Prati nas

Vijesti

Na neisplaćenu mirovinu umrlog supružnika plaća se porez i prirez

Mirovina se ne računa kao naslijeđe, već kao drugi dohodak. Ta odredba je uključena u Zakon o porezu na dohodak još 2000. godine te se otad sve naslijeđene mirovine oporezuju.

Objavljeno

|

Kako ne biti siromašan?
foto: BigStock

Birokratskim apsurdima nema kraja, piše Glas umirovljenika pa navodi problem s kojim se susreću bračni partneri preminulog umirovljenika.

Premine supruga umirovljeniku M.Ž., on organizira pogreb, misu zadušnicu i žalovanje, sretan da je već imao grob, jer bi inače bankrotirao. Ako se računa još i trošak za crkvu, ukupno je potrošio oko 10.000 kuna. Dvoje djece otišlo im je već odavno preko oceana i sve je palo na njegova leđa. I onda ode na ostavinsku raspravu i tamo primijeti umanjenje mirovine preostale za isplatu po pokojnoj supruzi. Kako mu je svaka kuna važna da pokrije dugove, ostao je šokiran kad je vidio da se iz preostale suprugine mirovine uzima porez.

Odgovor smo potražili u Poreznoj upravi, misleći kako je došlo do pogreške. No, na kraju je ispalo kako su sve naslijeđene mirovine oporezovane porezom na dohodak. Konkretnije, Zakon o porezu na dohodak u članku 2., stavku 3. kaže: „Porezni obveznik je i nasljednik za sve porezne obveze koje proizlaze iz dohotka što ga je ostavitelj ostvario do svoje smrti. Nasljednik je istodobno i porezni obveznik za dohodak koji mu pritječe iz naslijeđenih izvora dohotka. Predujam poreza na dohodak odnosno porez na dohodak nasljedniku se utvrđuje po istom izvoru dohotka koji se utvrđivao ostavitelju” U prijevodu: suprug-nasljednik se zakonski tretira kao da je radio po ugovoru o djelu za svoju preminulu suprugu i tako stekao dohodak od nesamostalnog rada. Ludo i nezaboravno!

Objašnjenje iz Porezne uprave djeluje jednostavno, ali pokazuje svu apsurdnost domaćih pravnih propisa. Naime, mirovina se ne računa kao naslijeđe, već kao drugi dohodak. Ta odredba je uključena u Zakon o porezu na dohodak još 2000. godine te se otad sve naslijeđene mirovine oporezuju.

Računica koju nam je dostavio HZMO kaže, da se „predujam poreza na dohodak u ovom slučaju obračunava na način da se bruto mirovina pomnoži s poreznom stopom od 24 posto, te se tako dobiveni iznos umanjuje za 50 posto. Na iznos poreza obračunava se prirez prema stopi ovisno o mjestu prebivališta nasljednika” Konkretno, za obitelj iz Zagreba s naslijeđenom mirovinom od 5.000 kuna, porez i prirez iznose 708 kuna.

U Poreznoj upravi pozivaju sve koji imaju bilo kakvih nedoumica oko oporezivanja naslijeđene mirovine da se jave u najbližu ispostavu prema mjestu stanovanja. A Sindikat umirovljenika Hrvatske predlaže da se promijeni ovaj nesuvisli propis.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.