao kao “sposobnost da se prilagodimo i mijenjamo”, a imao je i nekoliko savjeta za bolje među ljudske odnose: “Ljudi neće imati vremena za vas ako se stalno ljuti i prigovarate.”

Pet najvećih postignuća Stephena Hawkinga

Njegov rad na teoriji o crnim rupama i Hawkingovoj radijaciji, preobrazio je moderna shvaćanje svemira. Neka od njegovih najvećih postignuća uključuju:

1. Liječnici su mu nakon dijagnoze ALS-a dali još tri godine života, no on je poživio više od 50

2. S Rogerom Penroseom dokazao je tezu iz teorije relativnosti da je svemir nastao Velikim praskom I da će završiti u crnoj rupi (1970)

3. Dokazao je da crne rupe emitiraju tzv. Hawkingovu radijaciju ili topline, a nakon što su formirane počnu gubiti masu (1974.)

4. Otkrio je i da crne rupe nisu baš crne, već sjaje poput užarenih tijela

5. Objavio je ‘Kratku povijest vremena’ koja je prodana u više od 10 milijuna primjeraka (1988.)

Neka od Hawkingovih najpopularnijih djela su:

1. Kratka povijest vremena

2. Budućnost svemira i drugi eseji

3. Svemir u orahovoj ljusci

4. Velebni plan

5. Moja kratka povijest

Humor i kontroverze

Slavni fizičar, kao i većina inteligentnih ljudi, imao je vrlo dobar smisao humor. Kao gost se pojavio u mnogim humorističnim serijama poput Obitelji Simpson i Teorije Velikog praska, kao i u Zvjezdanim stazama: Next Generation.

Stephen Hawking u Simpsonima:

Hawking upozorava Sheldona iz Teorije Velikog praska na jednostavnu pogrešku u računanju:

 

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP