Prati nas

Vijesti

Hrelja Vladi: Ugradite u zgrade dizala za starije i nemoćne na trošak EU

Samo na području grada Osijeka ima gotovo 800 zgrada sa od četiri do sedam katova koje nemaju dizala, a njih više od 900 s tri kata. Brojnim osobama treće životne dobi, invalidima i obiteljima s malom djecom koji u njima žive broj stepenica koje moraju prijeći kako bi izišli iz svoja četiri zida određuje život.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja brani Plenkovićevu mirovinsku reformu. Na optužbe o nacionalizaciji drugog mirovinskog stupa odgovara da se negdje mora ulagati te da su reakcije oporbe - pretjerano dramljenje.
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

Silvano Hrelja, predsjednik hrvatske stranke umirovljenika, tijekom saborske stanke pozvao je Vladu da ne propusti mogućnost financiranja ugradnje dizala u višestambenim zgradama koristeći sredstva iz EU fondova. Iskoristi li vlada ovu mogućnost, od nje bi mogle profitirati kako stariji građani, tako i tvrtke koje se bave ugradnjom dizala.

„Imamo mogućnost da se to financira u iznosu od 80 do 85 posto iz sredstava Europske unije“, naglasio je Hrelja dodavši da je riječ o poslu od 538 milijuna eura. Stoga je pozvao Vladu da u suradnji s lokalnom samoupravom dozna potrebe i definira prioritete.

Prema pisanju Glasa Slavonije, samo na području grada Osijeka ima gotovo 800 zgrada sa od četiri do sedam katova koje nemaju dizala, a njih više od 900 s tri kata. Brojnim osobama treće životne dobi, invalidima i obiteljima s malom djecom koji u njima žive broj stepenica koje moraju prijeći kako bi izišli iz svoja četiri zida određuje život.

Europska je komisija najavila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u višestambenim zgradama iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od čak 80 posto troškova, kao jednu od mjera prilagodbe stambene infrastrukture za skrb za starije osobe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.