Prati nas

Mozaik

A trebao je biti Željko. Ne mogu smisliti unukovo ime, što da radim?

Možete obzirno upozoriti roditelje na potencijalni teret koje takvo ime nosi; uključujući zadirkivanje, pogrešno izgovaranje i pisanje, a to pak može dovesti do pogreške kod izdavanja dokumenata. Osim toga, dijete će do kraja života morati odgovarati što mu ime znači, odakle je došlo i gdje je roditeljima pamet bila kad su ga tako prozvali.

Objavljeno

|

Kako zadovoljiti ženu u braku?
foto: BigStock

Prema podacima Ministarstva uprave hrvatski građani su svoje kćeri prošle godine najčešće nazivali Mia, Lucija, Sara, Ana i Ema. U modi su kratka ženska imena. Za dječake su birana tradicionalna imena, najčešće su to bili Luka, David, Ivan, Jakov i Marko.

No proteklih godina čuli smo i za Barišu, Flamura, Ragnara, Ronalda, Rinalda i Šerbu kojima su se pridružile Lamar, Esmeralda, Kosjenka, Adora i Frozen.

Bake i djedovi teško će se složiti s ovakvim novotarijama. I neke ankete pokazuju da se u jednom od pet slučajeva nikako ne slažu s imenom koje su roditelji odabrali. Neki kažu da su im preteška za izgovaranje, neki pak da su čudna, “izmišljena”, premoderna ili prestaromodna. Rijetki će biti iskreni i reći da im je ime unuka ili unuke jednostavno – ružno.

Trebali su biti Kristina i Željko

“Kada su mi priopćili ime unuke, nisam znala što bih rekla. Samo sam se blago nacerila. Drugi baka i djed su također progutali knedlu, ali trudili smo se ne pokazati koliko nas je to pogodilo. Radovali smo se novom životu”, ispričala nam je jedna baka koja i danas unuku ne želi zvati njenim pravim imenom. Izmislila joj je nadimak koji jedino ona koristi. Neugodno joj je kad je pitaju za ime unuke. A nadala se Kristini.

“Kada su ga nazvali Vuk, nisam to mogla zapamtiti. Odbijala sam, znala sam samo da je neka zvijer u pitanju”, govori druga baka svoj doživljaj imena koje je u Hrvatskoj jako rijetko, no sasvim je obično muško ime u susjednim državama. Ona je priželjkivala da joj se unuk zove Željko. Jer su ga jako željeli.

Ime kao sudbina

Baka i djed ne mogu previše učiniti kada roditelji svoju kći žele nazvati, recimo, Šaniqua Škibola, no mogu biti sigurni da, jednoga dana kada djevojčica krene u školu, u razredu neće biti nikoga ni s približno sličnim imenom. Da upravo takvo posebno ime djetetu daje individualnost tvrdi osnivačica portala Babynames.com Jennifer Moss.

No ono što bake i djedovi mogu jest obzirno upozoriti roditelje na potencijalni teret koje takvo ime nosi; uključujući zadirkivanje, pogrešno izgovaranje i pisanje, a to pak može dovesti do pogreške kod izdavanja dokumenata. Osim toga, dijete će do kraja života morati odgovarati što mu ime znači, odakle je došlo i gdje je roditeljima pamet bila kad su ga tako prozvali. I zašto ih baka i djed nisu spriječili u tom paklenom naumu.

Moguće je da će vam roditelji djeteta reći da nije na vama da odlučujete, no ako vrata za dijalog ostanu odškrinuta, spomenite i činjenicu da će željeno ime biti možda karijerna prepreka, savjetuje Moss. Možete li zamisliti direktoricu koja se zove Lijepa Fuksa, iako je Lijepa zaista lijepo ime, a Fuksa obično hrvatsko prezime? Što znači da smo došli do toga kako ne samo da valja odabrati lijepo ime, već da ono treba odgovarati i prezimenu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.