Prati nas

Vijesti

Ništa od „EU liftova”: Vlada nesposobna iskoristiti EU fondove

Očito je da nisu dorasli svom osnovnom zadatku, a to je da građani Hrvatske imaju izravne koristi od europskog novca”, priopćila je europarlamentarka Borzan.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Novac za liftove
foto: Martin Alonso/Flickr

Iako su umirovljeničke stranke i udruge pozvale Vladu da iskoristi europski novac za ugradnju dizala u zgrade bez ovog uređaja, projekt “Dostupnost do stana” je, čini se, propao. Naime, EU je trebala osigurati 300 milijuna bespovratnih eura za ovaj projekt, jer Hrvatska ima više od 16.000 zgrada i još više nemoćnih i starih u njima kojima bi dizalo nemjerljivo poboljšalo kvalitetu života. No zbog dosadašnjih loših rezultata iskorištavanja europskog novca, Europska komisija je povukla kočnicu.

Europska komisija nije odobrila pokretanje novih projekata jer je iskorištenost trenutno dostupnih sredstava očajna. Kao što smo se i pribojavali, puklo je na najslabijoj karici, Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova. Očito je da nisu dorasli svom osnovnom zadatku, a to je da građani Hrvatske imaju izravne koristi od europskog novca”, priopćila je europarlamentarka Borzan.


“Mi ćemo iznaći u okviru sadašnjeg operativnog programa neku nišu, ali sigurno ne u tolikom iznosu”, izjavila je Gabrijela Žalac, ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja koja misli da je Milanovićeva vlada postavila nerealno visoke ciljeve iskorištavanja sredstava. „U pojedinim prioritetima nažalost zbog lošeg programiranja i loše definiranih potreba na terenu, imamo određenu bojazan da nećemo dovoljno dobro iskoristiti sredstva europskih fondova“, kaže ministrica.

Planirao je bivši SDP-ov ministar Branko Grčić koji se o svemu još nije očitivao. Komentar je zato dala Borzan koja je s umirovljenicima i radila na projektu: „Mogu shvatiti da je ono što je SDP u svojoj vladi zamislio preambiciozno za HDZ. Nećemo odustati, ali je, nažalost, jasno da u sljedećih par godina ništa od planiranog sufinanciranja ugradnje dizala iz EU fondova. Neću stati dok se prvo dizalo ne pusti u promet.“

Prosječna cijena ugradnje jednog dizala iznosi oko 350.000 kuna, a Europska unija je bila spremna financirati 80 posto troškova.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP