Prati nas

Vijesti

SSSH o reformi: Produljenje radnog vijeka neće stvoriti nova radna mjesta

Hrvatska mora pronaći način da radnike u dobi između 50 i 64 godine zadrži u svijetu rada – prema njihovoj stopi zaposlenosti najgori smo nakon Grčke.

Objavljeno

|

Ilustracija, prosvjed #hrvatskamozebolje (foto: MojeVrijeme.hr)

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) osuđuje najave da će do 67. godine života morati raditi svi danas mlađi od 52 godine.

Umjesto da se na temelju ozbiljnih analiza i projekcija potakne rasprava o različitim mogućim rješenjima, javnosti se “neslužbenim izvorima” kao smisleno i moguće plasira samo jedno rješenje, koje pritom nije osobito opravdano, niti može uroditi višom razinom mirovina, ističe SSSH u priopćenju.


Očekivano trajanje života u Hrvatskoj i dalje je oko tri godine kraće od prosjeka Europske unije – 78,2 godine u 2016. godini, naspram 81 na razini EU-a, naglašava SSSH. Slično je i u drugim novim članicama EU-a, zbog čega većina njih trenutno ne planira povećanje dobi za odlazak u mirovinu iznad 65 godina. Uz Hrvatsku, izuzetak je Slovačka, no u njoj se danas u mirovinu odlazi sa 62 godine. Sedam novih članica ni danas još nije dosegnulo 65 godina kao uvjet za mirovinu.

SSSH naglašava da ovakva mjere neće stvoriti nova radna mjesta, a hrvatske će radnike, koji su poslodavcima prestari već nakon pedesete, osuditi na nezaposlenost i siromaštvo u starosti.

Hrvatska mora pronaći način da radnike u dobi između 50 i 64 godine zadrži u svijetu rada – prema njihovoj stopi zaposlenosti najgori smo nakon Grčke (38,1 posto u 2016. naspram prosjeka EU-a od 72,4 posto), piše SSSH.

.

Vijesti

Merkel u srijedu slavi 65. rođendan. Iako i dalje drhti, kaže: Sposobna sam

Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.

Objavljeno

|

Autor

“Osjećam se sasvim dobro i nema potrebe za brigom”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel o napadima drhtavice, javlja Deutsche Welle. Ona je tako u srijedu po drugi put govorila o temi koja tjednima zaokuplja pažnju javnosti. Njene riječi došle su poslije trećeg napada drhtavice koji je javno zabilježen, ovog puta na dočeku finskog premijera Anttija Rinnea. Drhtanje je bilo nešto blaže i kraće od prethodna dva puta.

Merkel je rekla da je u fazi “oporavka” nakon prve drhtavice početkom lipnja. Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.


“To očito još nije sasvim gotovo, ali postoji napredak i sada neko vrijeme moram živjeti s tim”, rekla je kancelarka, dodajući kako vjeruje da će napadi proći kako su i došli. Ona na potpitanja novinara nije željela precizirati što su uzroci zdravstvenih tegoba. “Inače sam čvrsto uvjerena da sam sasvim sposobna”.

Time je pokušala ugušiti rasprave o tome je li njeno zdravlje tako narušeno da više ne može obavljati kancelarski posao. Merkel u srijedu navršava 65 godina, piše Deutsche Welle.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP