Prati nas

Mozaik

Hawking: Neki kažu da se inteligencija na zemlji treba tek pojaviti

Fizičar svjetskog glasa, Stephen Hawking, umro je sa 76 godina. O smrti je izvijestila njegova obitelj rekavši kako je Hawking preminuo jutros u svom domu u Cambridgeu. Ostat će upamćen po svojim teorijama o crnim rupama, relativnosti i brojnim knjigama koje je napisao.

Objavljeno

|

Od čega je umro Hawking?
Stephen Hawking (screenshot: Youtube)

Stephen Hawking, fizičar svjetskog glasa, umro je sa 76 godina. O smrti je izvijestila njegova obitelj rekavši kako je Hawking preminuo jutros u svom domu u Cambridgeu, javlja Jutarnji list. Ostat će upamćen po svojim teorijama o crnim rupama, relativnosti i brojnim knjigama koje je napisao.

Teška bolest ALS (amiotofična lateralna sklereoza) dijagnosticirana mu je kad je imao 21 godinu. Tada su mu predviđali još samo nekoliko godina života, no on je poživio više od pedeset. Sposobnost govorai svakog pokreta izgubio je 1985. godine, a sa svijetom je komunicirao pomoću posebnog uređaja kojeg je kontrolirao trzajima obraza.


Slavni fizičar nije se bojao izraziti svoje mišljenje o raznim važnim temama. U središte kontroverze tako je došao kad je izjavio da je raj obična bajka: “Na mozak gledam kao na kompjuter koji će prestati raditi kad se pokvare njegove komponente. Za pokvarene kompjutere ne potroji zagrobni život ili raj. To je bajka za ljude koji se boje mraka.”

Vjerovao je i da u svemiru ima života: “Vjerujem da je život u svemiru prilično česta pojava, dok inteligencija baš i nije. Neki kažu da se ona tek treba pojaviti na Zemlji.”

Inteligenciju je opisivao kao “sposobnost da se prilagodimo i mijenjamo”, a imao je i nekoliko savjeta za bolje među ljudske odnose: “Ljudi neće imati vremena za vas ako se stalno ljuti i prigovarate.”

Pet najvećih postignuća Stephena Hawkinga

Njegov rad na teoriji o crnim rupama i Hawkingovoj radijaciji, preobrazio je moderna shvaćanje svemira. Neka od njegovih najvećih postignuća uključuju:

1. Liječnici su mu nakon dijagnoze ALS-a dali još tri godine života, no on je poživio više od 50

2. S Rogerom Penroseom dokazao je tezu iz teorije relativnosti da je svemir nastao Velikim praskom I da će završiti u crnoj rupi (1970)

3. Dokazao je da crne rupe emitiraju tzv. Hawkingovu radijaciju ili topline, a nakon što su formirane počnu gubiti masu (1974.)

4. Otkrio je i da crne rupe nisu baš crne, već sjaje poput užarenih tijela

5. Objavio je ‘Kratku povijest vremena’ koja je prodana u više od 10 milijuna primjeraka (1988.)

Neka od Hawkingovih najpopularnijih djela su:

1. Kratka povijest vremena

2. Budućnost svemira i drugi eseji

3. Svemir u orahovoj ljusci

4. Velebni plan

5. Moja kratka povijest

Humor i kontroverze

Slavni fizičar, kao i većina inteligentnih ljudi, imao je vrlo dobar smisao humor. Kao gost se pojavio u mnogim humorističnim serijama poput Obitelji Simpson i Teorije Velikog praska, kao i u Zvjezdanim stazama: Next Generation.

Stephen Hawking u Simpsonima:

Hawking upozorava Sheldona iz Teorije Velikog praska na jednostavnu pogrešku u računanju:

 

.

Mozaik

Hipi kombi se vratio, no ovaj put električni!

Legendarni Volkswagenov kombi u kojime putovalo na Woodstock vraća se na velika vrata! No sada je prilagođen modernom vremenu i posve je električan.

Objavljeno

|

Kad je Volkswagen po prvi puta na auto-showu u Detroitu 2017. predstavio svoj električni kombi kao koncept, nije rečeno hoće li se isti naći i u redovitoj prodaji. No s obzirom na sve veću popularnost električnih automobila, odlučili su ipak ovog ekološkog ljepotana omogućiti svim kupcima i to već 2022. godine.

Električni VW kombi kojem već sad svi tepaju da je nasljednik legendarnog VW hipi kombija iz šezdesetih, zove se I.D. Buzz i izgledom svakako podsjeća na slavnog pretka.


No ima i puno razlika: dok je originalni kombi imao 30 konjskih snaga, ovaj novi može se podičiti s 369 konjskih snaga, a s jednim punjenjem baterije može prijeći 300 kilometara. Inače 80 posto kapaciteta baterije napuni se za oko 30 minuta.

foto: PR

“Za mene je I.D. Buzz najljepši i najuzbudljivi električni automobil na tržištu”, rekao je direktor prodaje u Volkswagenu Herbert Diess. “Naš cilj je jasan: želimo napraviti najbolji i najpopularniji električni auto na svijetu. Ikonički auto električnog doba jednostavno mora biti Volkswagen!”

Inače, ovaj auto pokušat će povratiti reputacijeu Volkswagena narušenu aferom “dieselgate” kad je otkriveno da su inžinjeri njemačkog auto diva namjerno u vozila ugrađivali softver koji je  očitavao manju količinu emisija štetnih plinova.

foto: PR

Prvi model I.D. Buzz-a imat će tri reda sjedala koja će se moći pomicati u raznim smjerovima, tako da će se u kombiju doista moći prespavati pa i živjeti neko kraće vrijeme. U Volkswagenu se nadaju da će ovaj auto potaknuti neke nove hipije na uzbudljiva putovanja u novoj verziji legendarnog kombija.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP