Prati nas

Vijesti

Ništa od „EU liftova”: Vlada nesposobna iskoristiti EU fondove

Očito je da nisu dorasli svom osnovnom zadatku, a to je da građani Hrvatske imaju izravne koristi od europskog novca”, priopćila je europarlamentarka Borzan.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Novac za liftove
foto: Martin Alonso/Flickr

Iako su umirovljeničke stranke i udruge pozvale Vladu da iskoristi europski novac za ugradnju dizala u zgrade bez ovog uređaja, projekt “Dostupnost do stana” je, čini se, propao. Naime, EU je trebala osigurati 300 milijuna bespovratnih eura za ovaj projekt, jer Hrvatska ima više od 16.000 zgrada i još više nemoćnih i starih u njima kojima bi dizalo nemjerljivo poboljšalo kvalitetu života. No zbog dosadašnjih loših rezultata iskorištavanja europskog novca, Europska komisija je povukla kočnicu.

Europska komisija nije odobrila pokretanje novih projekata jer je iskorištenost trenutno dostupnih sredstava očajna. Kao što smo se i pribojavali, puklo je na najslabijoj karici, Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova. Očito je da nisu dorasli svom osnovnom zadatku, a to je da građani Hrvatske imaju izravne koristi od europskog novca”, priopćila je europarlamentarka Borzan.


“Mi ćemo iznaći u okviru sadašnjeg operativnog programa neku nišu, ali sigurno ne u tolikom iznosu”, izjavila je Gabrijela Žalac, ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja koja misli da je Milanovićeva vlada postavila nerealno visoke ciljeve iskorištavanja sredstava. „U pojedinim prioritetima nažalost zbog lošeg programiranja i loše definiranih potreba na terenu, imamo određenu bojazan da nećemo dovoljno dobro iskoristiti sredstva europskih fondova“, kaže ministrica.

Planirao je bivši SDP-ov ministar Branko Grčić koji se o svemu još nije očitivao. Komentar je zato dala Borzan koja je s umirovljenicima i radila na projektu: „Mogu shvatiti da je ono što je SDP u svojoj vladi zamislio preambiciozno za HDZ. Nećemo odustati, ali je, nažalost, jasno da u sljedećih par godina ništa od planiranog sufinanciranja ugradnje dizala iz EU fondova. Neću stati dok se prvo dizalo ne pusti u promet.“

Prosječna cijena ugradnje jednog dizala iznosi oko 350.000 kuna, a Europska unija je bila spremna financirati 80 posto troškova.

.

Vijesti

Sve je rečeno, Ustavni sud o ZDS: ‘To je ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom’

U odnosu na pozdrav, ‘Za dom, spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što su svi suci Visokog prekršajnog suda odlučili da pozdrav “Za dom, spremni” koji koristi pjevač Marko Perković Thompson na početku pjesme “Bojna Čavoglave” nije prekršaj protiv javnog reda i mira u slučaju kad je izvodi autor te pjesme u njezinu izvornom obliku, o spornoj se odluci neizravno oglasio i Ustavni sud.

“Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.


Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštivanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav, ‘Za dom, spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP