Prati nas

Vijesti

Ništa od „EU liftova”: Vlada nesposobna iskoristiti EU fondove

Očito je da nisu dorasli svom osnovnom zadatku, a to je da građani Hrvatske imaju izravne koristi od europskog novca”, priopćila je europarlamentarka Borzan.

Objavljeno

|

Novac za liftove
foto: Martin Alonso/Flickr

Iako su umirovljeničke stranke i udruge pozvale Vladu da iskoristi europski novac za ugradnju dizala u zgrade bez ovog uređaja, projekt “Dostupnost do stana” je, čini se, propao. Naime, EU je trebala osigurati 300 milijuna bespovratnih eura za ovaj projekt, jer Hrvatska ima više od 16.000 zgrada i još više nemoćnih i starih u njima kojima bi dizalo nemjerljivo poboljšalo kvalitetu života. No zbog dosadašnjih loših rezultata iskorištavanja europskog novca, Europska komisija je povukla kočnicu.

Europska komisija nije odobrila pokretanje novih projekata jer je iskorištenost trenutno dostupnih sredstava očajna. Kao što smo se i pribojavali, puklo je na najslabijoj karici, Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova. Očito je da nisu dorasli svom osnovnom zadatku, a to je da građani Hrvatske imaju izravne koristi od europskog novca”, priopćila je europarlamentarka Borzan.


“Mi ćemo iznaći u okviru sadašnjeg operativnog programa neku nišu, ali sigurno ne u tolikom iznosu”, izjavila je Gabrijela Žalac, ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja koja misli da je Milanovićeva vlada postavila nerealno visoke ciljeve iskorištavanja sredstava. „U pojedinim prioritetima nažalost zbog lošeg programiranja i loše definiranih potreba na terenu, imamo određenu bojazan da nećemo dovoljno dobro iskoristiti sredstva europskih fondova“, kaže ministrica.

Planirao je bivši SDP-ov ministar Branko Grčić koji se o svemu još nije očitivao. Komentar je zato dala Borzan koja je s umirovljenicima i radila na projektu: „Mogu shvatiti da je ono što je SDP u svojoj vladi zamislio preambiciozno za HDZ. Nećemo odustati, ali je, nažalost, jasno da u sljedećih par godina ništa od planiranog sufinanciranja ugradnje dizala iz EU fondova. Neću stati dok se prvo dizalo ne pusti u promet.“

Prosječna cijena ugradnje jednog dizala iznosi oko 350.000 kuna, a Europska unija je bila spremna financirati 80 posto troškova.

.

Vijesti

I Pernar želi na Pantovčak. Ima li šanse protiv Kolinde i Milanovića?

Nakon sloma Živog zida najavio je osnivanje nove stranke koju će nazvati svojim imenom i prezimenom te izlazak na predsjedničke i parlamentarne izbore.

Objavljeno

|

Autor

Svakim danom sve je veća lista predsjedničkih kandidata. Dok se čeka službena objava kandidature aktualne predsjednice, jedan od najvećih političkih ekshibicionista u Hrvatskoj, Ivan Pernar, najavio je da će se i on uključiti u utrku za prvog čovjeka države i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

Ovaj bivši vođa stranke Živi zid, koja se je raspala zbog borbe oko briselske fotelje, na Facebooku je napisao: “Ovo će mi biti jedan od protukandidata.” I to uz fotografiju i najavu kandidature Zorana Milanovića. Nakon toga je u nekoliko objava poručio svojim pratiteljima na društvenim mrežama da “samo uz njihovu pomoć” može pobijediti druge takmace u ovoj utrci.


Nakon sloma Živog zida najavio je osnivanje nove stranke koju će nazvati svojim imenom i prezimenom te izlazak na predsjedničke i parlamentarne izbore.  

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP