Prati nas

Vijesti

Liječnici više neće telefonski izdavati recepte, naručivati kod specijalista…

Liječnici se više ne planiraju javljati na telefone u ordinacijama i vaditi krv te obavljati druge usluge, na koje su navikli njihovi pacijenti. To znači da ćete ubuduće, recimo, po recept za lijek morati otići do liječnika, a nećete moći, kao dosad, obaviti to telefonski.

Objavljeno

|

Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

HZZO namjerava ukinuti program pet zvjezdica. Riječ je o nizu usluga koje obavljaju liječnici primarne zdravstvene skrbi, poput sudjelovanja u e-timu, telefonskih konzultacija, e-naručivanja, vađenja krvi i vođenja savjetovališta, a koje im je HZZO financijski stimulirao.

Sada država više ne želi platiti naknadu liječnicima primarne zdravstvene skrbi za obavljanje tih usluga, piše tportal.

Oni se, shodno tome, više ne planiraju javljati na telefone u ordinacijama i vaditi krv te obavljati druge usluge, na koje su navikli njihovi pacijenti. To znači da ćete ubuduće, recimo, po recept za lijek morati otići do liječnika, a nećete moći, kao dosad, obaviti to telefonski.

Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora (HDOD) kaže da će mjere koje predlaže HZZO smanjiti razinu zdravstvene zaštite, odnosno izravno su usmjerene protiv pacijenata. “Riječ je o odluci koja će rezultirati smanjenjem kvalitete i standarda zdravstvene zaštite. Liječnici će se snaći s manjim prihodima, ali za pacijente je ova odluka jako loša”, poručuje Soldo.

Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), kaže da su se u udruzi koju vodi žalili HZZO-u i usmeno i pisano tijekom savjetovanja jer smatraju da se radi o snižavanju kvalitete. “Postali smo najskuplje plaćeni pisari HZZO-a, činovnici u zdravstvu. Ne možemo raditi svoj posao. A sada se ukida stimulacija da se oko toga i trudimo”, poručuje Krolo.

Riječ je o dodatnom opterećenju, kaže, dodajući da je najbolje da ukinu takav način komunikacije, makar je u 21. stoljeću sve poželjniji, ali, ističe, naš HZZO smatra da to ne treba posebno stimulirati. Kaže da zbog odnosa i uvjeta rada nema interesa mladih kolega za obiteljskom medicinom te radije idu raditi u bolnice ili u inozemstvo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.