Prati nas

Vijesti

Za ugradnju liftova europskim novcem potrebna je – sloga stanara

Što sam starija, to mi više treba dizalo. Pala sam i nisam mogla dva tjedna van. Ovisim o tuđoj pomoći, kaže Slavicaiz Zagreba. To je predobar, hvale vrijedan projekt, ako moja zgrada dođe u obzir. Ima puno penzionera, misli Zdenka iz Osijeka.

Objavljeno

|

Novac za liftove
foto: Martin Alonso/Flickr

Dočekati starost u zgradi bez dizala, noćna je mora za mnoge stanovnike Hrvatske. Još je teže osobama s invaliditetom. Dobra vijest je da je Europska unija osigurala čak 300 milijuna bespovratnih eura za ugradnju dizala u hrvatske zgrade bez ovog uređaja, a takvih je više od 16.000, javlja RTL. Da bi zgrada aplicirala na natječaj, potrebna je suglasnost stanara te Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

„Što sam starija, to mi više treba dizalo. Pala sam i nisam mogla dva tjedna van. Ovisim o tuđoj pomoći“, kaže za RTL Slavica Adamček iz Zagreba. „To je predobar, hvale vrijedan projekt, ako moja zgrada dođe u obzir. Ima puno penzionera“, kaže Zdenka Vilenica iz Osijeka.

„Veličina jednog grada od 50.000 stanovnika je blokirana u svojim domovima i ima ograničeno kretanje. Ljudi koji žive na trećem ili četvrtom katu godinama ne silaze“, izjavio je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja. „Mnogi su zatočeni tjednima, čak i mjesecima kad je zima“, dodaje Jelena Dodig iz osječkog HSU-a.

Ne treba zanemariti no gospodarski učinak ove mjere koja bi zaposlila domaće izvođače radova, a podignula bi se i vrijednost cijenama nekretnina. Kvaka je da bi stanari koji žive u takvim zgradama trebali pristati na sufinanciranje dizala. „Ako ne povučemo sredstva za ugradnju liftova, novac će ostati neiskorišten“, upozorava i požuruje resorno Ministarstvo SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.