Ilustracija, prosvjed #hrvatskamozebolje (foto: MojeVrijeme.hr)

SSSH o reformi: Produljenje radnog vijeka neće stvoriti nova radna mjesta

Autor: • 21. 03. 2018. • Vijesti297 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) osuđuje najave da će do 67. godine života morati raditi svi danas mlađi od 52 godine.

Umjesto da se na temelju ozbiljnih analiza i projekcija potakne rasprava o različitim mogućim rješenjima, javnosti se “neslužbenim izvorima” kao smisleno i moguće plasira samo jedno rješenje, koje pritom nije osobito opravdano, niti može uroditi višom razinom mirovina, ističe SSSH u priopćenju.Očekivano trajanje života u Hrvatskoj i dalje je oko tri godine kraće od prosjeka Europske unije – 78,2 godine u 2016. godini, naspram 81 na razini EU-a, naglašava SSSH. Slično je i u drugim novim članicama EU-a, zbog čega većina njih trenutno ne planira povećanje dobi za odlazak u mirovinu iznad 65 godina. Uz Hrvatsku, izuzetak je Slovačka, no u njoj se danas u mirovinu odlazi sa 62 godine. Sedam novih članica ni danas još nije dosegnulo 65 godina kao uvjet za mirovinu.

SSSH naglašava da ovakva mjere neće stvoriti nova radna mjesta, a hrvatske će radnike, koji su poslodavcima prestari već nakon pedesete, osuditi na nezaposlenost i siromaštvo u starosti.

Hrvatska mora pronaći način da radnike u dobi između 50 i 64 godine zadrži u svijetu rada – prema njihovoj stopi zaposlenosti najgori smo nakon Grčke (38,1 posto u 2016. naspram prosjeka EU-a od 72,4 posto), piše SSSH.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.