Prati nas

Vijesti

I prvi stup bi mogao ostati bez 27 posto, vlada traži novu formulu

To je jedna od mogućnosti kojom bi se doista mogle ublažiti razlike između jednostupnih i dvostupnih mirovina, pri čemu bi se sigurno išlo u smjeru da nove mirovine za osiguranike prvog stupa ostanu vrlo slične postojećim izračunima.

Objavljeno

|

Kako javlja Večernji list, među raznim opcijama koje se razrađuju u sklopu najavljene mirovinske reforme nalazi i mogućnost ukidanja dodatka na buduće mirovine i za prvi, a ne samo za drugi stup.

Naime, ranije smo javljali da će mlađi od 55 godina imati manje mirovine, jer umirovljenici koji će primati mirovinu iz oba stupa neće imati dodatak od 27 posto na dio mirovine koji se isplaćuje iz prvog stupa. S tim je dodatkom država kompenzirala gubitak u odnosu na ranije generacije.


Ako bi se dodatak ukinuo i za prvi stup, tada osiguranici drugog stupa ne bi imali pravnu osnovu za tužbe na Ustavnom sudu.

Večernji neslužbeno doznaje da se razmišlja i o novoj formuli za izračun mirovina koja bi budućim umirovljenicima, neovisno jesu li članovi samo prvog mirovinskog stupa ili su u mješovitom sustavu, omogućila sličan iznos budućih mirovina. Ako bi se išlo na tu varijantu, promjena se ne bi odnosila na postojeće, već na buduće umirovljenike.

„Nisam siguran da je ukidanje dodatka dobro rješenje. Bojim se da bi ukidanje jedne nepravde stvorilo drugu“, kaže za Večernji Predrag Bejaković, analitičar Instituta za javne financije.

„To je jedna od mogućnosti kojom bi se doista mogle ublažiti razlike između jednostupnih i dvostupnih mirovina, pri čemu bi se sigurno išlo u smjeru da nove mirovine za osiguranike prvog stupa ostanu vrlo slične postojećim izračunima. No, slično ne znači i isto, pa bi nova formula donijela razlike u visini mirovina za različite skupine osiguranika, bilo bi puno dobitnika, ali i puno gubitnika“, tvrdi Danijel Nestić s Ekonomskog instituta.

.

Vijesti

Hrelja piše zakonski prijedlog. ‘Omogućite umirovljenicima puno radno vrijeme!’

Ne očekuje podršku od Vlade, no spreman je za borbu svim sredstvima. Kako kaže, ako treba i građanskim neposluhom te dolaskom umirovljenika premijeru pod prozore.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja objavio je da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Riječ je o ispravljanju nepravde na koju već duže vrijeme upozorava i Sindikat umirovljenika Hrvatske, budući da je mogućnost punog radnog vremena uz zadržavanje mirovine dana samo nekim umirovljenicima.

“Želimo omogućiti da umirovljenici rade bez četverosatnog limita, pogotovo zato što se nakon šest godina primjene odredbe o radu umirovljenika pokazalo da njihov rad nije nikakva bauk niti ugrožava zapošljavanja mladih”, kaže Hrelja.


Ove je godine, objavio je, radilo svega 11.000 umirovljenika, što znači da ova skupina građana nije opasnost za mlade na tržištu rada. Prijedlog ide u smjeru da svatko tko želi može raditi puno radno vrijeme. Osim toga, podsjeća, i umirovljenici koji rade uplaćuju doprinose, poreze i prireze čime pune državni i lokalne proračune.

Ovu inicijativu podupire i SDP, objavio je saborski zastupnik te stranke Arsen Bauk. Hrelja pak ne očekuje podršku od Vlade, no spreman je za borbu svim sredstvima. Kako kaže, ako treba i građanskim neposluhom te dolaskom umirovljenika premijeru pod prozore.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP