Prati nas

Vijesti

Živi zid predlaže zajamčenu minimalnu mirovinu: Za 40 godina staža – 3.150 kuna

Za provedbu zakona potrebno oko četiri milijarde kuna, pri čemu bi se institut zajamčene minimalne mirovine izračunavao u odnosu na zajamčenu minimalnu plaću, a nacionalna naknada za starost iznosila bi 1.020 kuna, odnosno 60 kuna više od najvišeg iznosa socijalne pomoći.

Objavljeno

|

Kolika je minimalna mirovina?
Ivan Sinčić, predsjednik Živog zida (screenshot: Youtube)

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić je najavio da će odmah nakon Uskrsa uputiti u saborsku proceduru prijedlog zakona o zajamčenim minimalnim mirovinama, s rješenjem da se nacionalnom naknadom za starost pomogne ljudima koji nisu ostvarili pravo na mirovinu i imaju manje od 15 godina staža te žive s par stotina kuna mjesečno u obliku socijalne pomoći.

Minimalna mirovina bi se dodjeljivala onima koji su ostvarili pravo na mirovinu, ali su im vrlo niske i od njih ne mogu živjeti, rekao je i dodao je kako su u stranci napravili i izračun koliko bi tko dobio te troškove za državni proračun, prenosi Hina.

“Mirovinska reforma je nastavak pljačke”

Mirovinsku reformu koju predlaže vlada smatra “nastavkom pljačke jer bismo morali doživjeti 93 godine da sve ono što smo uplatili dobijemo natrag, a znamo da je maksimalna prosječna životna dob u Hrvatskoj od 76 do 81 godine života za muškarce, odnosno za žene”.

“Velik dio novca koji uplaćujemo nikada nećemo dobiti natrag i nevjerojatno je da se predlaže reforma s ciljem da svi mi jednog dana imamo manje mirovine”, istaknuo je Sinčić.

Živi zid se zalaže za mogućnost povratka iz 2. u 1. mirovinski stup svima koji to žele jer smatraju kako bi im to bilo povoljnije.

Status umirovljenika je katastrofalan

Sadašnje mirovine nazvao je mizernima jer kada se usporede s potrošačkim košaricama, navodi, vidi se ogroman jaz i “neprihvatljivo je da se dugi niz godina nije rješavao problem statusa umirovljenika koji čine trećinu hrvatskog društva, a vlasti su ih bacile u potpunu bijedu”.

“Njihov status je katastrofalan i jako loš, sagledavamo ga u cijelosti te radimo i na izmjenama Ovršnog zakona po slovenskom modelu. Zakon o zabrani preprodaje dugova i drugi koje smo dali značajno će poboljšati ne samo život umirovljenika, nego i osobito siromašnih hrvatskih kućanstava”, najavio je Sinčić.

Koliko je to novca?

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac naveo je kako bi po modelu njegove stranke građani koji su ostvarili minimalno 15 godina staža primali minimalno 1500 kuna, a s 40 godina  staža 3150 kuna.

Dodao je kako je za provedbu zakona potrebno oko četiri milijarde kuna, pri čemu bi se institut zajamčene minimalne mirovine izračunavao u odnosu na zajamčenu minimalnu plaću, a nacionalna naknada za starost iznosila bi 1.020 kuna, odnosno 60 kuna više od najvišeg iznosa socijalne pomoći.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.