Novac za liftove
foto: Martin Alonso/Flickr

Za ugradnju liftova europskim novcem potrebna je – sloga stanara

Autor: • 24. 03. 2018. • Vijesti709 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Dočekati starost u zgradi bez dizala, noćna je mora za mnoge stanovnike Hrvatske. Još je teže osobama s invaliditetom. Dobra vijest je da je Europska unija osigurala čak 300 milijuna bespovratnih eura za ugradnju dizala u hrvatske zgrade bez ovog uređaja, a takvih je više od 16.000, javlja RTL. Da bi zgrada aplicirala na natječaj, potrebna je suglasnost stanara te Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

„Što sam starija, to mi više treba dizalo. Pala sam i nisam mogla dva tjedna van. Ovisim o tuđoj pomoći“, kaže za RTL Slavica Adamček iz Zagreba. „To je predobar, hvale vrijedan projekt, ako moja zgrada dođe u obzir. Ima puno penzionera“, kaže Zdenka Vilenica iz Osijeka.„Veličina jednog grada od 50.000 stanovnika je blokirana u svojim domovima i ima ograničeno kretanje. Ljudi koji žive na trećem ili četvrtom katu godinama ne silaze“, izjavio je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja. „Mnogi su zatočeni tjednima, čak i mjesecima kad je zima“, dodaje Jelena Dodig iz osječkog HSU-a.

Ne treba zanemariti no gospodarski učinak ove mjere koja bi zaposlila domaće izvođače radova, a podignula bi se i vrijednost cijenama nekretnina. Kvaka je da bi stanari koji žive u takvim zgradama trebali pristati na sufinanciranje dizala. „Ako ne povučemo sredstva za ugradnju liftova, novac će ostati neiskorišten“, upozorava i požuruje resorno Ministarstvo SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.