Prati nas

Mozaik

A trebao je biti Željko. Ne mogu smisliti unukovo ime, što da radim?

Možete obzirno upozoriti roditelje na potencijalni teret koje takvo ime nosi; uključujući zadirkivanje, pogrešno izgovaranje i pisanje, a to pak može dovesti do pogreške kod izdavanja dokumenata. Osim toga, dijete će do kraja života morati odgovarati što mu ime znači, odakle je došlo i gdje je roditeljima pamet bila kad su ga tako prozvali.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako zadovoljiti ženu u braku?
foto: BigStock

Prema podacima Ministarstva uprave hrvatski građani su svoje kćeri prošle godine najčešće nazivali Mia, Lucija, Sara, Ana i Ema. U modi su kratka ženska imena. Za dječake su birana tradicionalna imena, najčešće su to bili Luka, David, Ivan, Jakov i Marko.

No proteklih godina čuli smo i za Barišu, Flamura, Ragnara, Ronalda, Rinalda i Šerbu kojima su se pridružile Lamar, Esmeralda, Kosjenka, Adora i Frozen.


Bake i djedovi teško će se složiti s ovakvim novotarijama. I neke ankete pokazuju da se u jednom od pet slučajeva nikako ne slažu s imenom koje su roditelji odabrali. Neki kažu da su im preteška za izgovaranje, neki pak da su čudna, “izmišljena”, premoderna ili prestaromodna. Rijetki će biti iskreni i reći da im je ime unuka ili unuke jednostavno – ružno.

Trebali su biti Kristina i Željko

“Kada su mi priopćili ime unuke, nisam znala što bih rekla. Samo sam se blago nacerila. Drugi baka i djed su također progutali knedlu, ali trudili smo se ne pokazati koliko nas je to pogodilo. Radovali smo se novom životu”, ispričala nam je jedna baka koja i danas unuku ne želi zvati njenim pravim imenom. Izmislila joj je nadimak koji jedino ona koristi. Neugodno joj je kad je pitaju za ime unuke. A nadala se Kristini.

“Kada su ga nazvali Vuk, nisam to mogla zapamtiti. Odbijala sam, znala sam samo da je neka zvijer u pitanju”, govori druga baka svoj doživljaj imena koje je u Hrvatskoj jako rijetko, no sasvim je obično muško ime u susjednim državama. Ona je priželjkivala da joj se unuk zove Željko. Jer su ga jako željeli.

Ime kao sudbina

Baka i djed ne mogu previše učiniti kada roditelji svoju kći žele nazvati, recimo, Šaniqua Škibola, no mogu biti sigurni da, jednoga dana kada djevojčica krene u školu, u razredu neće biti nikoga ni s približno sličnim imenom. Da upravo takvo posebno ime djetetu daje individualnost tvrdi osnivačica portala Babynames.com Jennifer Moss.

No ono što bake i djedovi mogu jest obzirno upozoriti roditelje na potencijalni teret koje takvo ime nosi; uključujući zadirkivanje, pogrešno izgovaranje i pisanje, a to pak može dovesti do pogreške kod izdavanja dokumenata. Osim toga, dijete će do kraja života morati odgovarati što mu ime znači, odakle je došlo i gdje je roditeljima pamet bila kad su ga tako prozvali. I zašto ih baka i djed nisu spriječili u tom paklenom naumu.

Moguće je da će vam roditelji djeteta reći da nije na vama da odlučujete, no ako vrata za dijalog ostanu odškrinuta, spomenite i činjenicu da će željeno ime biti možda karijerna prepreka, savjetuje Moss. Možete li zamisliti direktoricu koja se zove Lijepa Fuksa, iako je Lijepa zaista lijepo ime, a Fuksa obično hrvatsko prezime? Što znači da smo došli do toga kako ne samo da valja odabrati lijepo ime, već da ono treba odgovarati i prezimenu.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP