Prati nas

Vijesti

Nije puno – počinje naplata ulaza u park Trakošćan

Ako ste, kad još malo zatopli, namjeravali otići na izlet i ugodnu šetnju parkom oko dvorca Trakošćan, znajte da će se to zadovoljstvo od 1. travnja naplaćivati. Do sada se naplaćivao samo ulaz u dvorac.

Objavljeno

|

Koliko košta ulaznica u Trakošćan?
Trakošćan (foto: Pixabay)

Od 1. travnja nema više besplatnih šetnji oko dvorca Trakošćan. Naime, na sam Uskrs koji ove godine pada na Prvi april, stupa na snagu odredba prema kojoj će se osim dosadašnje prakse naplaćivanja ulaza u sam dvorac (30 kuna za odrasle, 15 kuna za školarce i studente), naplaćivati i ulaz u park. Cijena će, kažu, biti simbolična: 5 kuna. Za početak.

Kako pišu Varaždinske vijesti, naplatu ulaza u park, ne samo u dvorac-muzej, uprava Dvorca Trakošćan najavljuje već nekoliko godina te su malo pomalo stvarani i uvjeti za to. Tako je u međuvremenu uređena recepcija, a nedavno su postavljeni i svojevrsni punktovi s kamerama kroz koje će biti moguć ulaz u sam park.

Adam Pintarić, ravnatelj Dvora Trakošćan, ukazuje kako je to ustanova, odnosno muzej, čiji je osnivač RH pa iz te činjenice proizlazi ukupna politika njegova razvoja.

‘Uprava Dvorca Trakošćan je, zajedno s upravnim vijećem 2012. godine, donijela Strateški plan Dvorca Trakošćan za razdoblje 2013.-2015. On u operativnom smislu podrazumijeva i naplatu ulaznica ne samo za dvorac-muzej, već za ukupno kulturno dobro dvorca Trakošćan. Ono se kao kompozicijska, povijesna i prirodna cjelina sastoji od dvorca, dviju gospodarskih građevina podno dvorca, dvorske kapele sv. Križa, vrtlarske kuće, perivoja, jezera i park-šume, sve u površini od 87 hektara – pojašnjava Pintarić.

Dodajmo i kako će se u sklopu recepcije urediti i sanitarni čvor jer onaj dostupan turistima u samom dvorcu, odavno više nije dovoljan.

A post shared by Narodni (@narodniradio) on

A post shared by Sebastijan Kodba (@seba96) on

A post shared by Mimi (@egrymilenaphotography) on

A post shared by Laura Jorgensen (@laur.jor) on

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.