Prati nas

Vijesti

Živi zid predlaže zajamčenu minimalnu mirovinu: Za 40 godina staža – 3.150 kuna

Za provedbu zakona potrebno oko četiri milijarde kuna, pri čemu bi se institut zajamčene minimalne mirovine izračunavao u odnosu na zajamčenu minimalnu plaću, a nacionalna naknada za starost iznosila bi 1.020 kuna, odnosno 60 kuna više od najvišeg iznosa socijalne pomoći.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kolika je minimalna mirovina?
Ivan Sinčić, predsjednik Živog zida (screenshot: Youtube)

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić je najavio da će odmah nakon Uskrsa uputiti u saborsku proceduru prijedlog zakona o zajamčenim minimalnim mirovinama, s rješenjem da se nacionalnom naknadom za starost pomogne ljudima koji nisu ostvarili pravo na mirovinu i imaju manje od 15 godina staža te žive s par stotina kuna mjesečno u obliku socijalne pomoći.

Minimalna mirovina bi se dodjeljivala onima koji su ostvarili pravo na mirovinu, ali su im vrlo niske i od njih ne mogu živjeti, rekao je i dodao je kako su u stranci napravili i izračun koliko bi tko dobio te troškove za državni proračun, prenosi Hina.


“Mirovinska reforma je nastavak pljačke”

Mirovinsku reformu koju predlaže vlada smatra “nastavkom pljačke jer bismo morali doživjeti 93 godine da sve ono što smo uplatili dobijemo natrag, a znamo da je maksimalna prosječna životna dob u Hrvatskoj od 76 do 81 godine života za muškarce, odnosno za žene”.

“Velik dio novca koji uplaćujemo nikada nećemo dobiti natrag i nevjerojatno je da se predlaže reforma s ciljem da svi mi jednog dana imamo manje mirovine”, istaknuo je Sinčić.

Živi zid se zalaže za mogućnost povratka iz 2. u 1. mirovinski stup svima koji to žele jer smatraju kako bi im to bilo povoljnije.

Status umirovljenika je katastrofalan

Sadašnje mirovine nazvao je mizernima jer kada se usporede s potrošačkim košaricama, navodi, vidi se ogroman jaz i “neprihvatljivo je da se dugi niz godina nije rješavao problem statusa umirovljenika koji čine trećinu hrvatskog društva, a vlasti su ih bacile u potpunu bijedu”.

“Njihov status je katastrofalan i jako loš, sagledavamo ga u cijelosti te radimo i na izmjenama Ovršnog zakona po slovenskom modelu. Zakon o zabrani preprodaje dugova i drugi koje smo dali značajno će poboljšati ne samo život umirovljenika, nego i osobito siromašnih hrvatskih kućanstava”, najavio je Sinčić.

Koliko je to novca?

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac naveo je kako bi po modelu njegove stranke građani koji su ostvarili minimalno 15 godina staža primali minimalno 1500 kuna, a s 40 godina  staža 3150 kuna.

Dodao je kako je za provedbu zakona potrebno oko četiri milijarde kuna, pri čemu bi se institut zajamčene minimalne mirovine izračunavao u odnosu na zajamčenu minimalnu plaću, a nacionalna naknada za starost iznosila bi 1.020 kuna, odnosno 60 kuna više od najvišeg iznosa socijalne pomoći.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP