Prati nas

Vijesti

Za ugradnju liftova europskim novcem potrebna je – sloga stanara

Što sam starija, to mi više treba dizalo. Pala sam i nisam mogla dva tjedna van. Ovisim o tuđoj pomoći, kaže Slavicaiz Zagreba. To je predobar, hvale vrijedan projekt, ako moja zgrada dođe u obzir. Ima puno penzionera, misli Zdenka iz Osijeka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Novac za liftove
foto: Martin Alonso/Flickr

Dočekati starost u zgradi bez dizala, noćna je mora za mnoge stanovnike Hrvatske. Još je teže osobama s invaliditetom. Dobra vijest je da je Europska unija osigurala čak 300 milijuna bespovratnih eura za ugradnju dizala u hrvatske zgrade bez ovog uređaja, a takvih je više od 16.000, javlja RTL. Da bi zgrada aplicirala na natječaj, potrebna je suglasnost stanara te Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

„Što sam starija, to mi više treba dizalo. Pala sam i nisam mogla dva tjedna van. Ovisim o tuđoj pomoći“, kaže za RTL Slavica Adamček iz Zagreba. „To je predobar, hvale vrijedan projekt, ako moja zgrada dođe u obzir. Ima puno penzionera“, kaže Zdenka Vilenica iz Osijeka.


„Veličina jednog grada od 50.000 stanovnika je blokirana u svojim domovima i ima ograničeno kretanje. Ljudi koji žive na trećem ili četvrtom katu godinama ne silaze“, izjavio je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja. „Mnogi su zatočeni tjednima, čak i mjesecima kad je zima“, dodaje Jelena Dodig iz osječkog HSU-a.

Ne treba zanemariti no gospodarski učinak ove mjere koja bi zaposlila domaće izvođače radova, a podignula bi se i vrijednost cijenama nekretnina. Kvaka je da bi stanari koji žive u takvim zgradama trebali pristati na sufinanciranje dizala. „Ako ne povučemo sredstva za ugradnju liftova, novac će ostati neiskorišten“, upozorava i požuruje resorno Ministarstvo SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP